Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė patarė, kaip ruošti žuvį, kad būtų ir sveika, ir skanu: padės viena gudrybė

Paulius Liškauskas
2021-10-10
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ne veltui Viduržemio jūros regiono dieta laikoma sveikatai palankiausia – ji kupina šviežių daržovių, ankštinių, kokybiško alyvuogių aliejaus bei liesos mėsos, žuvies.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mums itin naudinga tinkamai paruošta žuvis, o Viduržemio jūros regiono mityba yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip išsirinkti šviežią žuvį ir teisingai laikyti ją namuose, o taip pat iki sausio 29 d. siūlo doradų įsigyti pigiau: tinklo parduotuvėse joms taikoma net 50 proc. nuolaida.

Du kartus per savaitę rinkimės žuvį

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14

Nors mūsų protėviai buvo įpratę žvejoti, gyvename prie jūros, turime ežerų bei upių, tačiau tradiciškai dažniau renkamės mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog Viduržemio jūros regiono mitybos sistemoje ribojamas raudonos mėsos, kiaušinių vartojimas, o vietoje jų dažniau valgoma žuvis ir jūros gėrybės: „Taip pat labai mažai vartojama mums įprastų gyvūninių riebalų, tokių kaip sviestas, grietinė ar taukai, kiekis. Vietoje jų į mitybą įtraukiama daug augalinių riebalų – aliejaus, šviežių produktų, vaisių, daržovių, viso grūdo miltų gaminių, žuvies.“

Gydytoja dietologė rekomenduoja bent du kartus per savaitę valgyti jūrinės arba gėlųjų vandenų žuvies: „Jei lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų ar baltymų atžvilgiu nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis, nes jūrinės kilmės žuvys jų turi daugiau nei gėlavandenės. Taigi, jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui.“

Ji priduria, kad doradose randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų: visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, kalcio, vitaminų A, D ir E, jodo, fosforo, cinko, seleno ir kitų mineralų: „Nuo pakankamo šių medžiagų kiekio organizme priklauso tinkamas širdies, kraujagyslių ir imuninės sistemos funkcionavimas, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Taip pat svarbus ir žuvies paruošimo būdas, nes termiškai ją apdorojant, naudingų maistinių medžiagų mažėja. Todėl sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas trumpas, o prieš kepimą ji nevoliojama į miltus bei gausiai neskrudinama aliejuje. Sveikatai palankiausia ją troškinti arba kepti orkaitėje, vasarą – grilyje.“

Nusipirktą šviežią žuvį geriausia suvartoti per parą

Karšių šeimai priskiriamų doradų galima rasti Viduržemio jūroje, šiaurės rytinėje Atlanto vandenyno dalyje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dorados tampa vis dažnesniu pirkėjų pasirinkimu: „Šias švelnaus ir subtilaus skonio, pusiau riebias Viduržemio jūros žuvis rekomenduojama ruošti kuo paprasčiau: nepadauginus prieskonių kepti ant grotelių, troškinti garuose ar kepti druskoje. Jei norite panaikinti specifinį žuvies kvapą, ją įtrinkite druska ir palikite pusvalandžiui pastovėti.“

Apie žuvies šviežumą galite spręsti iš blizgančių žvynų, skaidrių akių, gaivaus žuvies kvapo. Pasak ekspertės, dorados žiaunos turi būti ryškiai raudonos spalvos, ji turi būti stangri, be jokių pažeidimų, įtrūkimų: „Jei paspaudus žuvį lieka nedidelis įdubimas – tai prastos kokybės, pasenusios žuvies požymis. Nusipirktą žuvį svarbu laikyti žemoje temperatūroje, šalčiausioje šaldytuvo vietoje ir geriausia suvartoti per parą. Jei nusipirkote žuvų daugiau, galite jas nuplauti po šaltu vandeniu, išdarinėti ir užšaldyti – šaldiklyje ją laikykite iki penkių mėnesių.“

Norintiems sutaupyti ir apsipirkti pigiau komercijos operacijų vadovė siūlo iki sausio 29 dienos pasinaudoti 50 proc. nuolaida auksaspalvėms neskrostoms doradoms su galvomis: kilogramas žuvies kainuos vos 6,99 Eur. Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kulinarijos technologai siūlo orkaitėje keptą doradą patiekti su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, tiks ir įvairios kruopos (kuskusas, ryžiai, bolivinė balanda), o šalia galite pasigaminti švelnų jogurto padažą su krapais ir agurkėliais.

RECEPTAS

Viduržemio jūros regiono stiliaus dorada su žolelėmis ir citrinomis

Patiekalui reikės: 

1 kg auksaspalvės dorados.

Padažui reikės: 

75 ml alyvuogių aliejaus;

25 ml citrinos sulčių;

1 v. š. mėgstamų prieskonių;

0,5 a. š. druskos.

Pateikimui reikės: 

druskos dribsnių – pagal skonį;

citrinų žievelių – pagal skonį;

kaparėlių – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Sumaišykite visus padažui skirtu ingredientus.
Dėkite žuvį ant grotelių ir kepkite orkaitėje 15-20 minučių (galite kepti ir ant kepsninės). Iškepus leiskite žuviai pailsėti apie 5 minutes. Tada padarykite pjūvį išilgai pilvo ir išverskite, išimdami pagrindinį kaulą.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga SuchočevaViduržemio jūros regiono dieta

Kiti straipsniai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30

Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas
Kaunas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti