Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

Paulius Liškauskas
2023-04-30
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Tai, jog Valentino diena neįsivaizduojama be saldžių dovanėlių, žino kiekvienas, bent kartą pasidavęs šios progos karštinei. Vis dėlto stebinti artimuosius galima ne tik perkant jau pagamintus skanėstus, bet ir įdėjus šiek tiek savo pastangų.

Pavyzdžiui, gaminant išskirtinius naminius saldainius. Taip ne tik pradžiuginsite savo mylimuosius, bet ir sukursite autentiškus skonius su tik jums žinomomis kulinarinėmis paslaptimis.

Saldainiai – perkamiausia meilės dienos dovana

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Tarp meilės dienos simbolių, tokių kaip širdelės, angeliukai ar šampanas, reikšmingą vietą užima ir saldainiai. Juos įvairiais pavidalais – nuo smulkių dražė iki lietų iš šokolado – Valentino dienos proga mėgsta ir dovanoja visame pasaulyje. Tokia dovanų tendencija lemia ir smarkiai suintensyvėjusią saldainių prekybą – kasmet, artėjant meilės dienai, jų pardavimai šokteli aukštyn.

Kaip pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas, Valentino diena visuomet suburia didesnes smaližių gretas.

„Kiekvienais metais vasario mėnesį stebime šoktelėjantį susidomėjimą visais saldumynais, vis tik būtent saldainiai išlaiko lyderio pozicijas – jų, nepriklausomai nuo rūšies, prieš ir per Valentino dieną įsigyjama keliais kartais daugiau. Ypač, saldainių dėžučių. Tikėtina, kad daugelis klientų jas perka kaip saldžias dovanas“, – pasakoja M. Tilmantas.

Jo teigimu, šiuo metu „Maxima“ prekybos tinklo parduotuvėse galima pasirinkti iš itin plataus saldainių asortimento – viso skaičiuojama apie 250 rūšių. Intensyviausia prekyba fiksuojama pieninių (toffee stiliaus, irisų ir pan.) bei sveriamų šokoladinių saldainių kategorijose – daugiausiai pirkėjų simpatijų sulaukia lietuviški sveriami saldainiai.

Pačių gaminti saldainiai – ne tik skanūs, bet ir sentimentalūs

„Maximos“ Maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės nuomone, ieškantiems naujų skonių ir norintiems nustebinti artimuosius, puiki alternatyva pirktiniams skanumynams – saldainiai gaminti namuose. Anot jos, šiuos skanėstus pasigaminti yra kur kas paprasčiau nei atrodo, o ir fantazijai ribų beveik nėra: saldainiai gali būti ir verdami, ir šaldomi arba tiesiog formuojami valgymui „čia ir dabar“.

„Namuose gaminami saldainiai patrauklūs tuo, kad patys galite reguliuoti saldumą, nežymiai koreguoti receptūrą ir vienus ingredientus keisti kitais, labiau priimtinais jūsų mitybos taisyklėms. Dažnai tokie saldainiai skoniu nenusileidžia pirktiniams, o maistine verte būna palankesni sveikatai. Na, ir, žinoma, emocinė reikšmė – pačių rankomis suformuoti saldainiai kiekvienam ragaujančiam, o ypač mylimam žmogui, bus kur kas skanesni“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos ekspertė ir siūlo išbandyti Valentino dienai puikiai tinkančius naminių saldainių receptus.

Naminiai riešutų sviesto triufeliai

Reikės: 100 g sviesto, 350 g žemės riešutų sviesto, 500 g cukraus pudros, 250 g mėgstamų sausainių (paprastų arba pilno grūdo), pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, plytelės pieniško (arba juodo) šokolado glaistui, pabarstukų pagal skonį (tinka cukriniai, kokosų drožlės ar kt).

Gaminame: Pirmiausiai iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išsukite kambario temperatūros sviestą ir riešutų sviestą. Įberkite cukraus pudrą ir darsyk viską gerai išplakite. Pasirinktus sausainius sutrupinkite iki smulkių trupinių ir suberkite į masę. Ten pat pilkite vanilės ekstraktą, viską gerai išmaišykite. Dubenį su mase uždenkite rankšluosčiu ar maistine plėvele ir dėkite stingti į šaldytuvą (apie 1 val.). Masei kiek susistovėjus, formuokite triufelius: šaukštelį masės formuokite delnais, susukdami norimo dydžio rutuliukus. Suformuotus triufelius dėkite atvėsti į šaldytuvą. Tuo metu garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą. Dabar metas padengti triufelius karštu šokoladu. Patogiausias (ir estetiškai patrauklus) būdas – smeigti triufelius mediniu iešmeliu ir merkti į šokoladą. Ant tebestingstančio šokolado barstykite kokosų drožles ar norimus pabarstukus. Taip paruoštus saldainius kurį laiką palaikykite šaldytuve. Patiekdami ar dovanodami, „puokštę“ triufelių iešmelių, galite juos sudėti į stiklinę arba vazelę. Saldžių akimirkų!

Sveikuoliška Raffaelo interpretacija

Reikės: 300 g ekologiškų kokoso drožlių, 40-50 g goji uogų, 1 šaukšto ispaninio šalavijo sėklų, saldainių formelių (nebūtina).

Gaminame: Kokoso drožles suberkite į elektrinį smulkintuvą arba labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu. Masė turi gautis vienalytė, priminti sviestą. Gavus reikiamą konsistenciją, suberkite goji uogas. Jas pertrinus keletą kartų, mėgausitės saldainiais su uogų gabalėliais, o išsukus iki vientisos masės, gabalėlių nesijaus, tačiau džiugins rožinė spalva. Į gautą masę supilkite ir kiek vandenyje pamirkytas šalavijo sėklas. Masę supilstykite į saldainių formeles (tinka ir ledukų). Jei tokių neturite, galima paskirstyti kepimo skardoje. Dėkite stingti bent pusdieniui į šaldytuvą. Iš formelių sustingusius saldainius išstumkite, o iš skardos – apverskite ir sulaužykite skirtingo dydžio gabalėliais. Skanaus!

Saldaus pieno saldainiai „Vaikystė“

Reikės: 400 g cukraus, 3 kiaušinių, 100 g sviesto, 1 šaukšto kakavos, 3 šaukštų miltų (puikiai tinka migdolų), 2 stiklinių pieno (galima naudoti augalinį).

Gaminame: Visus ingredientus, kaitindami ant lengvos kaitros, kruopščiai sumaišykite iki vientisos masės, nepalikdami gumuliukų. Ją virkite apie 20 min. Dar karštą supilkite į saldainių formeles arba į vientisą formą. Paliekame stingti. Atvėsus, galima perkelti į šaldytuvą, kad saldainiai visiškai sukietėtų. Sustingusią masę išverčiame iš formelių. Jei naudojama vientisa forma, supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Saldainius galima susukti į kepimo popierių, perrišti kaspinėliu arba dovanoti dėžutėje. Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti