Tai, jog Valentino diena neįsivaizduojama be saldžių dovanėlių, žino kiekvienas, bent kartą pasidavęs šios progos karštinei. Vis dėlto stebinti artimuosius galima ne tik perkant jau pagamintus skanėstus, bet ir įdėjus šiek tiek savo pastangų.
Pavyzdžiui, gaminant išskirtinius naminius saldainius. Taip ne tik pradžiuginsite savo mylimuosius, bet ir sukursite autentiškus skonius su tik jums žinomomis kulinarinėmis paslaptimis.
Saldainiai – perkamiausia meilės dienos dovana
Tarp meilės dienos simbolių, tokių kaip širdelės, angeliukai ar šampanas, reikšmingą vietą užima ir saldainiai. Juos įvairiais pavidalais – nuo smulkių dražė iki lietų iš šokolado – Valentino dienos proga mėgsta ir dovanoja visame pasaulyje. Tokia dovanų tendencija lemia ir smarkiai suintensyvėjusią saldainių prekybą – kasmet, artėjant meilės dienai, jų pardavimai šokteli aukštyn.
Kaip pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas, Valentino diena visuomet suburia didesnes smaližių gretas.
„Kiekvienais metais vasario mėnesį stebime šoktelėjantį susidomėjimą visais saldumynais, vis tik būtent saldainiai išlaiko lyderio pozicijas – jų, nepriklausomai nuo rūšies, prieš ir per Valentino dieną įsigyjama keliais kartais daugiau. Ypač, saldainių dėžučių. Tikėtina, kad daugelis klientų jas perka kaip saldžias dovanas“, – pasakoja M. Tilmantas.
Jo teigimu, šiuo metu „Maxima“ prekybos tinklo parduotuvėse galima pasirinkti iš itin plataus saldainių asortimento – viso skaičiuojama apie 250 rūšių. Intensyviausia prekyba fiksuojama pieninių (toffee stiliaus, irisų ir pan.) bei sveriamų šokoladinių saldainių kategorijose – daugiausiai pirkėjų simpatijų sulaukia lietuviški sveriami saldainiai.
Pačių gaminti saldainiai – ne tik skanūs, bet ir sentimentalūs
„Maximos“ Maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės nuomone, ieškantiems naujų skonių ir norintiems nustebinti artimuosius, puiki alternatyva pirktiniams skanumynams – saldainiai gaminti namuose. Anot jos, šiuos skanėstus pasigaminti yra kur kas paprasčiau nei atrodo, o ir fantazijai ribų beveik nėra: saldainiai gali būti ir verdami, ir šaldomi arba tiesiog formuojami valgymui „čia ir dabar“.
„Namuose gaminami saldainiai patrauklūs tuo, kad patys galite reguliuoti saldumą, nežymiai koreguoti receptūrą ir vienus ingredientus keisti kitais, labiau priimtinais jūsų mitybos taisyklėms. Dažnai tokie saldainiai skoniu nenusileidžia pirktiniams, o maistine verte būna palankesni sveikatai. Na, ir, žinoma, emocinė reikšmė – pačių rankomis suformuoti saldainiai kiekvienam ragaujančiam, o ypač mylimam žmogui, bus kur kas skanesni“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos ekspertė ir siūlo išbandyti Valentino dienai puikiai tinkančius naminių saldainių receptus.
Naminiai riešutų sviesto triufeliai
Reikės: 100 g sviesto, 350 g žemės riešutų sviesto, 500 g cukraus pudros, 250 g mėgstamų sausainių (paprastų arba pilno grūdo), pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, plytelės pieniško (arba juodo) šokolado glaistui, pabarstukų pagal skonį (tinka cukriniai, kokosų drožlės ar kt).
Gaminame: Pirmiausiai iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išsukite kambario temperatūros sviestą ir riešutų sviestą. Įberkite cukraus pudrą ir darsyk viską gerai išplakite. Pasirinktus sausainius sutrupinkite iki smulkių trupinių ir suberkite į masę. Ten pat pilkite vanilės ekstraktą, viską gerai išmaišykite. Dubenį su mase uždenkite rankšluosčiu ar maistine plėvele ir dėkite stingti į šaldytuvą (apie 1 val.). Masei kiek susistovėjus, formuokite triufelius: šaukštelį masės formuokite delnais, susukdami norimo dydžio rutuliukus. Suformuotus triufelius dėkite atvėsti į šaldytuvą. Tuo metu garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą. Dabar metas padengti triufelius karštu šokoladu. Patogiausias (ir estetiškai patrauklus) būdas – smeigti triufelius mediniu iešmeliu ir merkti į šokoladą. Ant tebestingstančio šokolado barstykite kokosų drožles ar norimus pabarstukus. Taip paruoštus saldainius kurį laiką palaikykite šaldytuve. Patiekdami ar dovanodami, „puokštę“ triufelių iešmelių, galite juos sudėti į stiklinę arba vazelę. Saldžių akimirkų!
Sveikuoliška Raffaelo interpretacija
Reikės: 300 g ekologiškų kokoso drožlių, 40-50 g goji uogų, 1 šaukšto ispaninio šalavijo sėklų, saldainių formelių (nebūtina).
Gaminame: Kokoso drožles suberkite į elektrinį smulkintuvą arba labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu. Masė turi gautis vienalytė, priminti sviestą. Gavus reikiamą konsistenciją, suberkite goji uogas. Jas pertrinus keletą kartų, mėgausitės saldainiais su uogų gabalėliais, o išsukus iki vientisos masės, gabalėlių nesijaus, tačiau džiugins rožinė spalva. Į gautą masę supilkite ir kiek vandenyje pamirkytas šalavijo sėklas. Masę supilstykite į saldainių formeles (tinka ir ledukų). Jei tokių neturite, galima paskirstyti kepimo skardoje. Dėkite stingti bent pusdieniui į šaldytuvą. Iš formelių sustingusius saldainius išstumkite, o iš skardos – apverskite ir sulaužykite skirtingo dydžio gabalėliais. Skanaus!
Saldaus pieno saldainiai „Vaikystė“
Reikės: 400 g cukraus, 3 kiaušinių, 100 g sviesto, 1 šaukšto kakavos, 3 šaukštų miltų (puikiai tinka migdolų), 2 stiklinių pieno (galima naudoti augalinį).
Gaminame: Visus ingredientus, kaitindami ant lengvos kaitros, kruopščiai sumaišykite iki vientisos masės, nepalikdami gumuliukų. Ją virkite apie 20 min. Dar karštą supilkite į saldainių formeles arba į vientisą formą. Paliekame stingti. Atvėsus, galima perkelti į šaldytuvą, kad saldainiai visiškai sukietėtų. Sustingusią masę išverčiame iš formelių. Jei naudojama vientisa forma, supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Saldainius galima susukti į kepimo popierių, perrišti kaspinėliu arba dovanoti dėžutėje. Skanaus!