Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė įvardijo grybą, kurį turėtų vartoti norintys išvengti vėžio, diabeto ir nutukimo

Paulius Liškauskas
2021-12-19
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo: šiomis miško gėrybėmis buvo galima mėgautis tik vasaros ir rudens metu, esant palankioms oro sąlygoms. Šiais laikais tokią problemą galima efektyviai išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto ir nutukimo prevencijai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchačeva pažymi, kad parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybiais, todėl galima mėgautis vietiniu produktu, o išbandyti jų skonį technologai kviečia pasigaminant FILO tešlos pyragą su grybais ir špinatais.

Sveikatai palankių medžiagų gausa

Kiti straipsniai

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pievagrybiai dėl savo skoninių bei maistinių savybių yra vienas populiariausių amerikiečių bei europiečių vartojamų grybų: „JAV pievagrybiai sudaro net 90 proc. visų suvalgomų grybų. Europoje tai taip pat vienas pagrindinių valgomų grybų. Jei kalbėtume apie maistinę vertę, šie grybai turtingi skaidulomis, kurios yra sveikatai palanki angliavandenių forma. Taip pat juose yra baltymų, į kurių sudėtį įeina praktiškai visos nepakeičiamos (būtinosios) aminorūgštys. Dėl to pievagrybius, kaip baltymų šaltinį, rekomenduojama įtraukti į racioną asmenims, kurie mažina gyvūninės kilmės produktų vartojimą.“

Pasak dietologės, pievagrybiuose taip pat yra didelis kiekis mikronutrientų, tokių kaip geležis, varis, cinkas, magnis, kalis, kalcis ar manganas. „Randama ir visų B grupės vitaminų: B1, B2, B3 bei B12 pėdsakų. Priklausomai nuo auginimo būdo, pievagrybiuose randama ir vitamino D2, o žmogaus organizmas šią vitamino D formą gali paversti į mums naudingąją vitamino D formą. Be to, pievagrybiai pasižymi antiuždegiminėmis medžiagomis, įvairiausiais fenoliniais junginiais. Jie svarbūs žmogaus organizmo antioksidaciniams procesams. Priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto, nutukimo, kitų, su lėtiniu uždegimu susijusių, ligų prevencijai“, – teigia gydytoja dietologė.

Nėra kaloringi, bet reikėtų atsižvelgti į paruošimą

Pievagrybiai – dėl gausos žmogui naudingų maistinių medžiagų, priskiriami maistingiems produktams. Taip pat šis grybas yra nekaloringas (100 g pievagrybių turi vos 20 kcal). Gydytoja dietologė ragina atsakingai pasirinkti pievagrybių gaminimo būdą, kad iš naudingo produkto, jis nevirstų pridėtais riebalais turtingu patiekalu: „Kalorijų gausa pievagrybiuose atsiranda tuomet, kai pridedama papildomų ingredientų: sviesto, grietinės, spirgučių gamybos proceso metu. Žinoma, maistingų medžiagų kiekis pievagrybiuose keičiasi nuo jų, maistui naudojamos formos, nes, pavyzdžiui, konservuoti pievagrybiai dažniausiai būna apvirti su įvairiais marinatais, o termiškai juos apruošus, sumažėja vitamininių medžiagų.“

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad pievagrybius į savo mitybos racioną turėtų įtraukti žmonės, reguliuojantys kūno masę: „Šiuose grybuose yra pakankamai didelis procentas geros sudėties baltymų, taigi, ilgiau išlieka sotumo jausmas. Kalbant apie tai, kiek reiktų ar galima būtų grybų suvalgyti per dieną, tai tokių rekomendacijų kaip ir nėra. Maisto piramidėse pievagrybiai dažniausiai priskiriami prie daržovių. Daržovių norma, kaip žinoma, yra ne mažiau kaip 400 g per dieną ir dalis šio kiekio tikrai gali būti grybai.“

Vietinėse fermose auginamas grybas 

Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybais: „Jie auginami visus metus, tačiau paklausa svyruoja. Ji žemiausia rudenį, kai miškuose ir taip yra daug sezoninių grybų, o aukščiausia – per didžiąsias metų šventes.“

Renkantis pievagrybius ekspertė rekomenduoja visada patikrinti pakuotę ir įsitikinti, jog grybai yra švieži. „Pasiruošę gaminti, atidarykite pakuotę ir apžiūrėkite, ar ant grybų nėra gedimo ar pelėsio požymių. Išmeskite visus susiraukšlėjusius ar pakitusios spalvos grybus. Taip pat, prieš ruošdami pievagrybius, juos lengvai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jokiu būdu nemirkykite, nes jie greitai sugers vandenį ir taps minkšti. Be to, jei grybai turi kietus kotelius arba kokių nors dėmių, nupjaukite jas peiliu. O vėliau supjaustykite pievagrybus norimo storio griežinėliais arba palikite juos sveikus, priklausomai nuo jūsų pasirinkto recepto“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Norintiems įsigyti pievagrybių ir kitų produktų sutaupant specialistė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje: „Taip atliepiameį žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose.“

Maisto technologai kviečia pasigaminti unikalų FILO tešlos pyragą su grybais ir špinatais. 

RECEPTAS

Pyragui reikės:

4 šaukštų aliejaus;

2 vnt. svogūnų;

400 g rudųjų pievagrybių;

3 skiltelių česnako;

20 g avižinių dribsnių;

25 g graikinių riešutų;

150 g minkšto ožkos sūrio;

50 g kietojo sūrio;

700 g špinatų;

0.5 vnt. Citrinos;

4 vnt. „filo“ tešlos;

50 g sviesto;

0.5 šaukštelio džiovintų raudonėlių;

50 g migdolų drožlių;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite stambiai supjaustytus grybus ir susmulkintus svogūnus. Juos retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10 min. Suberkite susmulkintą česnaką ir pakepkite dar 2 min.
Virtuviniu kombainu sumalkite avižas ir graikinius riešutus iki miltelių. Juos suberkite ant iškeptų grybų ir išmaišykite.
Ožkos sūrį supjaustykite, kietajį sūrį sutarkuokite. Sumaišykite abu sūrius ir atidėkite į šoną.
Špinatus nuplikykite karštu vandeniu ir gerai juos nusausinkite. Pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir atidėkite į šoną.
Atitirpinkite tešlą. Išlydykite sviestą. Tešlos lakštą patepkite sviestu. Ant jo dėkite kitą lakštą, kurį irgi patepkite sviestu. Taip sluoksniuokite visus 4 lakštus.
Tešlos centre per visą ilgį sluoksniuokite įdarą. Šonai turi likti tušti. Pirmiausia sudėkite špinatų sluoksnį. Ant jo dėkite pusę sūrių mišinio ir pabarstykite raudonėliu. Tada dėkite grybų sluoksnį. Ant viršaus užberkite likusį sūrių mišinį.
Iš tešlos susukite vyniotinį su įdaru. Kraštus užlenkite ir prispauskite, kad neišbyrėtų įdaras. Viršų aptepkite sviestu.
Pyragą pašaukite į įkaitintą iki 200 °C orkaitę 20 minučių. Tada vėl aptepkite sviestu, apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite dar 10 min.
Iškepusį pyragą palikite 5 min. ir supjaustykite gabalėliais dantytu peiliu.
Patarimas: vietoje ožkos sūrio galite naudoti mėlynąjį pelėsinį sūrį.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Gyvenimas

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti