Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė patarė, kaip ruošti žuvį, kad būtų ir sveika, ir skanu: padės viena gudrybė

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2021-10-10
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ne veltui Viduržemio jūros regiono dieta laikoma sveikatai palankiausia – ji kupina šviežių daržovių, ankštinių, kokybiško alyvuogių aliejaus bei liesos mėsos, žuvies.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mums itin naudinga tinkamai paruošta žuvis, o Viduržemio jūros regiono mityba yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip išsirinkti šviežią žuvį ir teisingai laikyti ją namuose, o taip pat iki sausio 29 d. siūlo doradų įsigyti pigiau: tinklo parduotuvėse joms taikoma net 50 proc. nuolaida.

Du kartus per savaitę rinkimės žuvį

Kiti straipsniai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15

Nors mūsų protėviai buvo įpratę žvejoti, gyvename prie jūros, turime ežerų bei upių, tačiau tradiciškai dažniau renkamės mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog Viduržemio jūros regiono mitybos sistemoje ribojamas raudonos mėsos, kiaušinių vartojimas, o vietoje jų dažniau valgoma žuvis ir jūros gėrybės: „Taip pat labai mažai vartojama mums įprastų gyvūninių riebalų, tokių kaip sviestas, grietinė ar taukai, kiekis. Vietoje jų į mitybą įtraukiama daug augalinių riebalų – aliejaus, šviežių produktų, vaisių, daržovių, viso grūdo miltų gaminių, žuvies.“

Gydytoja dietologė rekomenduoja bent du kartus per savaitę valgyti jūrinės arba gėlųjų vandenų žuvies: „Jei lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų ar baltymų atžvilgiu nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis, nes jūrinės kilmės žuvys jų turi daugiau nei gėlavandenės. Taigi, jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui.“

Ji priduria, kad doradose randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų: visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, kalcio, vitaminų A, D ir E, jodo, fosforo, cinko, seleno ir kitų mineralų: „Nuo pakankamo šių medžiagų kiekio organizme priklauso tinkamas širdies, kraujagyslių ir imuninės sistemos funkcionavimas, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Taip pat svarbus ir žuvies paruošimo būdas, nes termiškai ją apdorojant, naudingų maistinių medžiagų mažėja. Todėl sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas trumpas, o prieš kepimą ji nevoliojama į miltus bei gausiai neskrudinama aliejuje. Sveikatai palankiausia ją troškinti arba kepti orkaitėje, vasarą – grilyje.“

Nusipirktą šviežią žuvį geriausia suvartoti per parą

Karšių šeimai priskiriamų doradų galima rasti Viduržemio jūroje, šiaurės rytinėje Atlanto vandenyno dalyje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dorados tampa vis dažnesniu pirkėjų pasirinkimu: „Šias švelnaus ir subtilaus skonio, pusiau riebias Viduržemio jūros žuvis rekomenduojama ruošti kuo paprasčiau: nepadauginus prieskonių kepti ant grotelių, troškinti garuose ar kepti druskoje. Jei norite panaikinti specifinį žuvies kvapą, ją įtrinkite druska ir palikite pusvalandžiui pastovėti.“

Apie žuvies šviežumą galite spręsti iš blizgančių žvynų, skaidrių akių, gaivaus žuvies kvapo. Pasak ekspertės, dorados žiaunos turi būti ryškiai raudonos spalvos, ji turi būti stangri, be jokių pažeidimų, įtrūkimų: „Jei paspaudus žuvį lieka nedidelis įdubimas – tai prastos kokybės, pasenusios žuvies požymis. Nusipirktą žuvį svarbu laikyti žemoje temperatūroje, šalčiausioje šaldytuvo vietoje ir geriausia suvartoti per parą. Jei nusipirkote žuvų daugiau, galite jas nuplauti po šaltu vandeniu, išdarinėti ir užšaldyti – šaldiklyje ją laikykite iki penkių mėnesių.“

Norintiems sutaupyti ir apsipirkti pigiau komercijos operacijų vadovė siūlo iki sausio 29 dienos pasinaudoti 50 proc. nuolaida auksaspalvėms neskrostoms doradoms su galvomis: kilogramas žuvies kainuos vos 6,99 Eur. Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kulinarijos technologai siūlo orkaitėje keptą doradą patiekti su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, tiks ir įvairios kruopos (kuskusas, ryžiai, bolivinė balanda), o šalia galite pasigaminti švelnų jogurto padažą su krapais ir agurkėliais.

RECEPTAS

Viduržemio jūros regiono stiliaus dorada su žolelėmis ir citrinomis

Patiekalui reikės: 

1 kg auksaspalvės dorados.

Padažui reikės: 

75 ml alyvuogių aliejaus;

25 ml citrinos sulčių;

1 v. š. mėgstamų prieskonių;

0,5 a. š. druskos.

Pateikimui reikės: 

druskos dribsnių – pagal skonį;

citrinų žievelių – pagal skonį;

kaparėlių – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Sumaišykite visus padažui skirtu ingredientus.
Dėkite žuvį ant grotelių ir kepkite orkaitėje 15-20 minučių (galite kepti ir ant kepsninės). Iškepus leiskite žuviai pailsėti apie 5 minutes. Tada padarykite pjūvį išilgai pilvo ir išverskite, išimdami pagrindinį kaulą.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga SuchočevaViduržemio jūros regiono dieta
Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

2025-12-22
5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

2025-12-22
Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Xiaomi 17 Ultra
Technologijos

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti