Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Slyvų sezonas prasideda: kulinarijos technologė pasidalijo netikėtais pigiais jų panaudojimo būdais virtuvėje (receptas)

Paulius Liškauskas
2024-08-23
Naujienos
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Naujienos
Dalintis FacebookDalintis X

Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui: jose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi dydžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų.

Kiti straipsniai

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28

„Slyvos yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. Jose yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Slyvas galima valgyti šviežias arba džiovintas. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų, folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų jų yra apie 57 kalorijos, 14 gramų angliavandenių ir 2 gramai skaidulų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau dr. E. Gavelienė sako, jog pagrindinis laisvinamasis poveikis yra nuo džiovintų slyvų, nes jose yra tam tikros medžiagos – sorbitolio, taip pat daugiau (lyginant su nedžiovintomis slyvomis) tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką: „Džiovintas slyvas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną.“

Pasak gydytojos dietologės, slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek kartu su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plakti kokteilius ar spausti sultis. Slyvas galima maišyti ir į įvairias vasariškai gaivias salotas. Tiesa, dr. E. Gavelienė rekomenduoja į sveikatai palankią kasdieninę mitybą įtraukti ir kitas uogas bei vaisius, tik taip mityba bus visavertė.

Tinka net ir prie mėsos patiekalų

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene atstovės Eglės Krasauskienės, slyvos yra labai universalus, pigus vaisius, kurį mėgsta pirkėjai. Jas galima valgyti karštas arba šaltas, šviežias arba džiovintas. Slyvos puikiai naudojamos tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams gaminti.

„Puikios būklės slyvos išlieka ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Dėl šios priežasties patartina pirkti tik tokį kiekį, kuris bus iš karto vartojamas. Tačiau jei sode ar darže užderėjo daug slyvų, jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite, o vėliau supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite ant padėklo vienu sluoksniu ir greitai užšaldykite. Tada perkelkite į sandarų indą ir vėliau naudokite uogienėms, įdarams ar padažams gaminti“, – pataria E. Krasauskienė.

Anot prekybos tinklo atstovės, tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos – dar viena įdomi originalių patiekalų alternatyva, nes tinka prie žvėrienos, paukštienos ar kiaulienos patiekalų. Iš slyvų taip pat galima paruošti gardžius saldžiarūgščius padažus. Jos labai tinka konservams, kompotams, uogienėms, drebučiams, želė ar kepiniams, pavyzdžiui, pyragams gaminti.

Nepelnytai užmirštos

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė sako, kad labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais, nors parduotuvėse jomis prekiaujama visus metus: „Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtis. Būtent tuo metu jų galima įsigyti pigiau. Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių.“

Specialistė rekomenduoja perkant slyvas rinktis kiek kietesnes, jei planuojate jas valgyti ne iš karto. Beje, jų skonis priklauso ne nuo kietumo, o nuo veislės. E. Krasauskienė pastebi, jog šio sezono pirkėjų mėgstamiausios yra „Lepotica“ veislės slyvos.

Ji taip pat primena, kad šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) „Rimi“ tamsiosios slyvos kainuoja ženkliai pigiau : 1 kg jų bus galima įsigyti su 50 proc. nuolaida, už 0,99 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele. „Be to, įsigyti slyvų ir kitų vaisių pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas.“

„Rimi“ kviečia pasigaminti gardų žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemo.

 

RECEPTAS

Žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemas

Džemui reikės:

500 g slyvų;

100 g džiovintų slyvų;

3 vnt. žaliųjų citrinų;

1 žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų;

150 ml vandens;

0.5 šaukštelio maltos vanilės;

cukraus pagal poreikį.

Gaminimo eiga:

  1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus.
  2. Į puodą sudėkite slyvas, džiovintas slyvas ir kitus produktus, įpilkite truputį vandens, kad produktai nepriliptų prie puodo dugno.
  3. Slyvas virkite, kol visiškai suminkštės.
  4. Nukelkite nuo kaitros. Pasverkite slyvų tyrę. Atsverkite cukraus lygiai tiek, kiek turite tyrės.
  5. Nutarkuokite nuo citrinų žievelę ir išspauskite sultis.
  6. Supilkite slyvų tyrę, citrinų sultis, žieveles ir cukrų į puodą, kaitinkite ant mažos kaitros apie 30 minučių, kol džemas sutirštės.
  7. Paruoštą slyvų džemas supilkite į stiklainį.

Skanaus!

 

Kiti straipsniai

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
Karstas
Kaunas

Kauno miesto muziejuje – mirčiai skirta paroda „Memento mori“ ir vakarinės ekskursijos

2025-10-16
Jessica Shy
Laisvalaikis

Jessica Shy nudžiugino gerbėjus – viena diena prieš surengs papildomą koncertą Vilniaus Vingio parke

2025-10-10
Tesla CEO Elonas Muskas
Aktualijos

Elonas Muskas pažadėjo „blokuoti“ „Netflix“ dėl transseksualų palaikymo

2025-10-03
2027 metais Europos žaliosios sostinės vėliavą neš Vokietijos Heilbronas
Naujienos

2027 metais Europos žaliosios sostinės vėliavą neš Vokietijos Heilbronas

2025-10-03
Kokios kompetencijos gali būti naudingos kai darbo rinka nuolat keičiasi?
Naujienos

Kokios kompetencijos gali būti naudingos kai darbo rinka nuolat keičiasi?

2025-10-03
Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba
Laisvalaikis

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų
Kaunas

Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

2025-09-16
Aleksandras Izgorodinas
Aktualijos

Aleksandras Izgorodinas. ECB – ant palūkanų karpymo slenksčio

2025-09-08

Rekomenduojame

K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Futbolas

A lygos turo apžvalga: „Sūduva“ ir „Žalgiris“ kovoja dėl bronzos

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

2025-10-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų
Lietuva

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti