Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Benediktų kiaušinių dienos proga – išskirtinis receptas ant grilio: sužavės visą šeimą

Paulius Liškauskas
2024-04-16
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Neblėstantis Benedikto kiaušinių populiarumas liudija, kad jie yra daugelio pamėgtas klasikinis vėlyvųjų pusryčių patiekalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiaušiniai – puikus pusryčių produktas: jie laikomi aukštos kokybės baltymų šaltiniu, nes juose yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti pats. O balandžio 16-ąją, minint Tarptautinę Benedikto kiaušinių dieną, prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva pataria, kaip skaniai jų pasigaminti bei dalijasi jų kulinarine istorija.

Sveikatai palankūs pusryčių favoritai

Kiaušiniai – neabejotinai vienas mėgstamiausių ir populiariausių ankstyvųjų bei vėlyvųjų pusryčių pasirinkimų: galima pradėti rytą nuo daržovių omleto, Benedikto kiaušinių, virtų, patiektų su viso grūdo skrebučiais ir avokadu ar įmaišyti juos į sočių pusryčių buritus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad viename dideliame kiaušinyje paprastai būna apie 6 g baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas raumenų atstatymui ir augimui bei bendrai ląstelių funkcijai palaikyti.

„Kiaušinių įtraukimas į mitybą gali padėti patenkinti kasdienį baltymų poreikį, ypač tiems, kurie laikosi vegetariškos ar kitokios dietos, kurioje privengiama mėsos. Taip pat kiaušiniuose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, jie yra puikus vitamino B12 šaltinis. Jis būtinas nervų veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui. Kiaušiniuose taip pat yra vitamino D, kuris labai svarbus kaulų sveikatai ir imuninės sistemos veiklai. Be to, juose yra svarbių mineralų, pavyzdžiui, seleno, fosforo ir cholino. Cholinas ypač svarbus, nes jis palaiko smegenų sveikatą, kepenų veiklą ir medžiagų apykaitą“, – vardija gydytoja dietologė.

Kiti straipsniai

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Dr. E. Gavelienė pažymi, kad nevertėtų laikytis anksčiau vyravusios klaidingos nuomonės, jog saugant širdį būtina atsisakyti kiaušinių dėl trynyje esančio cholesterolio. Tyrimais patvirtinta, kad nuo vieno iki trijų kiaušinių per savaitę galima skanauti, esant didesnei cholesterolio koncentracijai. „Su kiaušiniu gaunama daug organizmui naudingų medžiagų, o jei greta bus dubenėlis salotų, tai cholesterolio, gaunamo su kiaušiniu, įtaka tampa minimali. Be to, kiaušiniuose yra ir sveikatai palankių, nesočiųjų riebalų, įskaitant mononesočiuosius ir polinesočiuosius riebalus, kurie yra naudingi širdies sveikatai“.

Ne viena Benedikto kiaušinių atsiradimo istorija

Benedikto kiaušinių kulinarinė istorija siekia XIX a. pabaigą, o apie jų kilmę pasakojama keletas istorijų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienoje populiariausių versijų teigiama, jog Benedikto kiaušiniai buvo sukurti garsiajame „Delmonico‘s“ restorane Niujorke 1860-aisiais.

„Pasakojama, kad nuolatinė restorano lankytoja ponia LeGrand Benedict skundėsi, jog meniu nėra nieko naujo. Atsakydamas į lankytojos repliką, virtuvės šefas Čarlzas Ranhoferis sukūrė Benedikto kiaušinius, kuriuos sudarė ant skrudintų angliškų bandelių virti kiaušiniai, kanadietiška šoninė ir olandiškas padažas. O pagal kitą istorijos versiją, 1894 m. viešbutyje „Waldorf Hotel“ Volstrito brokeris Lemuelis Benediktas užsisakė skrebučių, šoninės, plaktų kiaušinių ir olandiško padažo – tai įkvėpė virėją sukurti šį patiekalą“, – pasakoja prekybos tinklo ekspertė.

Ji taip pat pažymi, jog nepaisant jų kilmės, Benedikto kiaušiniai greitai išpopuliarėjo ir tapo pagrindiniu vėlyvųjų pusryčių patiekalu visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Sodraus olandiško padažo, kreminio virtų kiaušinių ir pikantiškos kanadietiškos šoninės arba kumpio derinys ant traškios angliškos bandelės patiko daugeliui norinčių pasimėgauti prabangiu ir gardžiu maistu. Ilgainiui atsirado Benedikto kiaušinių variantų, kuriuose tradicinę kanadietišką šoninę pakeitė tokie ingredientai kaip rūkyta lašiša („Eggs Royale“) arba špinatai („Eggs Florentine“).“

Šie patarimai leis gardžiuotis skaniausiais Benedikto kiaušiniais

Benedikto kiaušinių gaminimas reikalauja atidumo detalėms ir kruopštumo, tad turint daugiau laiko savaitgalio vėlyvųjų pusryčių gamybai, galima išmėginti savo jėgas virtuvėje ir pasigaminti skanų bei sotų patiekalą.

„Norėdami pasigaminti Benedikto kiaušinių, pirmiausia puode užvirinkite vandenį. Kiekvieną kiaušinį įmuškite į nedidelį dubenėlį arba indelį. Tuomet išsukite šaukštu nedidelį sūkurį verdančiame vandenyje ir atsargiai į jo centrą po vieną įpilkite kiaušinius. Juos virkite 3–4 min., kol baltymai taps standūs, bet tryniai bus vis dar skysti. Šaukštu atsargiai išimkite kiaušinius iš vandens ir padėkite juos ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad nutekėtų vandens perteklius“, – aiškina O. Suchočeva.

Ji priduria, kad įprastai Benedikto kiaušiniai neapsieina be olandiško padažo – jį taip pat galima pasigaminti namų sąlygomis: „Karščiui atspariame dubenyje, pastatytame virš puodo su verdančiu vandeniu, plakite kiaušinių trynius, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, kol mišinys šiek tiek sutirštės. Pamažu po truputį įmaišykite ištirpintą sviestą, kol padažas taps vientisas ir kreminis. Kai jis taps norimos konsistencijos, nukelkite nuo ugnies ir palaikykite šiltai, kol galėsite patiekti.“

Benedikto kiaušiniai, kepti ant grilio

Porcijos dydis: 3
Ruošimo laikas: 10 min
Lygis: Vidutinis

Ingridientai

  • Olandiškam padažui reikės: 3 vnt. kiaušinių trynių;
  • 1 v. š. citrinos sulčių;
  • Žiupsnelio kajeno pipirų;
  • 115 g ištirpinto sviesto.
  • Benedikto kiaušiniams reikės: 600 g lašišos filė;
  • 225 g lydyto sviesto;
  • 1 vnt. citrinos be žievelės;
  • 4 v. š. citrinos sulčių;
  • 1 v. š. citrinos sulčių;
  • Šiek tiek druskos;
  • Šiek tiek maltų juodųjų pipirų;
  • 220 g kreminio sūrio;
  • 6 vnt. kiaušinių;
  • 2 v. š. grietinėlės;
  • Kelių šlakelių „Tabasco“ padažo;
  • 3 vnt. beigelių, supjaustytų griežinėliais;
  • Šiek tiek smulkintų laiškinių česnakų papuošimui;
  • 2 v. š. smulkintų petražolių papuošimui.

Instrukcijos

  1. Įdėkite lašišą į didelį kepimo indą. Sumaišykite sviestą, 4 v. š. citrinos sulčių, citrinos žievelę ir užpilkite mišinį ant lašišos. Pagardinkite druska ir pipirais ir marinuokite 1–2 valandas.
  2. Įkaitinkite lauko kepsninę iki vidutinio karščio.
  3. Tuo metu sumaišykite kreminį sūrį ir 1 šaukštelį citrinos sulčių bei atidėkite į šalį. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, grietinėlę, aštriųjų pipirų padažą, druską ir pipirus pagal skonį ir atidėkite į šalį.
  4. Įkaitinkite nepridegančią keptuvę kiaušiniams kepti, padėdami ją ant grotelių. Tuo pačiu metu ant grotelių dėkite lašišą ir kepkite, kol ji taps norimo minkštumo, maždaug po 5 min. iš kiekvienos pusės.
  5. Supilkite kiaušinių mišinį į keptuvę ir kepkite juos nuolat judindami paruoštas porcijas link keptuvės centro, kad nevirta dalis patektų į šonus, ir apverskite, kai kiaušiniai bus beveik iškepę.Dėkite beigelių bandeles ant grotelių perpjauta puse žemyn ir paskrudinkite. Jas nuimkite ir ant kiekvieno skrudinto bagelio pusės užtepkite dalį kreminio sūrio mišinio. Dėkite beigelius į serviravimo lėkštes. Ant viršaus uždėkite Benedikto kiaušinį, lašišą ir olandišką padažą. Papuoškite smulkintais laiškiniais česnakais ir petražolėmis.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: GrilisMaistasPusryčiai

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti