Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ši daržovė jūsų lėkštėje švies kaip saulė – paprastas, bet efektingas receptas

Paulius Liškauskas
2024-08-01
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ši universali ir pigi daržovė tinka kone prie visko: jaunų morkyčių skanaujame užkandžiui, be jų neapsieiname virdami sriubą, ruošdami įvairius garnyrus, salotas ar spausdami sultis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad morkose, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovėse, gausu karotinoidų: alfa ir beta karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą.

Gerai regai ir širdies sveikatai

Dažnas užaugome su mamų pamokymais, kad norint gerai matyti, reikia nepamiršti valgyti daugiau morkų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad morkos yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. „Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų. Morkose esantys karotinoidai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat pasižymi priešvėžiniu poveikiu, nes karotinoidai neutralizuoja laisvuosius radikalus, galinčius sukelti rimtų sveikatos bėdų. Be to, morkose gausu skaidulų, kurios palengvina virškinimo procesus, padeda sumažinti cholesterolio kiekį“, – apie morkų naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Nors ilgokai sklandė mitas, jog į morkų sultis vertėtų įlašinti šiek tiek aliejaus, kad būtų geriau įsisavinti riebaluose tirpūs vitaminai, tačiau dr. E. Gavelienė teigia, kad tai nėra būtina: „Dieną mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais.“

Ji priduria, kad sulaukus naujo šviežių morkų derliaus, naudinga morkas vartoti ir termiškai neapdorotas: „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį, kurį tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę. Tokio užkandžio su kitomis pjaustytomis daržovėmis pravartu turėti ir suaugusiems, kai išalkstama, o vakarienė dar negreitai.“

Laikykite morkas šaltai

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė  Eglė Krasauskienė pataria iš parduotuvės parsineštas morkas laikyti šaldytuve, specialiame daržovėms skirtame stalčiuje – taip jos ilgiau nesuvys: „Neplautas morkas sudėkite į celofaninį maišelį arba suvyniokite į sviestinį popierių, stipriai neapspausdami. Taip laikomos morkos išliks šviežios net iki 3 ar 4 savaičių. Morkas taip pat galima užšaldyti – taip jomis mėgautis galėsite dar ilgiau. Jas reikėtų nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldymui.“

„Rimi“ siūlo pasigaminti pikantišką garnyrą: taip paruoštos morkos dings nuo stalo žaibiškai.

RECEPTAS

Morkos su medumi ir česnakais

Patiekalui reikės:

  • 500 g morkų;
  • 2 v. š. sviesto;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. medaus;
  • 1 a. š. žaliųjų citrinų sulčių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 30 ml vandens;
  • 5 šakelių čiobrelių.

Gaminimo eiga:

  1. Morkas nulupkite ir supjaustykite pailgomis juostelėmis.
  2. Ant vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą su aliejumi ir, retkarčiais pamaišydami, pakepinkite morkas.
  3. Medų sumaišykite su tarkuotu česnaku, druska, čiobreliais, žaliųjų citrinų sultimis ir vandeniu.
  4. Kai morkos lengvai karamelizuosis, supilkite medaus padažą ir patroškinkite.
  5. Jei padažui išgaravus morkos vis dar kietos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir troškinkite, kol vanduo išgaruos.
  6. Patiekite su mėgstamais priedais arba naudokite kaip garnyrą prie žuvies ar paukštienos.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti