Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip prisijaukinti sūrių įvairovę? Ekspertai dalinasi receptais

Paulius Liškauskas
2022-08-13
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Teiginys, kad sūris tinka net desertams, šiandien nestebina – per pastaruosius metus lietuviai atrado daugybę šio produkto rūšių, parduotuvėse išaugo jo pasirinkimas, o universalumas įsitvirtino kaip vienas tiksliausių sūrio epitetų. Vis dėlto, kiekvienas jų – tai unikalus skonių  derinys, turintis savitą gamybos metodą, todėl kombinacijos su įvairiais priedais ar kitais produktais atskleidžia naujus derinimo ir paruošimo būdus.

„Maximos“ atstovė Ernesta Dapkienė pastebi, kad bendrai sūris išlieka viena svarbiausių lietuviško pirkinių krepšelio sudedamųjų dalių.

„Kone kiekvieno apsipirkimo metu žmonės sustoja pieno skyriuje ir į krepšelį įsideda vienos ar kitos rūšies sūrį – ar tai būtų klasikiniams pusryčių sumuštiniams tinkamas fermentinis, ar tradicinis varškės, ar užkandžiams tinkamesnis pelėsinis minkštasis sūris. Šiandien klientams galime pasiūlyti sūrių, tinkamų kepti ant grotelių, o norintys atrasti augalinę mitybą gali rinktis veganiškas alternatyvas. Mėgstamiausias klientų pasirinkimas – fermentinis sūris tiek su augaliniais riebalais, tiek be jų“, – pasakoja E. Dapkienė.

Sūriu laikomas fermentuotas gyvulių pieno produktas, kuris gali būti valgomas šviežias, apdorojamas pelėsiniais grybais, bakterijomis, ar brandinamas sausai. Sūrio paruošimas lemia ir jo rūšį – ar mėgaujatės švelnia rikota su uogomis, kepate picą su tąsia mocarela, užkandžiaujate umamio natomis išsiskiriančiais pelėsiniais ar kietaisiais sūriais.

Kiti straipsniai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22

„Vieningos sistemos, pagal kurias būtų klasifikuojami sūriai, nėra. Vienas kriterijus yra gyvulių pienas – tikroji mocarela gaminama iš buivolės pieno, o fetai maišomas avių ir ožkų pienas. Kitas būdas – rūšiuoti sūrius pagal drėgmės kiekį, skirstant juos nuo minkščiausio pelėsinio bri sūrio iki kietojo parmezano. Skonines savybes ir panaudojimo galimybes taip pat nusako ir riebalų kiekis – štai tradicinis lietuviškas varškės sūris yra kur kas mažiau kaloringas nei, pavyzdžiui, čederis“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Apsilankius pieno ar sūrio skyriuje, ji pataria nepamiršti ir kitų sūrį papildančių elementų – ypač vaisių, mėsos ir šviežių kepinių. Būtent čia, anot maisto ekspertės, galima rasti geriausius sūrių palydovus – dažniausiai sūrio ir kitų produktų derinius diktuoja paties produkto skonis, mat švelniems sūriams atsiskleisti padės rūgštesni, saldesni ar aštresni, stipresnio skonio ingredientai, o charakteringų sūrių skonį subalansuos švelnesnės natos. Todėl kremišką čederį verta derinti su rūgščiomis uogomis, pavyzdžiui, vyšniomis, o riebesnį ir pikantišką bri sūrį lydi saldžiarūgščiai, gaivūs žalieji obuoliai.

„Vasara – metas, kai parduotuvių lentynose karaliauja šviežias vaisių ir daržovių derlius, todėl kartu su juo galima išmėginti ir anksčiau neatrastas sūrio rūšis. Šie deriniai tikrai neapsiriboja užkandžiais, mat, pasitelkus vaizduotę ir keletą patarimų, sūris tikrai gali suspindėti ir kaip svarbiausias savaitgalio grilio patiekalas, ir sekmadienio popietės desertas“, – tikina B. Baratinskaitė.

„Maximos“ maisto meistrai kviečia į sūrį pažvelgti naujai ir drąsiai eksperimentuoti. Lengvesnei pradžiai jie pateikia receptus, tarp kurių – veganiška sūrio alternatyva, gaivios salotos ir spalvinga desertinė pica.

Lengviems vasariškiems pietums –  šviežių uogų ir sūrio salotos

Reikės: buratos sūrio, 250 g uogų, saujos smulkiai supjaustyto baziliko, dviejų šaukštelių balzaminio acto, šaukštelio klevų sirupo, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminame: nuplovę ir į keturias dalis supjaustę braškes ar kitas mėgstamas uogas, dubenyje jas išmaišykite su balzaminiu actu, klevų sirupu, bazilikais, druska ir juodaisiais pipirais. Leiskite uogoms pasimarinuoti apie 15 minučių, sudėkite į lėkštę ir ant viršaus uždėkite buratos sūrį. Prie šių gaivių salotų itin tinka šviesi skrudinta duona, pavyzdžiui, čiabata.

Čederio keksiukai

Reikės: 240 g a. r. kvietinių miltų, 115 g cukraus, 1 šaukšto kepimo miltelių, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio sodos, 1 ½ puodelio tarkuoto čederio sūrio, 250 g natūralaus jogurto, 2 didelių kiaušinių, ¼ puodelio lydyto sviesto, neutralaus skonio aliejaus.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Pasiruoškite keksiukų formeles ir jas išpurkšite ar ištepkite aliejumi ar riebalais, kad keksiukai nepriliptų. Į dubenį dėkite kepimo miltelius, miltus, cukrų ir sodą ir išmaišykite. Į dubenį berkite čederio sūrį ir darsyk išmaišykite. Į gautą masę įmuškite kiaušinius, įpilkite jogurtą ir sviestą ir maišykite tol, kol gausite vientisą tešlą. Paruoštą masę dėkite į riebalais išteptas keksiukų formeles. Kepkite orkaitėje 18–20 minučių arba kol keksiukai taps auksinio-rudo atspalvio. Išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti.

Norintiems sočiau – rikotos ir uogų pica

Reikės: dviejų stiklinių kvietinių miltų, arbatinio šaukštelio sausų mielų, stiklinės šilto vandens, keturių šaukštų alyvuogių aliejaus, saujos gervuogių, tarkuoto kietojo sūrio, mocarelos sūrio, kelių šaukštų rikotos sūrio.

Gaminame: dubenyje sumaišykite kvietinius miltus, sausas mieles, šiltą vandenį ir alyvuogių aliejų. Išminkykite tešlą, leiskite jei pakilti maždaug valandą, perminkykite, padalinkite pusiau ir leiskite pabūti apie 15 minučių. Plonai iškočiokite du picos pagrindus, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi ir paskirstykite prieš tai šakute dubenėlyje lengvai sutrintas gervuoges – venkite išsiskyrusių sulčių, tačiau jų neišpilikite, nes jomis galėsite apšlakstyti iškepusią picą. Pabarstykite uogas tarkuotu kietuoju sūriu, dėkite plėšytą mocarelą ir šaukšteliu skirtingose vietose uždėkite rikotos. Galite papuošti picą keliomis netrimtomis uogomis ir įdėti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po dešimties minučių pica bus iškepusi – beliks ją papuošti smulkiai supjaustytais šviežio baziliko lapeliais.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti