Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Saugo širdį, kaulus ir odos būklę: ši daržovė pasirūpins viskuo (receptas)

Paulius Liškauskas
2022-12-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Nors apie brokolių naudą tikrai esame girdėję, daugiau žalios spalvos daržovių suvalgome tik vasarą.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad trumpai termiškai apdorotos arba žalios daržovės turėtų būti mūsų kasdienio raciono dalis visais metų laikais. Ruošiant brokolius, ji pataria jų nepervirti: daugiausia vertingų medžiagų juose išlieka valgant žalius, blanširuotus ar garintus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip brokolius laikyti namuose ir užsišaldyti ateičiai, jei nespėjate suvartoti. O norint apsipirkti pigiau, verta iki sausio 22 dienos pasinaudoti jiems taikoma 40 proc. nuolaida, taikoma tinklo parduotuvėse.

Pratinkime prie skirtingų daržovių skonio vaikus

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25

Nors mamos dažnai skundžiasi, kad jų vaikai nevalgo jokių daržovių, išskyrus bulvytes, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, įvairiaspalves daržoves ragauti mažuosius reikia pratinti nuo pat kūdikystės: „Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikas nuo mažens maitintųsi visavertiškai ir taip gautų kuo daugiau organizmui būtinų maisto medžiagų. Jei namuose nuolatos bus pjaustytų daržovių užkandžiams, jei vyresniesiems bus į mokyklą įdėta daržovių lazdelių, vaikai įpras prie įvairesnių skonių. Tiesa, norint, kad vaikai laikytųsi sveikos mitybos principų, taip elgtis turėtų visi šeimos nariai, nes jei mama ar tėtis valgys produktus, nepriskiriamus prie sveikatai palankaus maisto, bus sunku to tikėtis ir iš vaikų.“

Žiedynais suskirstytus brokolius patogu įdėti vaikams į mokyklą ar sau į darbą užkandžiams, o jei jie atrodo kietoki –apvirti garuose ar trumpam nuplikyti verdančiu vandeniu. Gydytoja dietologė primena, jog visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui: „Jos – tikras mikroelementų ir įvairių vitaminų šaltinis. Kalbant apie brokolius, juose gausu vitaminų C, A ir K, taip pat kalio, fosforo, seleno bei vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, fitocheminių medžiagų, folatų, kurie ypač reikalingi nėščiosioms bei maitinančioms mamoms.“

Gydytoja dietologė priduria, kad brokoliai pasižymi išskirtinėmis savybėmis, dėl to šias daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną: „Juose yra medžiagų, prevenciškai apsaugančių nuo širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto. Brokoliai garsėja savo priešvėžinėmis savybėmis dėl sulforafano – junginio, pasižyminčio priešvėžiniu poveikiu, ypač su krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžiu susijusiomis jos rūšimis. Sulforafanas veikia palaikydamas natūralius organizmo detoksikacijos procesus ir kovodamas su oksidaciniu stresu.“

Nusipirkę daugiau brokolių, juos užšaldykite

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad pirkėjai vis labiau domisi sveikatai palankiais produktais, tad per paskutiniuosius penkerius metus įvairių kopūstų rūšių pardavimai itin auga: „Pirkėjai vis dažniau į krepšelius įsideda brokolių, Briuselio ar žiedinių kopūstų, taip pat Savojos, Kale ar ropinių. Renkantis brokolius, atkreipkite dėmesį į žiedynus: jie turėtų būti tankūs, kompaktiški, nepageltę. Brokolių kotai, kurie taip pat tinka maistui, turėtų būti tvirti, neapvytę.“

Kartais net trumpai apvirti brokoliai praranda savo tamsiai žalią spalvą, tad norintiems ją išlaikyti ekspertė pataria daržoves blanširuoti: užvirinkite puodą vandens, 2–3 minutėms į jį panardinkite brokolius, o vėliau perkelkite į ledinį vandenį, kad sustabdytumėte virimo procesą.

Jei per akciją nusipirkote daugiau, taip apdorotus brokolius galite užsišaldyti atsargoms. „Blanširuotus brokolius gerai nusausinkite, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Tuomet supjaustykite juos porcijomis ir sudėkite į sandarius šaldymo maišelius. Įsitikinkite, kad iš maišelių pašalinote kuo daugiau oro, o maišelius šaldiklyje sudėliokite lygiai, kad brokoliai nesušaltų į gumulėlius“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog šią savaitę, iki sausio 22 dienos, galima sutaupyti ir pigiau įsigyti brokolių, kuriems taikoma 40 proc. nuolaida. Perkant su „Rimi“ lojalumo kortele vienas brokolis kainuos tik 1,19 Eur.

Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kviečiame pasigaminti sotų makaronų patiekalą su brokoliais, šparaginėmis pupelėmis ir kedrų riešutais – jis patiks visai šeimai.

RECEPTAS

Makaronai su brokoliais, pagardinti kedrų riešutais ir šparaginėmis pupelėmis

Patiekalui reikės:  

500 g brokolių;

100 g kedro riešutų;

250 g vyšninių pomidorų;

1 vnt. aitriosios paprikos;

150 g žaliųjų šparaginių pupelių;

4 porcijų makaronų (geriausia vamzdelių formos);

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

2 šaukštelių kaparėlių;

1 vnt. česnako;

100 ml vandens;

20 g petražolių;

100 g tarkuoto kietojo sūrio;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:  

Dideliame puode užvirinkite šiek tiek pasūdytą vandenį makaronams.
Padalinkite brokolį į atskirus žiedynus, stiebą nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais.
Karštoje sausoje keptuvėje paskrudinkite kedro riešutus iki auksinės spalvos.
Pomidorus perpjaukite perpus. Perpjaukite per pusę aitriąją papriką, išvalykite sėklas, puseles sukapokite smulkiau. Pupeles nuplaukite ir perpjaukite į dvi dalis.
Likus 3 minutėms iki makaronai išvirs, sudėkite į puodą brokolius.
Įkaitinę alyvuogių aliejų keptuvėje, pakepinkite pomidorus, aitriąją papriką, pupeles ir kaparėlius. Baigiant kepti išspauskite ant jų česnaką (1 skiltelę). Dar šiek tiek pakepinkite, jeigu reikia, įpilkite šlakelį vandens. Kepinkite tol, kol pomidorai suminkštės ir pasieks padažo tirštumą. Pagardinkite druska ir pipirais. Sukapokite petražoles.
Nukoškite makaronus ir sumaišykite juos su keptuvės turiniu. Patiekite makaronus su kedro riešutais, petražolėmis ir sūriu.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

2025-05-13
Ateities miestas

Filmo „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ prodiuseris padavė į teismą „Tesla“, „Warner Bros“ dėl dirbtinio intelekto vaizdų

2025-05-13
Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

2025-05-13
Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

2025-05-13
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti