Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Slyvų sezonas prasideda: kulinarijos technologė pasidalijo netikėtais pigiais jų panaudojimo būdais virtuvėje (receptas)

Paulius Liškauskas
2024-08-23
Naujienos
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Naujienos
Dalintis FacebookDalintis X

Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui: jose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi dydžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų.

Kiti straipsniai

Naujas iššūkis keliautojams: kas pirmasis surinks Kauno magnetukus?

Naujas iššūkis keliautojams: kas pirmasis surinks Kauno magnetukus?

2025-06-19
Keičiasi „McDonald’s“ vadovybė: „Premier Capital“ paskyrė naują generalinį direktorių Baltijos šalims

Keičiasi „McDonald’s“ vadovybė: „Premier Capital“ paskyrė naują generalinį direktorių Baltijos šalims

2025-06-05

„Slyvos yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. Jose yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Slyvas galima valgyti šviežias arba džiovintas. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų, folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų jų yra apie 57 kalorijos, 14 gramų angliavandenių ir 2 gramai skaidulų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau dr. E. Gavelienė sako, jog pagrindinis laisvinamasis poveikis yra nuo džiovintų slyvų, nes jose yra tam tikros medžiagos – sorbitolio, taip pat daugiau (lyginant su nedžiovintomis slyvomis) tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką: „Džiovintas slyvas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną.“

Pasak gydytojos dietologės, slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek kartu su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plakti kokteilius ar spausti sultis. Slyvas galima maišyti ir į įvairias vasariškai gaivias salotas. Tiesa, dr. E. Gavelienė rekomenduoja į sveikatai palankią kasdieninę mitybą įtraukti ir kitas uogas bei vaisius, tik taip mityba bus visavertė.

Tinka net ir prie mėsos patiekalų

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene atstovės Eglės Krasauskienės, slyvos yra labai universalus, pigus vaisius, kurį mėgsta pirkėjai. Jas galima valgyti karštas arba šaltas, šviežias arba džiovintas. Slyvos puikiai naudojamos tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams gaminti.

„Puikios būklės slyvos išlieka ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Dėl šios priežasties patartina pirkti tik tokį kiekį, kuris bus iš karto vartojamas. Tačiau jei sode ar darže užderėjo daug slyvų, jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite, o vėliau supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite ant padėklo vienu sluoksniu ir greitai užšaldykite. Tada perkelkite į sandarų indą ir vėliau naudokite uogienėms, įdarams ar padažams gaminti“, – pataria E. Krasauskienė.

Anot prekybos tinklo atstovės, tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos – dar viena įdomi originalių patiekalų alternatyva, nes tinka prie žvėrienos, paukštienos ar kiaulienos patiekalų. Iš slyvų taip pat galima paruošti gardžius saldžiarūgščius padažus. Jos labai tinka konservams, kompotams, uogienėms, drebučiams, želė ar kepiniams, pavyzdžiui, pyragams gaminti.

Nepelnytai užmirštos

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė sako, kad labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais, nors parduotuvėse jomis prekiaujama visus metus: „Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtis. Būtent tuo metu jų galima įsigyti pigiau. Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių.“

Specialistė rekomenduoja perkant slyvas rinktis kiek kietesnes, jei planuojate jas valgyti ne iš karto. Beje, jų skonis priklauso ne nuo kietumo, o nuo veislės. E. Krasauskienė pastebi, jog šio sezono pirkėjų mėgstamiausios yra „Lepotica“ veislės slyvos.

Ji taip pat primena, kad šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) „Rimi“ tamsiosios slyvos kainuoja ženkliai pigiau : 1 kg jų bus galima įsigyti su 50 proc. nuolaida, už 0,99 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele. „Be to, įsigyti slyvų ir kitų vaisių pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas.“

„Rimi“ kviečia pasigaminti gardų žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemo.

 

RECEPTAS

Žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemas

Džemui reikės:

500 g slyvų;

100 g džiovintų slyvų;

3 vnt. žaliųjų citrinų;

1 žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų;

150 ml vandens;

0.5 šaukštelio maltos vanilės;

cukraus pagal poreikį.

Gaminimo eiga:

  1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus.
  2. Į puodą sudėkite slyvas, džiovintas slyvas ir kitus produktus, įpilkite truputį vandens, kad produktai nepriliptų prie puodo dugno.
  3. Slyvas virkite, kol visiškai suminkštės.
  4. Nukelkite nuo kaitros. Pasverkite slyvų tyrę. Atsverkite cukraus lygiai tiek, kiek turite tyrės.
  5. Nutarkuokite nuo citrinų žievelę ir išspauskite sultis.
  6. Supilkite slyvų tyrę, citrinų sultis, žieveles ir cukrų į puodą, kaitinkite ant mažos kaitros apie 30 minučių, kol džemas sutirštės.
  7. Paruoštą slyvų džemas supilkite į stiklainį.

Skanaus!

 

Kiti straipsniai

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte
Krašto apsauga

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

2025-05-31
Kriminalai
Naujienos

Broliui peiliu į nugarą dūrusiam marijampoliečiui teismas skyrė bausmę

2025-05-11
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą
Naujienos

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Salotos
Laisvalaikis

Populiariausios daržovės gegužės sodinimui

2025-05-05
Robotizacija
Aktualijos

Ekspertai teigia, kad dirbtinio intelekto skatinamas automatizavimas gali kelti grėsmę 40 proc. darbo vietų visame pasaulyje

2025-05-05
Ruošiasi pasauliui be „TikTok“: kokį poveikį tai turės Lietuvai?
Naujienos

Airija „TikTok“ skyrė baudą už duomenų perdavimą Kinijai

2025-05-05
Pinigai
Alytus

Pareikšti įtarimai Alytaus rajono, Marijampolės, Joniškio rajono, Birštono ir Druskininkų savivaldybių politikams

2025-04-30
Įvyko LKL Valdybos posėdis
Lietuva

Įvyko Lietuvos krepšinio lygos Valdybos posėdis – licencijos išduotos devynioms komandoms

2025-04-29
Kaune vyks prestižinis pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionatas
Kaunas

Kaune vyks prestižinis pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionatas

2025-04-29

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti