Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ir Kūčioms, ir kasdienai: 3 gardūs ir sotūs virtinių receptai su nebrangiais įdarais – aguonomis, silke ir grybais

Paulius Liškauskas
2023-01-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Virtiniai arba koldūnai nuo seno yra vienas iš tradicinių Kūčių patiekalų daugelyje namų. Pasirinkimų, kuo juos įdaryti be mėsos, apstu – pradedant pikantiškomis bulvėmis ir baigiant saldžiomis uogomis. Ant Kūčių stalo ypač derės ir virtiniai su būtent šiam vakarui įprastais ir nebrangiais produktais, tokiais kaip kopūstai, grybai, silkė, aguonos.

Kad jie būtų patys skaniausi, prekybos „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pasidalijo vienu triuku, kaip pasiruošti tobulą tešlą virtiniams – ją minkyti bus lengviau ir ši bus elastingesnė.

„Virtiniai – klasika, kuri niekada neišeina iš mados parduotuvėse. Populiariausi yra įvairių rūšių su mėsa, tačiau ir čia lietuviai noriai bando naujus skonius. Pirkėjai mėgsta ir įdarytus kalakutiena, bulvėmis, grybais, varške. Pastebime, kad tai vienas iš produktų, kuriais pirkėjai tikrai nepraleidžia progos apsirūpinti per akcijas – paskelbus nuolaidas šaldytai produkcijai, jie iškart tampa viena paklausiausių prekių šaldikliuose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kiti straipsniai

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Nepamirškite dar vieno ingrediento tešloje – aliejaus

Kad ir kokį įdarą nuspręstumėte pasirinkti, virtinių kokybė labai priklausys nuo pačios tešlos. Ji turi būti ne pernelyg stora, neplyšti ir būti elastinga. Tešlai reikia vos kelių ingredientų, tačiau svarbu mokėti juos tinkamai paruošti.

„Koldūnų tešla dažniausiai minkoma vien tik iš vandens, miltų ir druskos. Rečiau kas žino, kad į tešlą įpylus šaukštą aliejaus gaunamas fantastiškas efektas. Tešla tampa gerokai elastingesnė, lengviau minkoma, ir koldūnai daug geriau sulimpa“, – gudrybę atskleidžia G. Urbonavičiūtė.

Tinkamai tešlai taip pat svarbu proporcijos. Kulinarijos technologė skaičiuoja, kad maždaug 20–25 virtiniams reikia 300 g kvietinių miltų, šaukšto augalinio aliejaus, žiupsnelio druskos ir 150 ml verdančio vandens.

„Į dubenį supilkite miltus, įberkite druskos, aliejaus, įpilkite verdančio vandens ir šaukštu pradėkite minkyti tešlą. Kai ji atvės, padėkite ją ant stalviršio ir minkykite rankomis, kol visi ingredientai susijungs – tešla bus elastinga ir blizganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių pailsėti. Po šio laiko kruopščiai iškočiokite ir stikline išpjaukite apskritimus. Dėkite į jų vidurį pasirinkto įdaro ir kruopščiai užspauskite šonus. aruoštus koldūnus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį su nedideliu kiekiu aliejaus – taip jie nesulips“, – apie gamybos eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Šaldant svarbu nepaskubėti

Koldūnai geras pasirinkimas Kūčioms bus ne tik todėl, kad yra nebrangus ir sotus maistas, bet juos galima pasiruošti gerokai iš anksto. Taip sutaupysite laiko per šventines dienas – teliks juos ištraukti iš kameros ir išvirti.

Kulinarijos technologė primena, kad šaldant šviežius koldūnus nereikėtų skubėti. Visų pirma juos išdėlioti ant miltais pabarstytos į šaldymo kamerą telpančios skardos taip, kad jie vienas su kitu nesusiliestų. Įdėti į kamerą bent 30-iai minučių, kad jie sustingtų, o tik tuomet juos jau galima dėti į maišelius ar indelius nesibaiminant, kad jie tarpusavyje sulips.

G. Urbonavičiūtė siūlo šioms Kūčioms išbandyti vieną iš klasikinių virtinių receptų, kurie šeimą pradžiugins jaukumu ir gardumu.

Virtiniai su grybais ir silke

Reikės: 400 g silkės, 500 g pievagrybių, 2 svogūnų, aliejaus, maltų pipirų,

Gaminame:

Silkę apie 2 val. pamirkykite vandenyje. Ji turėtų išsaugoti sūrumo, bet nebūti pernelyg sūri.
Aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus. Sudėkite nuplautus, nusausintus, griežinėliais (gali būti gana stambiai) supjaustytus grybus. Kepkite ant silpnos ugnies, kol skystis nuo grybų išgaruos. Palikite atvėsti.
Sumalkite grybus ir silkę, sumaišykite, pagal skonį įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos. Su druska būkite atsargūs, nes silkė yra sūri. Jei mišinys labai drėgnas, įberkite šaukštą džiūvėsėlių.
Įdarą sudėkite į virtinius. Dėkite dalimis į verdantį vandenį su šiek tiek aliejaus ir druska. Virkite, kol koldūnai iškils į paviršių.
Patiekite šiltus, lengvai apšlakstytus aliejumi arba su keptais svogūnais.

Virtiniai su aguonomis 

Reikės: 100 g aguonų sėklų, 1 stiklinės pieno, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto medaus, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukšto razinų, 4 šaukštų smulkiai sukapotų graikinių riešutų, 1 kiaušinio trynio.

Gaminame:

Aguonas nuplaukite: suberkite į dubenį, užpilkite vandeniu, išmaišykite, nupilkite į viršų iškilusias priemaišas. Pakartokite dar kartą ar du.
Sudėkite aguonas į puodą ir užpilkite verdančiu pienu. Virkite 30 minučių ant silpnos ugnies. Nusausinkite, atvėsinkite, smulkiai sumalkite virtuviniu kombainu.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite aguonas, medų, cukrų, susmulkintas razinas ir smulkiai kapotus riešutus. Maišydami kepkite 2–3 minutes. Palikite atvėsti ir sumaišykite su kiaušinio tryniu.
Sudėkite įdarą į virtinius, dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite, kol jie suminkštės (patikrinkite, ar jie jau išvirė, kai tik virtiniai išplaukia į paviršių). Patiekite su grietinėlės padažu arba grietine.

Koldūnai su raugintais kopūstais ir džiovintais grybais

Reikės: 100 g džiovintų grybų (geriausia baravykų), ½ kg gerų raugintų kopūstų, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 2 lauro lapų, ½ šaukštelio kmynų, 5 pipirų žirnelių, 3 kvapiųjų pipirų žirnelių, 1 svogūno, maltų pipirų, česnakų granulių.

Gaminame:

Grybus apie valandą pamirkykite šiltame vandenyje, tada nusausinkite, išsaugodami vandenį, ir smulkiai supjaustykite.
Kopūstus dėkite į puodą, pilkite vandenį nuo grybų, supjaustytus grybus, 1 šaukštą aliejaus ir prieskonius (kmynus susmulkinkite). Lėtai virkite apie 1 valandą, kol kopūstai suminkštės.
Didelėje keptuvėje aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Sudėkite jį į paruoštus kopūstus ir viską pagardinkite česnakų granulėmis bei trupučiu pipirų.
Atvėsusius kopūstus ir grybus supjaustykite peiliu, kad įdare nebūtų didelių gabalų. Jei mišinys labai drėgnas, galite įdėti šiek tiek džiūvėsėlių.
Įdarą sudėkite į tešlą, virtinius kelias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus ir patiekite karštus su keptais svogūnais.

 

Žymos: Kūčios

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Gyvenimas

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti