Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Švieži abrikosai taps ryškiausia žvaigžde – 3 vasariški receptai

Paulius Liškauskas
2024-06-03
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Vasara – ne tik uogų, bet ir kaulavaisių metas. Birželį jų jau daug, o įsibėgėjantis sezonas džiugina ir geromis kainomis. Vieni populiariausių jų yra sultingi abrikosai, kurie mėgstami dėl itin įvairių kulinarinių galimybių. Nors visus metus jų galima įsigyti džiovintų, būtent šviežių pirkėjai buvo išties išsiilgę, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nenuostabu – gaivūs vaisiai yra sveikas, pigus užkandis, o norint ko nors sočiau, vos per keliolika minučių su abrikosais galima paruošti maistingą patiekalą.

„Kalendorinė vasara tik prasideda, bet jau ilgą laiką besitęsiantys šilti orai keičia pirkėjų įpročius. Šią gegužę jie pirko dar daugiau šviežių vaisių ir uogų – pardavimai „Iki“ tinkle kilo beveik penktadaliu, lyginant su pernai metų geguže. Akivaizdu, kad pirkėjai nori įvairovės, o įsibėgėjantis šviežių gėrybių sezonas džiugina tiek geromis kainomis, tiek puikia kokybe. Aukštą kokybės kartelę taikome absoliučiai visiems savo tiekėjams, todėl net ir iš tolimesnių kraštų atvykusios gėrybės visuomet yra šviežios. O pirkėjų ypač mėgstamų vasaros vaisių jau apstu – nuo trešnių, arbūzų, melionų iki prinokusių nektarinų, persikų bei abrikosų“, – pasakoja G. Kitovė.

Verta žinoti: kaip greičiau sunokinti abrikosą

Kiti straipsniai

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06

Prinokę, aromatingi abrikosai vasarą įvairiais būdais keliauja į pilvus – valgomi ne tik vieni, bet iš jų ruošiami įvairūs konservai, desertai. Jų galima įmaišyti ir į pikantiškus patiekalus, grilinti ant grotelių, o šių vaisių skiltelės salotas papildys tiek spalvomis bei skoniu, tiek ir naudingomis medžiagomis.

„Šie maži geltonai oranžiniai vaisiai yra maloniai saldžiarūgščiai ir sultingi, tikra atgaiva karštomis dienomis. Be to, taip nuostabiai kvepia, kad neįmanoma jiems atsispirti. Tačiau unikalus jų skonis – tai dar ne viskas, dėl ko juos vertiname. Abrikosai turi ir daug naudingų medžiagų. Už savo saulėtą spalvą jie dėkingi beta karotinui, kuris svarbus organizmui saugojantis nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Juose daug vandens, todėl šie vaisiai karštomis dienomis veiksmingai malšina troškulį. Tai neabejotinai vasaros delikatesas, kuriuo verta mėgautis prasidėjus sezonui“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Renkantis šviežius abrikosus, ji pataria ieškoti tvirtų, nepažeistų vaisių, kurie būtų ryškios oranžinės spalvos. Venkite tokių, kurie turi minkštų dėmių, raukšlių ar pernelyg žalių dėmių. Švelniai paspauskite kotelio galą – jis turėtų šiek tiek pasiduoti, o tai rodys, kad abrikosai prinokę.

„Jeigu norite šviežius abrikosus išlaikyti kuo ilgiau, dėkite juos į sandarų indą ir į šaldytuvą. Vėsi aplinka sustabdys nokimo procesą, ir jie bus tinkami valgyti dar apie savaitę. Tačiau jeigu abrikosas dar nėra visiškai sunokęs, palikite jį kambario temperatūroje ir duokite kelias dienas. Paspartinti nokimo procesą galite įdėję juos į popierinį maišelį kartu su prinokusiu obuoliu ar bananu – jų skleidžiamos etileno dujos abrikosams padės greičiau pasiekti savo piką“, – pataria J. Sabaitienė.

Reikės vos kelių produktų: šalta abrikosų sriuba

„Dauguma sutiks, kad lietuviški šaltibarščiai išties neturi lygių. Visgi, prasidėjus šaltų sriubų sezonui norisi ir įvairovės. Ypač aromatingos, maistingos sriubos pavyks iš pomidorų. Agurkų arba arbūzų šaltsriubė puikiai atgaivins. Jas galima ruošti ir iš morkų, kukurūzų ar cukinijų. Labai gardu ir šalta sriuba iš abrikosų, kurių skonis tiesiog asocijuojasi su vasara. Vos keli ingredientai, ir galėsite nustebinti šeimą ypač gero skonio sveiku, nebrangiu ir skaniu patiekalu“, – sako Gailė Urbonavičiūtė, „Iki“ kulinarijos technologė.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės:

  • 1 kg šviežių abrikosų,
  • 4 stiklinių kefyro,
  • 2 stiklinių graikiško jogurto,
  • 3 šaukštų rudojo cukraus arba medaus,
  • 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.
  • Papuošimui: mėtų, riešutų, sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Abrikosus nuplikykite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir minkštimą supjaustykite gabalėliais.
  2. Vaisius sutrinkite trintuvu, sudėkite jogurtą, kefyrą, cukrų, citrinos sultis ir viską sumaišykite. Dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
  3. Papuoškite mėtomis, sezamo sėklomis ar smulkintais migdolais, lazdyno riešutais.

Greita, pigi ir soti vakarienė – kiaulienos kepsniai su karamelizuotais abrikosais

„Kiauliena ir abrikosai – klasikinis derinys, mėgstamas įvairiose šalyse. Saldžiarūgščiai vaisiai gerai papildo kiaulienos skonį, suteikia įdomesnių natų. Populiaru mėsą ruošti su džiovintais abrikosais, gaminti suktinukus. Abrikosų džemas taip pat bus netikėta, tačiau ypač gardi bazė grilinamos mėsos marinatui. Tačiau ne ką mažiau verta kiaulieną derinti su šviežiais vaisiais. Jų galima paprasčiausiai pakepti ant grotelių kartu su kepsniais – bus gaivus garnyras. O norint greitos vakarienės virtuvėje, šalavijai, svogūnai ir švieži abrikosai padovanos išraiškingų skonių puokštę“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 35 min.

Reikės:

  • 4 kiaulienos pjausnių,
  • 12 šviežių abrikosų,
  • ½ puodelio šviežių šalavijų lapelių,
  • druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 2 raudonųjų svogūnų,
  • 3 šaukštų balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite ½ šaukšto aliejaus. Kepkite mėsą maždaug po 4-6 minutes iš kiekvienos pusės. Perkelkite į lėkštę ir laisvai uždenkite folija.
  2. Toje pačioje keptuvėje pašildykite likusį aliejų. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės – apie 4 minutes. Sumažinkite kaitrą ir pagardinkite druska, pipirais. Kepkite lėtai, retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai įgaus rusvą spalvą (apie 10 minučių).
  3. Padidinkite kaitrą iki vidutinės ir sudėkite pusiau perpjautus abrikosus be kauliukų bei šalavijus. Retkarčiais pamaišydami troškinkite, kol abrikosai suminkštės ir karamelizuosis, apie 4 minutes. Supilkite balzaminį actą ir pakaitinkite dar apie 1 minutę.
  4. Į keptuvę grąžinkite kiaulieną ir jos sultis. Apverskite, kad mėsa visa pasidengtų padažu. Kepkite, kol kiauliena pašils, apie 2 minutes.
  5. Perkelkite mėsą į lėkštes ir ant viršaus uždėkite svogūnų ir abrikosų mišinio. Patiekite su salotomis, kinva ar kuskusu.

Pavyks visuomet: jogurtinis pyragas su šviežiais abrikosais

„Abrikosų sezonas – puikus metas išbandyti pačius įvairiausius desertus su šiais vaisiais. Apskritai šviežius abrikosus labai verta kepti. Prancūzijoje mėgstama juos tiesiog pagrilinti arba kepti orkaitėje su šiek tiek sviesto ir cukraus. Toks metodas sustiprina gaivų abrikosų saldumą, padaro juos ypač sultingus. Tad šie kaulavaisiai puikiai dera ir kepiniuose. Jų gabaliukų paprasčiausiai galima įmaišyti į keksiukų, bandelių tešlą. Arba sumaišykite abrikosus su cukrumi, cinamonu ir citrinos žievele bei sudėkite ant pyrago viršaus prieš kepant“, – pasakoja „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

Jis siūlo šią vasarą išbandyti abrikosų pyragą su jogurtu. Iš paprastų, nebrangių ingredientų paruošite purų ir gaivaus, subtilaus skonio desertą.

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

  • 6-8 šviežių abrikosų,
  • 3 kiaušinių,
  • ¾ puodelio cukraus pudros,
  • ¼ puodelio rapsų aliejaus,
  • ¼ puodelio natūralaus jogurto,
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • druskos,
  • 1 ¼ puodelio kvietinių miltų,
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.
  • Papuošimui: cukraus pudros, 3 šaukštų medaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Formą ištepkite aliejumi ir atidėkite į šalį.
  2. Išplakite trynius su cukrumi iki purios ir šviesios masės. Tada įpilkite aliejų, jogurtą, vanilės ekstraktą ir įdėkite žiupsnelį druskos, gerai išmaišykite.
  3. Kitame dubenyje gerai išplakite baltymus.
  4. Į trynių masę suberkite miltus ir maišykite, kol viskas susijungs. Supilkite kiaušinių baltymų putas ir atsargiai išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą formą, tada ant viršaus išdėliokite abrikosų puseles pjautine puse į viršų.
  5. Kepkite 25-35 minutes arba kol pyragas taps auksinės spalvos ir iškeps viduryje. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra ir apšlakstykite medumi.

Kiti straipsniai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos
Technologijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti