Neblėstantis Benedikto kiaušinių populiarumas liudija, kad jie yra daugelio pamėgtas klasikinis vėlyvųjų pusryčių patiekalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiaušiniai – puikus pusryčių produktas: jie laikomi aukštos kokybės baltymų šaltiniu, nes juose yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti pats. O balandžio 16-ąją, minint Tarptautinę Benedikto kiaušinių dieną, prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva pataria, kaip skaniai jų pasigaminti bei dalijasi jų kulinarine istorija.
Sveikatai palankūs pusryčių favoritai
Kiaušiniai – neabejotinai vienas mėgstamiausių ir populiariausių ankstyvųjų bei vėlyvųjų pusryčių pasirinkimų: galima pradėti rytą nuo daržovių omleto, Benedikto kiaušinių, virtų, patiektų su viso grūdo skrebučiais ir avokadu ar įmaišyti juos į sočių pusryčių buritus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad viename dideliame kiaušinyje paprastai būna apie 6 g baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas raumenų atstatymui ir augimui bei bendrai ląstelių funkcijai palaikyti.
„Kiaušinių įtraukimas į mitybą gali padėti patenkinti kasdienį baltymų poreikį, ypač tiems, kurie laikosi vegetariškos ar kitokios dietos, kurioje privengiama mėsos. Taip pat kiaušiniuose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, jie yra puikus vitamino B12 šaltinis. Jis būtinas nervų veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui. Kiaušiniuose taip pat yra vitamino D, kuris labai svarbus kaulų sveikatai ir imuninės sistemos veiklai. Be to, juose yra svarbių mineralų, pavyzdžiui, seleno, fosforo ir cholino. Cholinas ypač svarbus, nes jis palaiko smegenų sveikatą, kepenų veiklą ir medžiagų apykaitą“, – vardija gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė pažymi, kad nevertėtų laikytis anksčiau vyravusios klaidingos nuomonės, jog saugant širdį būtina atsisakyti kiaušinių dėl trynyje esančio cholesterolio. Tyrimais patvirtinta, kad nuo vieno iki trijų kiaušinių per savaitę galima skanauti, esant didesnei cholesterolio koncentracijai. „Su kiaušiniu gaunama daug organizmui naudingų medžiagų, o jei greta bus dubenėlis salotų, tai cholesterolio, gaunamo su kiaušiniu, įtaka tampa minimali. Be to, kiaušiniuose yra ir sveikatai palankių, nesočiųjų riebalų, įskaitant mononesočiuosius ir polinesočiuosius riebalus, kurie yra naudingi širdies sveikatai“.
Ne viena Benedikto kiaušinių atsiradimo istorija
Benedikto kiaušinių kulinarinė istorija siekia XIX a. pabaigą, o apie jų kilmę pasakojama keletas istorijų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienoje populiariausių versijų teigiama, jog Benedikto kiaušiniai buvo sukurti garsiajame „Delmonico‘s“ restorane Niujorke 1860-aisiais.
„Pasakojama, kad nuolatinė restorano lankytoja ponia LeGrand Benedict skundėsi, jog meniu nėra nieko naujo. Atsakydamas į lankytojos repliką, virtuvės šefas Čarlzas Ranhoferis sukūrė Benedikto kiaušinius, kuriuos sudarė ant skrudintų angliškų bandelių virti kiaušiniai, kanadietiška šoninė ir olandiškas padažas. O pagal kitą istorijos versiją, 1894 m. viešbutyje „Waldorf Hotel“ Volstrito brokeris Lemuelis Benediktas užsisakė skrebučių, šoninės, plaktų kiaušinių ir olandiško padažo – tai įkvėpė virėją sukurti šį patiekalą“, – pasakoja prekybos tinklo ekspertė.
Ji taip pat pažymi, jog nepaisant jų kilmės, Benedikto kiaušiniai greitai išpopuliarėjo ir tapo pagrindiniu vėlyvųjų pusryčių patiekalu visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Sodraus olandiško padažo, kreminio virtų kiaušinių ir pikantiškos kanadietiškos šoninės arba kumpio derinys ant traškios angliškos bandelės patiko daugeliui norinčių pasimėgauti prabangiu ir gardžiu maistu. Ilgainiui atsirado Benedikto kiaušinių variantų, kuriuose tradicinę kanadietišką šoninę pakeitė tokie ingredientai kaip rūkyta lašiša („Eggs Royale“) arba špinatai („Eggs Florentine“).“
Šie patarimai leis gardžiuotis skaniausiais Benedikto kiaušiniais
Benedikto kiaušinių gaminimas reikalauja atidumo detalėms ir kruopštumo, tad turint daugiau laiko savaitgalio vėlyvųjų pusryčių gamybai, galima išmėginti savo jėgas virtuvėje ir pasigaminti skanų bei sotų patiekalą.
„Norėdami pasigaminti Benedikto kiaušinių, pirmiausia puode užvirinkite vandenį. Kiekvieną kiaušinį įmuškite į nedidelį dubenėlį arba indelį. Tuomet išsukite šaukštu nedidelį sūkurį verdančiame vandenyje ir atsargiai į jo centrą po vieną įpilkite kiaušinius. Juos virkite 3–4 min., kol baltymai taps standūs, bet tryniai bus vis dar skysti. Šaukštu atsargiai išimkite kiaušinius iš vandens ir padėkite juos ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad nutekėtų vandens perteklius“, – aiškina O. Suchočeva.
Ji priduria, kad įprastai Benedikto kiaušiniai neapsieina be olandiško padažo – jį taip pat galima pasigaminti namų sąlygomis: „Karščiui atspariame dubenyje, pastatytame virš puodo su verdančiu vandeniu, plakite kiaušinių trynius, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, kol mišinys šiek tiek sutirštės. Pamažu po truputį įmaišykite ištirpintą sviestą, kol padažas taps vientisas ir kreminis. Kai jis taps norimos konsistencijos, nukelkite nuo ugnies ir palaikykite šiltai, kol galėsite patiekti.“