Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

BBQ karštai vasaros dienai – keptas varškės sūris

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2024-01-19
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Vasara – kepsnių ant grotelių metas, bet temperatūrai šoktelėjus aukščiau, dažnam mėsos tiesiog nesinori.

Užsimanius kažko lengvesnio vienas puikiausių pasirinkimų – ant grotelių keptas lietuviškas varškės sūris, pavyzdžiui „Senolių tradicinis“. Tai vienas produktų, kuris yra žymimas ženklu „Saugoma geografinė nuoroda“, nes tai tikras lietuviškas nacionalinis produktas, gaminamas pagal nuo viduramžių nepakitusį receptą.

Sūris ir sūris „marškinėliuose“

Kiti straipsniai

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

2025-12-20
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

„Keptas sūris patrauklus ne tik tuo, kad nėra toks sunkus maistas kaip mėsa, bet yra sveikas, skanus ir paprasta pagaminti. Tai bene lengviausiai pagaminamas patiekalas ant grotelių, nes jo nebūtina marinuoti ar kaip nors specialiai ruošti“, – sako Lietuvos pienininkų asociacijai „Pieno centras“ priklausančios „Lukšių pieninės“ komercijos direktorius Žygimantas Čiūta.
Kepimui ant grotelių galima rinktis paprastą arba prieskoniais pagardintą varškės sūrį. Paprasčiausias būdas jį kepti – tiesiog suvynioti į foliją ir dėti ant žarijų. Po pusvalandžio turėsite karštą, kvapnų, šiek tiek tąsų kepsnį. Norint skonių įvairovės, prieš vyniojant į foliją varškės sūrį galima ištepti adžika, pesto bei kitokiu padažu ar užpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis.

Visada pasiteisinantis receptas – sūris „marškinėliuose“. Lietuviškas tradicinis varškės sūris apvyniojamas labai plonai pjaustyto kumpio juostelėmis, suvyniojamas į foliją ir dedamas ant grotelių arba į orkaitę. Kepimo laikas – apie pusę valandos, tačiau jis gali svyruoti, nes reikia atsižvelgti į žarijų, ant kurių kepama karštį.
Turtinga sūrio istorija

Sūrių gamyba Europoje suklestėjo ir išplito senovės graikų, vėliau – romėnų dėka. Viduramžiais sūrio gamybą itin ištobulino vienuoliai. Lietuvoje nuo XX a. pradžios dvarų pieninės jau gamino sudėtingų technologijų šveicariškus, olandiškus ir kitus sūrius.
„Lietuviško varškės sūrio receptas nuo viduramžių praktiškai nepakito iki mūsų dienų. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose jis paminėtas dar XVI amžiuje. Būtent dėl gamybos specifikos ir to, kad jis būdingas tik Lietuvai, šis sūris yra įtrauktas į ES registrą kaip saugomas paveldas ir žymimas ženklu „Saugoma geografinė nuoroda“, – pasakoja Ž. Čiūta.

„Lukšių pieninės“ komercijos vadovas atkreipia dėmesį, jog šiuo metu rinkoje parduodama nemažai varškės sūrių, tačiau nemenka jų dalis – tiesiog suspausta varškė ir turi visai kitokias skonines, fizines bei maistines savybes. „Gal būt esate susidūrę su sūriais, kurie pjaustant trupa gabalais. Reiškia buvote nusipirkę ne sūrį, o suspaustą varškę. Norint tikro sūrio, saugiausia pirkti ženklu “Saugoma geografinė nuoroda“ pažymėtą produktą, kaip mūsų pieninės „Senolių tradicinis“ ir tai bus garantija, jog nusipirkote tikrą sūrį“, – pasakoja Ž. Čiūta.

Tradiciniai lietuviški varškės sūriai iki šiol gaminami naudojant daug rankų darbo, griežtai reglamentuotas ne tik sūrio receptas, bet ir forma. Tikras tradicinis lietuviškas varškės sūris turi būti trikampės formos, o storajame gale turi matytis audinio, į kurį jis buvo susuktas slėgimui, žymės.

Ženklas „Saugoma geografinė nuoroda“ – Europos Sąjungos žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalis, kuria ženklinami produktai, turintys ryšį su konkrečia geografine vietove bei turi ginamas intelektinės nuosavybės teisės.
Pagal ES geografinių nuorodų sistemą saugomi konkrečių regionų kilmės produktų pavadinimai, kurie turi specifinių savybių arba gerą vardą, susijusį su gamybos teritorija ir turi būti susiję su geografinėje vietovėje paruošiamų žaliavų būtinu kiekiu arba konkrečiame regione vykdomų gamybos procesų dalimi.

Šią informaciją finansuoja LR Žemės ūkio ministerija

Pranešimas spaudai

Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

2025-12-22
5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

2025-12-22
Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms
Receptai

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms

2025-12-23

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti