Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Išradingai panaudokite batatus – sveikesni sausainiai už mažiau nei 5 eurus

Paulius Liškauskas
2023-06-24
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Nors saldžiosiomis bulvėmis dažniausiai gardinamos sriubos ir troškiniai, jos taip pat patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, o kartais net maišomos į sausainių tešlą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų batatuose, juos patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms. Prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors batatai gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, šia bulvių rūšimi daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną.  

 

Batatai pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu

 

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Ne viskas, kas saldu, sveikatai nepalanku. Batatai, pasak gydytojos dietologės, yra išties maistingas ir vertingas produktas: „Juose yra antioksidantų, skaidulų bei angliavandenių, be to, batatai įvardijami kaip puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Batatuose esantys angliavandeniai yra įvairaus „atsipalaidavimo” greičio, o dėl šios priežasties juos virškinant cukraus lygis kraujyje neužkyla staiga. Todėl batatus gali valgyti ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Be to, ši daržovė itin aktuali ir sveikiems žmonėms, nes pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu Tiesa, svarbu tinkamai paruošti batatus: geriausia juos virti garuose ar kepti orkaitėje, nes tai padės išsaugoti visas vertingas batatų maistines medžiagas.”

Nors ne visi mėgsta saldų batatų skonį, tačiau šią daržovę, bent retkarčiais, visiems vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Žinoma, pasak dietologės, svarbu neužmiršti ir auksinės taisyklės – mitybos racione turėtų būti kuo daugiau įvairių produktų.

„Gardinti saldumynus batatais – sveikintinas pasirinkimas, nes tai suteikia vertės ne itin maistingiems kepiniams, jei šie ruošiami iš kvietinių miltų. Tad keletą kartų per savaitę skanaudami batatus ir jais gardindami troškinius, sriubas, salotas ar net sausainius, savo racione turėsite ne tik skanių ir maistingų, bet ir sveikatai naudingų patiekalų. Tik patarčiau vengti šių daržovių kepimo ar gruzdinimo dideliame riebalų kiekyje”, – teigia gydytoja.

 

Populiarėja įvairios bulvių veislės

 

Bulvės vadinamos antrąja lietuvių duona – jos pas mus itin populiarios, be to, dar ir pigios. O paskutiniu metu daugelis savo virtuvėse išbando ir ne visai įprastų bulvių veislių patiekalus. Pasak komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, „Rimi” asortimente yra įvairių bulvių veislių, kurios skiriasi tiek savo išvaizda ar skoniu, tiek daržovėse esančiu krakmolo kiekiu.

„Turime rūšių, kurios puikiai tinka gaminti lietuviškus patiekalus – cepelinus, bulvinius blynus ar bulvių plokštainį, mat jos yra daug krakmolingesnės. Taip pat turime bulvių veislių, skirtų salotoms arba mišrainėms. Pjaustant šios bulvės geriau išlaiko savo formą ir taip greitai nesubyra. Tam, kad pirkėjams būtų lengviau atskirti, kokiam patiekalui geriausiai tiks bulvės – pažymime informaciją ant produkto pakuotės. Be to, fasuotose bulvių maišeliuose naudojame ir skirtingų spalvų žymėjimą: lietuviškiems patiekalams naudojame žalios spalvos juosteles, o salotoms ir mišrainėms – švelniai violetines”, – sako specialistė.

Bulvės – itin pigi daržovė, be to, jų visais metų laikais rasite prekybos centruose. Pasak komercijos operacijų vadovės, pasibaigus didžiosioms metų šventėms pirkėjai yra linkę taupyti.

Ieškantiems pigaus, nesudėtingo ir sveikatai palankaus deserto recepto „Rimi” kulinarijos technologė Lina Barčaitė skatina paeksperimentuoti su batatais. „Siūlau išsikepti gardžių sodresnio skonio sausainių – jie bus minkšti, drėgni ir puikiai paįvairins savaitgalio pusryčių meniu. Tiks ir prie kavos, užsivarvinus ant jų klevų sirupo, ar prie Benedikto kiaušinių, jei dar ant šiltų užsitepsite sviesto. Tokie kepiniai nesaldūs, tad yra labai universalūs”, – sako kulinarijos technologė.

 

Sausainiai su batatais

 

RECEPTAS 

Patiekalui reikės:  

500 g batatų;

8 šaukštų sviesto;

1 puodelio pieno;

2 puodelių miltų;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukšto cukraus;

¾ šaukštelio druskos;

¼ šaukštelio malto muskato riešuto.

Kaip gaminti:

Išvirkite bulves, pravėsusias šakute sutrinkite jas iki vientisos masės. Atidėkite į šalį, kad dar labiau atvėstų.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Dubenyje sumaišykite 2 puodelius miltų, (1/4 puodelio miltų atidėkite) kepimo miltelius, cukrų, druską ir muskatą. Maišykite, kol šie ingredientai gerai susijungs.
Sutarkuokite šaltą sviestą į dubenį su miltų mišiniu, viską lengvai išmaišykite.
Į dubenį su trintomis saldžiosiomis bulvėmis supilkite pieną. Gerai išmaišykite.

Galiausiai supilkite saldžiųjų bulvių ir pieno mišinį į dubenį su miltais ir sviestu. Maišykite, kad susijungtų drėgni ir sausi ingredientai, kol susidarys vientisas tešlos kamuolys. Kadangi saldžiųjų bulvių drėgnumas gali skirtis, į tešlą gali tekti papildomai įpilti miltų arba pieno, jog tešla būtų tinkamos konsistencijos. Sausainių tešla turi būti šiek tiek lipni, bet ne tokia drėgna, kad blizgėtų, o ant dubens dugno neturi likti sausų miltų. Jei tešla per sausa (nesusidaro vientisas tešlos rutuliukas), įpilkite porą šaukštų pieno. Jei ji per drėgna, gausiai pabarstykite ją miltais.
Išverskite tešlą ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite ją į plokščią maždaug 2 cm storio apskritimą. Iš tešlos sausainių formele arba stiklinaite išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Kepkite sausainius apie 20 minučių arba tol, kol jų viršus taps auksinės spalvos. Patiekite šiltus, su sviestu arba klevų sirupu. Skanaus!

Žymos: Batatai

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti