Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gintarinės užkandžių idėjos vakarui su „Eurovizija“: apsilaižysite pirštus!

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2023-01-15
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

„Eurovizija“ – ne tik muzikos ir kultūros, bet ir draugų šventė, kai dainų konkurso žiūrėti buriasi bičiuliai.

Kad šventinis vakarėlis būtų vertas 12 balų, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovai kviečia suruošti ir eurovizines vaišes: išreikšti paramą Monikai Linkytei maiste atkartojant jos pasirinktą gintaro spalvą.

„Lietuvių meilė šiam konkursui tokia pat stipri kaip ir keptai duonai, kurios populiarumas neslūgsta jau daug metų iš eilės, ir be kurios neapsieinama dažname vakarėlyje. O praėjusiais metais eurovizinę savaitę patys perkamiausi užkandžiai buvo grietinės ir svogūnų bei voveraičių padažo skonių traškučiai, taip pat universalieji šiaudeliai su druska. Didelio populiarumo sulaukė mūsų specialiai „Eurovizijai“ sukurtas tortas, tad jį gaminome ir šiemet. Pastebime, kad artėjant įvairioms progoms pirkėjai dažniau dairosi ir į gurmaniškesnių produktų lentynas. Į krepšelius jie dedasi įdomesnius sūrius, užtepėles, paštetus, įdarytas paprikas ar alyvuoges“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kiti straipsniai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30

Oranžinės spalvos daržovių ir vaisių nauda

Lietuvos atstovė M. Linkytė Liverpulyje žiūrovų simpatijas pelnyti bandys su daina „Stay (Čiūto Tūto)“ ir savo įvaizdžiui pasirinktos gintaro spalvos suknele. Šios spalvos spektras gamtoje ypač platus – nuo švelniai geltonos iki šviesiai rudos, ir Lietuvos atstovė pasirinko ryškų oranžinį toną. Kad nuotaika laukiant M. Linkytės pasirodymo būtų dar šventiškesnė, stalui galima paruošti būtent šio atspalvio užkandžių.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė atkreipia dėmesį, kad oranžinės daržovės bei vaisiai džiugina ne tik akį, bet ir organizmą – daugybė maistinių medžiagų juose gali padėti bendrai sveikatai.

„Gausybė antioksidantų, vitaminų, skaidulinių medžiagų ir fitonutrientų, esančių oranžinės spalvos maisto produktuose, naudingi odai, akims ir širdžiai, taip pat gali sumažinti vėžio riziką. Bene geriausiai žinoma oranžinių maisto produktų naudingoji medžiaga – beta karotenas. Jis yra galingas antioksidantas, galintis padėti ne tik akių sveikatai, bet ir atitolinti senėjimą bei apsaugoti odą nuo saulės žalos. Oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu vitaminų A ir C, kurie svarbūs imuninei sistemai ir širdies bei kraujagyslių sveikatai“, – pasakoja maisto žinovė.

Gintarinės spalvos „Eurovizijos“ stalas

Neturintys laiko arba nenorintys triūsti virtuvėje gali gintaro spalva nuspalvinti savo vakarą įdėdami minimalų kiekį pastangų.

„Laimei, sodriai geltonos ir oranžinės spalvos vaisių, daržovių ir jau pagamintų patiekalų bei užkandžių netrūksta. Galima paruošti įvairių spalvų sūrių lėkštę, kur pirmuoju smuiku griežtų ryškusis čederis. Taip pat – padėti kelis dubenėlius su šios spalvos traškiais užkandžiais: bulvių traškučiais, krekeriais, riešutais, duonos lazdelėmis. Šiaudeliais pjaustytos geltonos paprikos ir morkos puikiai derės su humusu, kuriam gintaro spalvos suteiks įbertas žiupsnelis ciberžolės. O norintiems sočios vakarienės, puikus variantas – numylėtasis Kyjivo koteltas su traškia gintaro spalvos plutele“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Norintiems pasigaminti kažką naujo šventiniam vakarui patiems, ji siūlo 5 paprastus, bet neprastus receptus, kuriems nereikės nei daug laiko, nei daug ingredientų:

Šviežių abrikosų keksiukai

Reikės: 220 g miltų; 150 g sviesto; 150 g cukraus; 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių; 3 kiaušinių; 8-10 šviežių abrikosų.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Sumaišykite sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir kepimo miltelius. Abrikosus nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais (kraštinės turėtų būti maždaug 1-1,5 cm). Sumaišykite tešlą su abrikosais. 2 keksiukų formeles išklokite popierinėmis formelėmis. Pripildykite jas iki dviejų trečdalių ir kepkite apie 25 minutes. Mėgaukitės!

Česnakiniame svieste keptos morkos

Reikės: 1 kg morkų; 5 šaukštų sviesto; 4 susmulkintų česnako skiltelių; 1/4 arbatinio šaukštelio druskos; 1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų pipirų; susmulkintų šviežių petražolių papuošimui.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Jeigu morkos yra plonytės, tiesiog perpjaukite išilgai pusiau. Jeigu storesnės – išilgai pjaukite į keturias dalis. Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite česnakus ir kepkite maždaug 3 minutes arba kol lengvai paruduos, dažnai maišydami. Labai svarbu nesudeginti česnako. Morkas sumaišykite su česnakiniu sviestu keptuvėje arba supilkite sviestą į dubenį. Gerai sumaišykite. Sudėkite morkas vienu sluoksniu į kepimo skardą. Kepkite 22-30 minučių arba kol morkos suminkštės, lengvai apskrus. Papuoškite šviežiomis smulkintomis petražolėmis. Skaniausios bus dar šiltos!

Prosciutto ir meliono iešmeliai

Reikės: 1/4 (350 g) meliono; 12 riekelių prosciutto kumpio; 12 šviežių baziliko lapelių; 12 nusausintų vyšninių pomidoriukų; aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.

Gaminame: Naudodami rutuliuką skobimui arba arbatinį šaukštelį, iš meliono išskobkite 12 rutuliukų. Galima melioną supjaustyti ir lygiais nedideliais kvadratėliais. Kiekvieną prosciutto riekelę sulankstykite į netvarkingą ryšulėlį. Ant kiekvieno smeigtuko verkite melioną, prosciutto ryšulėlį, baziliko lapelį ir pomidoriuką. Apšlakstykite aliejumi. Beje, šiame recepte prie kitų ingredientų derėtų ir maži mocarelos sūrio rutuliukai – tiesiog užverkite juos irgi ant smeigtuko. Paprasta ir gurmaniška!

Persimonų ir rikotos „crostini“

Reikės: 2 tvirtų persimonų; 230 ml rikotos sūrio; 1 šaukštelio citrinos žievelės ir 2 šaukšteliai sulčių; 1 šaukštelio medaus; žiupsnelio druskos; 1 prancūziško batono; 1 šaukšto alyvuogių aliejaus; 110 g sviesto; 3 šakelių šviežio šalavijo.

Gaminame: Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį pabarstykite druska. Dėkite į orkaitę kepti 15-20 minučių, kol lengvai apskrus. Persimonus supjaustykite plonais griežinėliais. Švelniai nuo kotelio nuskabykite šviežio šalavijo lapelius. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Ištirpinkite sviestą ir jį plakite, kol pradės putoti. Į keptuvę suberkite šalavijų lapelius ir apvoliokite juos svieste. Kepkite 3-5 minutes. Jie bus paruošti, kai sviestas pradės ruduoti, o šalavijų lapeliai labai kvepės. Nusausinkite šalavijų lapelius ant popierinio rankšluosčio, o sviestą pasilikite. Į sviestą sudėkite griežinėliais supjaustytus persimonus ir išmaišykite. Troškinkite 3 minutes, tada išjunkite ugnį. Ant kiekvienos batono riekelės tepkite šaukštelį rikotos, uždėkite po vieną ar dvi persimono skilteles, apšlakstykite trupučiu papildomo sviesto ir ant viršaus uždėkite traškų šalavijo lapelį. Patiekite ir mėgaukitės!

Citrinpipirių sparneliai

Reikės: 1 kg vištienos sparnelių; 1 šaukšto kepimo miltelių; arbatinio šaukštelio druskos; 55 g ištirpinto sviesto; 1 šaukšto citrinpipirių; 2 šaukštų citrinų sulčių.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Vištienos sparnelius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite juos į didelį dubenį ir sumaišykite su kepimo milteliais bei puse arbatinio šaukštelio druskos. Kitame nedideliame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą, citrinpipirius, citrinų sultis ir pusę šaukštelio druskos. Padažu apliekite vištienos sparnelius ir gerai išmaišykite. Didelę kepimo skardą išklokite folija ir ant jos uždėkite orkaitėje įkaitintas groteles. Perkelkite sparnelius ant grotelių ir kepkite 30-35 minutes, įpusėjus kepimui apverskite. Išimkite iš orkaitės ir iškart patiekite.

Žymos: Eurovizija 2023Monika Linkytė
Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
„Gatvės kovotojas“ filmo anonsas ir plakatai pristato tokius kultinius personažus kaip Ryu, Blanka, Chun-Li ir M. Bison

„Gatvės kovotojas“ filmo anonsas ir plakatai pristato tokius kultinius personažus kaip Ryu, Blanka, Chun-Li ir M. Bison

2025-12-18
Pagerbtas Petro Vileišio atminimas – Naujamiestyje iškilo paminklas iškiliam visuomenininkui

Pagerbtas Petro Vileišio atminimas – Naujamiestyje iškilo paminklas iškiliam visuomenininkui

2025-12-18
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai
Įdomu

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti