Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gintarinės užkandžių idėjos vakarui su „Eurovizija“: apsilaižysite pirštus!

Paulius Liškauskas
2023-01-15
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

„Eurovizija“ – ne tik muzikos ir kultūros, bet ir draugų šventė, kai dainų konkurso žiūrėti buriasi bičiuliai.

Kad šventinis vakarėlis būtų vertas 12 balų, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovai kviečia suruošti ir eurovizines vaišes: išreikšti paramą Monikai Linkytei maiste atkartojant jos pasirinktą gintaro spalvą.

„Lietuvių meilė šiam konkursui tokia pat stipri kaip ir keptai duonai, kurios populiarumas neslūgsta jau daug metų iš eilės, ir be kurios neapsieinama dažname vakarėlyje. O praėjusiais metais eurovizinę savaitę patys perkamiausi užkandžiai buvo grietinės ir svogūnų bei voveraičių padažo skonių traškučiai, taip pat universalieji šiaudeliai su druska. Didelio populiarumo sulaukė mūsų specialiai „Eurovizijai“ sukurtas tortas, tad jį gaminome ir šiemet. Pastebime, kad artėjant įvairioms progoms pirkėjai dažniau dairosi ir į gurmaniškesnių produktų lentynas. Į krepšelius jie dedasi įdomesnius sūrius, užtepėles, paštetus, įdarytas paprikas ar alyvuoges“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kiti straipsniai

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Oranžinės spalvos daržovių ir vaisių nauda

Lietuvos atstovė M. Linkytė Liverpulyje žiūrovų simpatijas pelnyti bandys su daina „Stay (Čiūto Tūto)“ ir savo įvaizdžiui pasirinktos gintaro spalvos suknele. Šios spalvos spektras gamtoje ypač platus – nuo švelniai geltonos iki šviesiai rudos, ir Lietuvos atstovė pasirinko ryškų oranžinį toną. Kad nuotaika laukiant M. Linkytės pasirodymo būtų dar šventiškesnė, stalui galima paruošti būtent šio atspalvio užkandžių.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė atkreipia dėmesį, kad oranžinės daržovės bei vaisiai džiugina ne tik akį, bet ir organizmą – daugybė maistinių medžiagų juose gali padėti bendrai sveikatai.

„Gausybė antioksidantų, vitaminų, skaidulinių medžiagų ir fitonutrientų, esančių oranžinės spalvos maisto produktuose, naudingi odai, akims ir širdžiai, taip pat gali sumažinti vėžio riziką. Bene geriausiai žinoma oranžinių maisto produktų naudingoji medžiaga – beta karotenas. Jis yra galingas antioksidantas, galintis padėti ne tik akių sveikatai, bet ir atitolinti senėjimą bei apsaugoti odą nuo saulės žalos. Oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu vitaminų A ir C, kurie svarbūs imuninei sistemai ir širdies bei kraujagyslių sveikatai“, – pasakoja maisto žinovė.

Gintarinės spalvos „Eurovizijos“ stalas

Neturintys laiko arba nenorintys triūsti virtuvėje gali gintaro spalva nuspalvinti savo vakarą įdėdami minimalų kiekį pastangų.

„Laimei, sodriai geltonos ir oranžinės spalvos vaisių, daržovių ir jau pagamintų patiekalų bei užkandžių netrūksta. Galima paruošti įvairių spalvų sūrių lėkštę, kur pirmuoju smuiku griežtų ryškusis čederis. Taip pat – padėti kelis dubenėlius su šios spalvos traškiais užkandžiais: bulvių traškučiais, krekeriais, riešutais, duonos lazdelėmis. Šiaudeliais pjaustytos geltonos paprikos ir morkos puikiai derės su humusu, kuriam gintaro spalvos suteiks įbertas žiupsnelis ciberžolės. O norintiems sočios vakarienės, puikus variantas – numylėtasis Kyjivo koteltas su traškia gintaro spalvos plutele“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Norintiems pasigaminti kažką naujo šventiniam vakarui patiems, ji siūlo 5 paprastus, bet neprastus receptus, kuriems nereikės nei daug laiko, nei daug ingredientų:

Šviežių abrikosų keksiukai

Reikės: 220 g miltų; 150 g sviesto; 150 g cukraus; 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių; 3 kiaušinių; 8-10 šviežių abrikosų.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Sumaišykite sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir kepimo miltelius. Abrikosus nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais (kraštinės turėtų būti maždaug 1-1,5 cm). Sumaišykite tešlą su abrikosais. 2 keksiukų formeles išklokite popierinėmis formelėmis. Pripildykite jas iki dviejų trečdalių ir kepkite apie 25 minutes. Mėgaukitės!

Česnakiniame svieste keptos morkos

Reikės: 1 kg morkų; 5 šaukštų sviesto; 4 susmulkintų česnako skiltelių; 1/4 arbatinio šaukštelio druskos; 1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų pipirų; susmulkintų šviežių petražolių papuošimui.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Jeigu morkos yra plonytės, tiesiog perpjaukite išilgai pusiau. Jeigu storesnės – išilgai pjaukite į keturias dalis. Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite česnakus ir kepkite maždaug 3 minutes arba kol lengvai paruduos, dažnai maišydami. Labai svarbu nesudeginti česnako. Morkas sumaišykite su česnakiniu sviestu keptuvėje arba supilkite sviestą į dubenį. Gerai sumaišykite. Sudėkite morkas vienu sluoksniu į kepimo skardą. Kepkite 22-30 minučių arba kol morkos suminkštės, lengvai apskrus. Papuoškite šviežiomis smulkintomis petražolėmis. Skaniausios bus dar šiltos!

Prosciutto ir meliono iešmeliai

Reikės: 1/4 (350 g) meliono; 12 riekelių prosciutto kumpio; 12 šviežių baziliko lapelių; 12 nusausintų vyšninių pomidoriukų; aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.

Gaminame: Naudodami rutuliuką skobimui arba arbatinį šaukštelį, iš meliono išskobkite 12 rutuliukų. Galima melioną supjaustyti ir lygiais nedideliais kvadratėliais. Kiekvieną prosciutto riekelę sulankstykite į netvarkingą ryšulėlį. Ant kiekvieno smeigtuko verkite melioną, prosciutto ryšulėlį, baziliko lapelį ir pomidoriuką. Apšlakstykite aliejumi. Beje, šiame recepte prie kitų ingredientų derėtų ir maži mocarelos sūrio rutuliukai – tiesiog užverkite juos irgi ant smeigtuko. Paprasta ir gurmaniška!

Persimonų ir rikotos „crostini“

Reikės: 2 tvirtų persimonų; 230 ml rikotos sūrio; 1 šaukštelio citrinos žievelės ir 2 šaukšteliai sulčių; 1 šaukštelio medaus; žiupsnelio druskos; 1 prancūziško batono; 1 šaukšto alyvuogių aliejaus; 110 g sviesto; 3 šakelių šviežio šalavijo.

Gaminame: Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį pabarstykite druska. Dėkite į orkaitę kepti 15-20 minučių, kol lengvai apskrus. Persimonus supjaustykite plonais griežinėliais. Švelniai nuo kotelio nuskabykite šviežio šalavijo lapelius. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Ištirpinkite sviestą ir jį plakite, kol pradės putoti. Į keptuvę suberkite šalavijų lapelius ir apvoliokite juos svieste. Kepkite 3-5 minutes. Jie bus paruošti, kai sviestas pradės ruduoti, o šalavijų lapeliai labai kvepės. Nusausinkite šalavijų lapelius ant popierinio rankšluosčio, o sviestą pasilikite. Į sviestą sudėkite griežinėliais supjaustytus persimonus ir išmaišykite. Troškinkite 3 minutes, tada išjunkite ugnį. Ant kiekvienos batono riekelės tepkite šaukštelį rikotos, uždėkite po vieną ar dvi persimono skilteles, apšlakstykite trupučiu papildomo sviesto ir ant viršaus uždėkite traškų šalavijo lapelį. Patiekite ir mėgaukitės!

Citrinpipirių sparneliai

Reikės: 1 kg vištienos sparnelių; 1 šaukšto kepimo miltelių; arbatinio šaukštelio druskos; 55 g ištirpinto sviesto; 1 šaukšto citrinpipirių; 2 šaukštų citrinų sulčių.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Vištienos sparnelius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite juos į didelį dubenį ir sumaišykite su kepimo milteliais bei puse arbatinio šaukštelio druskos. Kitame nedideliame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą, citrinpipirius, citrinų sultis ir pusę šaukštelio druskos. Padažu apliekite vištienos sparnelius ir gerai išmaišykite. Didelę kepimo skardą išklokite folija ir ant jos uždėkite orkaitėje įkaitintas groteles. Perkelkite sparnelius ant grotelių ir kepkite 30-35 minutes, įpusėjus kepimui apverskite. Išimkite iš orkaitės ir iškart patiekite.

Žymos: Eurovizija 2023Monika Linkytė

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Gyvenimas

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti