Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip nebrangiai pasaldinti gyvenimą norint vartoti mažiau cukraus

Paulius Liškauskas
2021-09-05
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Rytoj yra puiki proga padovanoti kažką saldaus brangiems žmonėms – būtent trečiąjį spalio šeštadienį švenčiama Saldžiausia siena. O kaip saldžiu kepiniu palepinti tuos, kurie iš savo mitybos raciono yra išbraukę cukrų?

Būdų tikrai yra, išduoda prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė, o vieną skanią ir nebrangią alternatyvą visai nesunku pasigaminti patiems. Datulių pasta taps mėgstamiausiu saldžiu produktu namuose.

Pastaraisiais metais stiprėja akivaizdi tendencija – žmonės daugiau domisi sveikos mitybos principais, tad stengiasi vartoti mažiau ne tik riebalų, bet ir cukraus. Tokie pirkėjų poreikiai daro įtaką ir prekių asortimentui parduotuvėse – atsiranda daugiau sveikuoliškų pasirinkimų.

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14

Tiesa, jeigu ant produkto yra pažymėta, kad jame nėra cukraus, tai dar nereiškia, kad jis iškart tampa sveikesniu. Vietoje cukraus gali būti panaudoti dirbtiniai saldikliai, apie kuriuos šiemet yra įspėjusi Pasaulio sveikatos organizacija. Pasak specialistų, jie ne tik nepadeda numesti svorio, bet ilgainiui gali didinti antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

„Turime nelaužomą taisyklę – savo gaminiuose nenaudojame jokių dirbtinių saldiklių. Be to, keliame ir daugiau aukštų reikalavimų, kad produktai būtų „kaip namie“: naudojame tik tikrą grietinėlę, grietinę, kokybišką sviestą ir aukščiausios rūšies miltus. Konditeriai pasitelkia ir natūraliai saldumą suteikiančius ingredientus, tokius kaip uogos, vaisiai. Matome, kad ir pirkėjams aktualu atrasti alternatyvų cukrui – jie noriai renkasi medų, klevų sirupą, kitus natūralius saldiklius“, – pasakoja „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Iš savo raciono išbraukus baltąjį cukrų nereiškia, kad gyvenimas taps mažiau saldus. Galima naudoti tokią klasiką kaip medus ar Lietuvoje vis labiau populiarėjantys klevų, agavų sirupai. Jie ne tik pagelbės smaližiams, bet ir bus palankesni sveikatai nei įprastinis cukrus.

Tiesa, šios alternatyvos yra kaloringos, todėl jas vartoti taip pat reikėtų saikingai. Be to, dėl savo skonio ne visada gali tikti visiems patiekalams, o dėl skystumo kepiniuose gali pakeisti tešlos konsistenciją.

Atsisakiusieji įprasto cukraus taip pat gali rinktis ksilitolio, eritritolio ar stevijos saldiklius, išbandyti pagamintą iš cukranendrių ar kokoso palmių žiedų. Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė visgi siūlo patiems pasigaminti sveiką, saldžią ir nebrangią alternatyvą – datulių pastą.

Datulės dera ir kepiniuose, ir mėsos patiekaluose

Datulės yra puikus natūralus saldiklis – ne be reikalo jos pavadinamos ir „gamtos saldainiais“. Be to, jose gausu skaidulų ir naudingų mineralų, tokių kaip kalis, magnis, folio rūgštis. Jos taip pat yra geras antioksidantų šaltinis.

„Datulės yra maloniai saldžios, tačiau jos tinka ne tik desertams. Pavyzdžiui, galima jas įdaryti sūriu, riešutais ir apvynioti kumpio gabaliuku – bus gurmaniškas desertas, sužadinantis daug skonio receptorių. Derinyje su balzaminiu actu, česnakais ir žolelėmis datulės virs ypač gardžia glazūra kepamai mėsai. Salotose jos puikiai dera su žalumynais, fetos ar ožkos sūriu, riešutais, citrusiniais vaisiais“, – idėjomis dalijasi kulinarijos technologė.

Datulės ypač mėgstamos Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos virtuvėse, kur jos atsiduria pikantiškuose ir sodraus skonio troškiniuose. Jos tinka ne tik su šiose šalyse populiaria ėriena, bet ir vištiena ar daržovėmis.

Ypač datules verta išnaudoti gaminant saldžius patiekalus. Jos puikiai sulipdys ingredientus nekeptuose saldėsiuose, tokiuose kaip riešutų, sėklų triufeliai ar naminiai batonėliai, taip pat maloniu saldumu praturtins kokteilius ar glotnučius. Tuo tarpu visai nesunkiai tik iš dviejų ingredientų pagaminama datulių pasta taps sveika alternatyva cukrui net ir kepiniuose. Ji brauniams, pyragams, keksiukams suteiks ir saldumo, ir drėgnumo.

Datulių pastai reikės: 400 g datulių, maždaug 200 ml vandens.

„Galima naudoti tiek šviežias, tiek džiovintas datules – pažiūrėkite, kurių turite namuose ar kurių kaina tą savaitę yra geresnė parduotuvėje. Jeigu naudojate džiovintas arba tiesiog gana kietas šviežias, jas prieš tai pamirkykite karštame vandenyje. Tuomet tereikės išimti kauliukus ir su vandeniu gerai jas sutrinti maisto trintuvu. Geriausia vandens iš pradžių įpilti nedaug – taip bus lengviau kontroliuoti, kokios konsistencijos pastos norėsite“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Gerai sutrintą masę dėkite į stiklainukus ir laikykite šaldytuve. Ten datulių pasta išstovės iki savaitės. Ją taip pat galima užšaldyti, pavyzdžiui, ledo kubelių formoje ir išsiimti tuomet, kai prireikia.

Ši pasta derės ne tik kepiniuose, bet ir rytinėje košėje, ant skrebučio, kokteiliuose, pagardins jogurtą, granolą ar net kavos puodelį.

Kiti straipsniai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30

Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją

2025-06-30
Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

Kaip suderinti norą sulieknėti ir gerą savijautą? 4 esminės taisyklės

2025-06-29
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Lankoma

„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos
Technologijos

„Samsung Galaxy S25“ serija Europoje gauna naują „One UI 7“ atnaujinimą

2025-06-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti