Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kalėdų stalui – šonkauliukai: skirtingų pasaulio šalių įkvėpti receptai

Paulius Liškauskas
2022-04-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Jau nuo seno Kalėdų stalas pasižymėjo patiekalų įvairove, o pagrindiniais akcentais tapdavo ne tik kepta višta ar antis, bet ir kiaulienos patiekalai. Norint nenutolti nuo tradicijų, bet ir išbandyti kažką įdomesnio, šiemet puikiu pasirinkimu gali tapti gardžiai paruošti šonkauliukai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena – visais metų laikais yra perkamiausia mėsos rūšis. Ir nors šventinėmis dienomis ją populiarumu vejasi antis, kiauliena išlieka aktuali ir šiuo laikotarpiu.

„Šventėms pirkėjai kaip ir kasmet ruošiasi aktyviai ir ieško ne tik gurmaniškų ingredientų, bet ir šventinį valgiaraštį papuošiančių pagrindinių patiekalų. Jeigu ant lietuvių Kūčių stalo dažniausiai puikuojasi lašiša arba karpis, tai per Kalėdas šventinio stalo pažiba tampa įvairiausi mėsos patiekalai. Kiauliena – visais metų laikais išlieka pirkėjų favorite, todėl esame paruošę ne tik gausų šviežios, bet ir kepimui jau paruoštos kiaulienos pasirinkimą. Pavyzdžiui, parduotuvėse galima rasti medaus marinate paruoštų šonkaulių, kuriuos beliks tik iškepti ir patiekti ant šventinio stalo“, – teigia vadovė.

 

Kiti straipsniai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

Puikus pasirinkimas žiemos šventėms

 

Prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas, sako, kad šonkaulius galima ruošti įvairiais būdais ir technikomis, svarbiausia – jų neperkepti ir pasirinkti tinkamus padažus bei garnyrus.

„Kiaulienos šonkauliai vis labiau atrandami ir per šventes. O žiemą ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis: kopūstais, morkomis, bulvėmis, burokėliais. Jeigu norisi gaivos – galima juos derinti ir su kukurūzų burbuolėmis, šparaginėmis pupelėmis, kitais mėgstamais priedais“, – pataria mėsos technologas.

Specialistas sako, kad ruošiant šonkaulius reikėtų nepamiršti tiek marinavimo, tiek jų gaminimo laiko. Šonkaulių nebūtina marinuoti per ilgai, pakanka vos 10 minučių. Tačiau įtrintus prieskoniais juos galite palaikyti ir apie 30 min.

„Šonkaulius galima kepti keptuvėje, paprastai joje atskirti šonkauliukai iškepa vos per 10-15 min., tačiau šį patiekalą itin tinka ruošti ir lėtojo troškinimo būdu – sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2-3 valandas, 150-160 laipsnių temperatūroje, o kai jie išsitroškins – beliks patepti pasirinktu padažu ir juos apkepti“, – sako mėsos technologas.

Norint, kad šis patiekalas taptų tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba – svarbu pasirinkti ir tinkamą garnyrą, kurių pasiūlymais dalijasi ir G. Bačkovas.

 

Lengvai pagaminami garnyrai, kurie tiks prie šonkauliukų

 

Coleslaw kopūstų salotos su kukurūzais ir pomidorais. Kopūstus sukapokite ir sudėkite į didelį indą. Suberkite kukurūzus ir pjaustytus vyšninius pomidoriukus. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, česnaką ir garstyčias. Supilkite padažą į kopūstus ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą. Prieš patiekdami apibarstykite kapotomis kalendromis.

Šparaginės pupelės su česnakais. Į nedidelį indą įspauskite česnaką, įpilkite 1 šlakelį acto, garstyčių, druskos, pipirų ir viską išmaišykite. Tuo tarpu į pasūdytą vandenį sudėkite šparagines pupeles ir virkite apie 3–4 minutes. Išvirusias pupeles gerai nusausinkite, sudėkite į padažą ir išmaišykite. Patiekite šiltas arba visiškai atvėsusias.

Kukurūzų burbuolės su sviestu ir baziliku. Į nedidelį indą sudėkite smulkiai pjaustytus bazilikus, ištirpintą sviestą ir druską. Viską išmaišykite. Kukurūzų burbuoles išvirkite. Kai jos bus paruoštos, ištepkite jas sviesto padažu. Leiskite atvėsti ir patiekite.

Bulvių salotos su žolelėmis. Bulves nuskuskite ir uždėkite virti. Kol bulvės verda į nedidelį dubenį sudėkite garstyčias, smulkiai pjaustytą česnaką, druską ir pipirus, skirtingų rūšių mėgstamas šviežias smulkintas žoleles ir viską išmaišykite. Kai bulvės išvirs, leiskite joms atvėsti ir supjaustykite. Galiausiai sumaišykite su gautu padažu.

Mėsos technologas per Kalėdas siūlo pasimėgauti įmantresniais šonkauliukų patiekalais ir dalijasi net trimis, skirtingų pasaulio šalių įkvėptais receptais.

 

Kiniško stiliaus lipnūs šonkauliukai

 

Jums reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

½ puodelio rudojo cukraus

½ a. š druskos

½ a. š rūkytos paprikos prieskonių

½ a. š svogūnų miltelių

½ a. š česnako miltelių

¼ a. š kmynų

Padažui:

½ puodelio sojų padažo

½ puodelio rudojo cukraus

¼ puodelio medaus

1 v. š ryžių vyno acto

1 v. š šviežio tarkuoto imbiero

2 a. š sezamo aliejaus

2 skiltelių sukapoto česnako

¼ a. š smulkintų raudonųjų čili pipirų dribsnių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Šonkauliukų nugarėlėje aštriu peiliu pašalinkite baltą plėvelę. Nedideliame dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, druską, rūkytos paprikos prieskonius, svogūnų, česnako miltelius ir kmynus. Prieskoniais įtrinkite šonkaulių priekinę ir galinę dalį. Sudėkite šonkaulius ant kepimo skardos ir sandariai uždenkite juos folija. Uždengtus šonkaulius kepkite 2 valandas. Patikrinkite, ar šonkauliai minkšti ir ar mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo. Jei reikia, kepkite dar pusvalandį. Į keptuvę supilkite padažui skirtus ingredientus, užvirkite ir virkite apie 5 minutes. Leiskite padažui atvėsti, kad jis sutirštėtų. Kai šonkauliai iškeps, nuimkite foliją ir aptepkite juos lipniu padažu. Kepkite dar 2–3 minutes, kol padažas ims karamelizuotis. Mėgaukitės!

 

Prancūzišku stiliumi troškinti šonkauliukai

 

Jums reikės:

1,5 kg kiaulienos šonkauliukų

1 didelio svogūno

3 morkų

3 salierų stiebų

100 g pievagrybių

4 skiltelių česnako

3 puodelių jautienos sultinio

2 v. š pomidorų pastos

2 v. š balzaminio acto

2 lauro lapų

1 a. š čiobrelių

1 a. š rozmarino

2 v. š petražolių

 

Gaminimas:

Apkepkite šonkauliukus didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies, maždaug po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, ir atidėkite į šalį. Vėliau į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierus, pievagrybius ir kepkite, kol suminkštės. Jiems apkepus pagardinkite smulkintu česnaku. Šonkauliukus sudėkite puodą, kartu supilkite jautienos sultinį, pomidorų pastą, balzaminį actą, lauro lapus, čiobrelius, rozmarinus, petražoles ir užvirinkite. Virkite maždaug 2–3 valandas. Jiems išvirus patiekite su bulvių, salierų ar pastarnokų koše. Skanaus!

 

Amerikietiško stiliaus šonkauliukai su garstyčiomis

 

Jums reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

¼ puodelio alyvuogių aliejaus

2 v. š paprikos prieskonių

2 v. š raudonėlio

1 v. š pipirų

1 v. š acto

1 v. š žaliųjų citrinų sulčių

1 v. š džiovintų čiobrelių

4 v. š grūdėtųjų garstyčių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nedideliame dubenyje sumaišykite paprikos prieskonius, raudonėlį, pipirus, čiobrelius, įspauskite žaliųjų citrinų sulčių, įpilkite acto. Mišiniu ištepkite šonkauliukus. Suvyniokite juos į foliją ir įdėkite į orkaitę. Kepkite apie 2 valandas, kol mėsa bus minkšta ir kris nuo kaulo. Kai šonkauliukai iškeps, išimkite juos iš folijos, aptepkite garstyčiomis ir įdėkite dar kelioms minutėms į orkaitę. Skanaus!

Žymos: KalėdosPatiekalai

Kiti straipsniai

Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Daugiau

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos ir kaina prieš pristatymą šį mėnesį

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Samsung Galaxy Z Fold 7

„Samsung Galaxy Z Fold 7“ pristatytas: teigiama, kad jis bus ploniausias, lengviausias ir pažangiausias sulankstomas įrenginys

2025-06-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti
Laisvalaikis

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti