Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Užkandis į gamtą – makaronų salotos: sotu, sveika ir pigu (receptas)

Paulius Liškauskas
2023-07-21
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Klasikinės daržovių ir makaronų salotos tiks vasaros išvykoms: jas lengva ir pigu paruošti, be to, jos puikiai išsilaiko kelionėse, išlieka labai skanios net šiek tiek pastovėjusios ant pikniko stalo.

Salotoms galima naudoti bet kokias daržoves, paskaninti keptos vištienos gabaliukais ar sūriu, improvizuoti su padažais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į makaronų gaminimo būdą: geriau valgyti nepervirtus, kurie Italijoje vadinami „al dente“ – jų glikeminis indeksas mažesnis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškus makaronus bei pastebi, kad pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, vamzdelių bei sraigtelių formų.

Svarbu nepervirti ir nepamiršti saiko 

Kiti straipsniai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22

Nors dabar madinga iš raciono išbraukti bulves ir miltų gaminius, makaronus, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad sveikam žmogui tai nebūtina: „Makaronai yra toks produktas, kuris gali būti įtraukiamas į sveikatai palankios mitybos racioną, bet svarbu tai, iš ko jie gaminami. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni. Kartais, ypač vaikams, kurie nėra kruopų mėgėjai, taip praturtinti makaronai gali atstoti ir kruopas.“

Pasak ekspertės, makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais, tad nors ir nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų.

Gydytoja priduria, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą: „Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje vadinami „al dente“. Taip pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis. Jei makaronai yra neištižę, neišbrinkę, jų glikeminis indeksas mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau. Be to, ilgiau jaučiamas sotumo jausmas.“

Ekspertė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti: „Jeigu tai kvietiniai, ruginiai, ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų turėtų vengti.“

Pigūs ir pritaikomi daugybėje patiekalų 

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, makaronai išlieka geru pasirinkimu norintiems sutaupyti: „Perkamiausi išlieka kietųjų kviečių makaronai: pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai.“

Ji primena, kad kokybiškiausi makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą, o pagaminti gerai sugeria padažus: „Norintys sutaupyti prekybos centrų lentynose turėtų ieškoti pigiausių, privačia etikete „Rimi Basic“, pažymėtų makaronų bei tų, kuriems taikomos akcijos, nes jie galioja ilgiau nei metus. Tai geras būdas ne tik sutaupyti pinigų, bet ir laiko, nes iš ilgo galiojimo produktų su jau turimais šaldytuve galima greitai pasigaminti pietus ar vakarienę: makaronai su įvairiausiais padažais valgomi ir vieni, jais gardinamos sriubos, troškiniai, apkepai“, – sako O. Suchočeva.

Skirtingiems patiekalams tinka skirtingų rūšių makaronai, padažus taip pat reikėtų prie jų derinti. Pasak komercijos operacijų vadovės, taisyklė yra tokia: kuo stambesni makaronai, tuo sodresnis padažas, nes jis turi prilipti prie makaronų paviršiaus: „Tad spagečiams tiks lengvos, slidžios tekstūros padažai, paruošti alyvuogių aliejaus su česnaku ar grietinėlės pagrindu. Sraigteliams ar kitaip susuktiems makaronams tiks pesto, kreminiai padažai su sūriu. Briaunuotame vamzdelių formos makaronų paviršiuje gerai išsilaikys tiršti mėsos ir daržovių padažai.“

Norintiems sutaupyti specialistė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau nei 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje.

RECEPTAS 

Makaronų salotos su daržovėmis 

Salotoms reikės:

350 g makaronų (geriausiai tiktų kaspinėlių ar sraigtelių formos) – makaronai „Rimi Basic Fusilli“ 0,37 €/ 400g;

2 pomidorų – lietuviški pomidorai 2,99€/1 kg;

1 cukinijos – cukinija 0,59 €/1 vnt;

Gabalėlio moliūgo – sviestinis moliūgas 2,49 €/1 kg;

1 stiklainio konservuotų paprikų – keptos marinuotos paprikos „Rimi” 2,85 €/ 670g/395g;

1/2 raudonojo svogūno;

1/2 puodelio smulkintų petražolių.

Padažui reikės:

1/2 puodelio alyvuogių aliejaus;

1/3 puodelio raudonojo vyno acto;

1 šaukšto Dižono garstyčių;

1 šaukštelio džiovinto raudonėlio;

1 skiltelės susmulkinto česnako;

3/4 šaukštelio druskos;

1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:  

Sumaišykite alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, garstyčias, raudonėlį, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Atidėkite padažą į šalį.
Makaronus išvirkite pagal pakuotės nurodymus (virkite 7-10 minučių arba kol suminkštės), tada sietelyjeperplaukite juos šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
Kol makaronai verda, pasiruoškite daržoves. Supjaustykite pomidorus, cukiniją, moliūgą ir petražoles, taip pat paprikas ir raudonąjį svogūną.
Į dubenį sudėkite makaronus ir supjaustytas daržoves, užpilkite padažu, gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite druskos arba pipirų.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti