Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Paukštiena ant Velykų stalo: patarimai, kaip išsirinkti kokybišką bei paruošti sveikatai palankiausiu būdu

Paulius Liškauskas
2021-01-10
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Lyginant su raudona mėsa, paukštiena yra sveikatai palankesnis pasirinkimas. 

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši liesa mėsa turi daug baltymų, riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų. Prekybos centruose šviežios paukštienos galima įsigyti ištisus metus, o dėl palyginti mažos kainos ją ypač mėgsta taupantys pirkėjai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad populiariausia paukštienos rūšis – vištiena ir jos krūtinėlė, tačiau šiltuoju metų laiku įsigyjama ir daugiau vištienos blauzdelių, sparnelių bei petelių, kurie kepami ant grilio. Per Velykas išauga ir antienos bei kalakutienos pardavimai. Artėjant pasaulinei paukštienos dienai, ekspertės dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir ją paruošti sveikatai palankiausiu būdu.

Paukštieną geriausia valgyti be odelių

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, paukštiena laikoma sveikatai palankesne mėsa nei jautiena ar kiauliena. Paukštienoje gausu lengvai virškinamų bei įsisavinamų baltymų, yra organizmui reikalingų mineralų, vitaminų. Tiesa, šiek tiek skiriasi paukštienos rūšių liesumas. Vištiena ir kalakutiena yra priskiriamos liesesnės paukštienos kategorijai, tuo tarpu antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės.

„Renkantis, koks paukštis taps pietų, vakarienės ar šventinio stalo patiekalu, rekomenduoju atsižvelgti į savo sveikatos būklę, o pasirinktą paukštieną ruošti be papildomų riebalų. Gausiai aliejuje gruzdinti ir riebaluose kepti patiekalai sveikatai nėra palankūs. Kalbant apie antieną ir žąsieną, vertėtų nepamiršti, kad šie paukščiai jau patys iš savęs yra turtingi riebalais, todėl prieš kepant rekomenduočiau švelniai šakute pabadyti jų krūtinėles bei kulšeles, kad kepimo metu pertekliniai riebalai greičiau išbėgtų. Valgyti keptą paukštieną būtų geriausia be odelių“, – pataria gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė taip pat primena, kad gaminant paukštieną svarbu ją tinkamai apdoroti: „Jokiu būdų nevalgykite žalios, termiškai neapruoštos ar iki galo neiškepusios paukštienos, nes taip didėja rizika apsinuodyti. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepti ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame marinate, arba gaminant garuose.“

Populiariausia mėsa – vištiena

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad lietuvių pirkinių krepšeliuose, dėl palyginti mažos kainos ir dažnai parduotuvėse taikomų akcijų, atsiduria vištiena. Vis dėlto, pirkėjai mėgsta ir kalakutieną, o prieš Velykas ir kitas didžiąsias metų šventes dažniau įsigyja antieną.

„Paukštiena – universalus, įvairiems patiekalams gaminti tinkantis produktas. Mūsų pirkėjai daugiausia nuperka vištienos krūtinėlių filė, tačiau pardavimų atžvilgiu pastebimas ir ryškus sezoniškumas. Vasaros sezonu, kai prasideda piknikai ir grilinimas namuose bei gamtoje, įsigyjama daugiau vištienos blauzdelių, sparnelių, petelių ir jau sumarinuotų paukštienos gabalėlių. Tuo tarpu šventiniam Velykų stalui pirkėjai dairosi ne tik įvairių paukštienos išpjovų, bet ir pilnų paukščių – marinuotų ančių ir kalakutų“, – pardavimų tendencijas vardija O. Suchočeva.

Norintiems paukštienos įsigyti pigiau komercijos ir operacijų vadovė pataria pasidairyti akcijų, atkreipti dėmesį į privačios etiketės produktus bei būtinai patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje: „Daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.“

Nesvarbu, ar įsigysite visą paukštį, ar tik jo dalį, gaminimui rasite daugybę būdų. „Paukštieną galima kepti keptuvėje, orkaitėje, karšto oro gruzdintuvėje arba lauko kepsninėje. Ji tinkama naudoti troškiniams, virti sriubas ar sultinius, gaminti troškinius. Tiesa, gaminant visą paukštį užtruksite kiek ilgiau nei ruošdami atskiras jo dalis“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva.

Paukštienos nerekomenduoja plauti

Renkantis paukštieną svarbu atkreipti dėmesį į mėsos kokybę. Pasak O. Suchočevos, prekybos centruose parduodama paukštiena yra saugi ir atitinka visus kokybei keliamus kriterijus, bet kaip ir kitiems trumpo galiojimo produktams, jai svarbus temperatūrinio režimo palaikymas.

„Namuose laikykite paukštieną šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o jei yra – specialiai mėsai skirtame stalčiuje, apie 0–4 °C temperatūroje. Šviežią paukštieną paruoškite ir suvartokite per kelias dienas, o jei nespėjate – užšaldykite, kad pratęstumėte jos galiojimo laiką. Paukštieną taip pat galima laikyti sandariuose induose arba originaliose gamintojo pakuotėse, kad mėsos sultys neišbėgtų, o mėsa neturėtų sąlyčio su kitais maisto produktais šaldytuve. Be to, visuomet vadovaukite ir jusliniais kokybės tikrinimo kriterijais. Jei atidarę paukštienos pakuotę jaučiate nemalonų kvapą, o jos spalva yra patamsėjusi – tokia paukštiena nebetinkama vartoti. Šviežia atšaldyta paukštiena turi būti stangri, o jos raumeninis audinys – elastingas“, – kokybės tikrinimo kriterijus primena ekspertė.

Gaminantiems paukštieną namuose neretai kylą dvejonių, ar prieš ruošiant mėsą ją reikėtų nuplauti. „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė to daryti nerekomenduoja. „Paukštienos prieš gaminimą nereikėtų plauti, nes plovimo metu ant jos paviršiaus esančios bakterijos, kartu su vandeniu, gali pasklisti ant plautuvės bei kitų šalia esančių paviršių. Prieš ruošiant paukštieną būtina nusiplauti rankas, o po gaminimo kruopščiai nuvalyti stalviršį, naudotus įrankius, pjaustymo lentelę bei indus“, – saugos taisykles vardija O. Suchočeva.

Pasaulinės paukštienos dienos proga „Rimi“ kulinarijos šefai namuose kviečia pasiruošti kalakutienos filė su žolelėmis ir spanguolių padažu. Šis patiekalas puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek Velykų stalui, o šalia jo labiausiai derės šviežios pavasarinės salotos arba naminė bulvių košė.

RECEPTAS

Kalakutienos filė su žolelėmis ir spanguolių padažu 

Kalakutienai reikės:

100 g sviesto;

1 kg kalakutų filė;

100 g „panko“ džiūvėsėlių;

2 šaukštų čiobrelių;

3 šaukštų šalavijų;

40 g petražolių;

6 skiltelių česnako;

0.5 šaukštelio paprikų dribsnių;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Bulvių košei reikės:

8 vnt. bulvių;

3 šaukštų sviesto;

400 ml pieno;

100 g grietinės;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Spanguolių padažui reikės:

250 ml vandens;

200 g cukraus;

340 g spanguolių;

0.5. vnt. apelsino;

Žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga: 

Pagaminkite įdarą. Į virtuvinį kombainą sudėkite prieskonines žoleles, „panko“ džiūvėsėlius, nuluptas česnako skilteles, paprikos dribsnius, druską, pipirus ir sutrinkite iki vientisos masės.
Kalakutienos filė įpjaukite iš šono, padarykite kišenę. Į ją dėkite dalį įdaro, o kitą dalį įdaro tolygiai išdėliokite ant krūtinėlės viršaus.
Paruoštą kalakutienos filė dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šaukite į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Ištraukite kalakutieną iš orkaitės, palikite 10 minučių ir tik tada supjaustykite.
Pasigaminkite bulvių košę. Bulves nuskuskite, nuplaukite. Virkite sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Nupilkite vandenį ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitame puode pakaitinkite pieną su sviestu. Sviestas turi ištirpti. Sviesto ir pieno mišinį supilkite į trintas bulves, paskaninkite druska ir pipirais, sukrėskite grietinę ir išmaišykite.
Gaminkite spanguolių padažą. Mažame puode ant silpnos kaitros sumaišykite cukrų ir vandenį, virkite kol cukrus ištirps. Suberkite spanguoles ir virkite apie 10 minučių, kol jos suminkštės. Įmeskite apelsino žieveles ir įverkite žiupsnelį druskos. Nuimkite puodą nuo kaitros ir visiškai atvėsinkite. Padažą patiekite prie kalakutienos.
Skanaus!

Žymos: Velykos

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuotraukų autorius Matas Laužadis

Vasara su aviacija: renginiai, patirtys ir atostogų nuotykiai visai šeimai

2025-07-10
Galaxy Z Fold 7 | samsung.com

„Samsung Unpacked 2025“: „Galaxy Z Fold 7“ su „Snapdragon 8 Elite“ lustu ir 8 colių vidiniu ekranu pristatytas Lietuvoje

2025-07-09
Futbolas

A lygos turo apžvalga: pirmasis trejetas – rezultatyvus ir pergalingas

2025-07-09
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nuotraukų autorius Matas Laužadis
Įdomu

Vasara su aviacija: renginiai, patirtys ir atostogų nuotykiai visai šeimai

2025-07-10

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti