Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kartą ir visiems laikams – kas ta balta medžiaga, pasirodanti kepant lašišą?

Paulius Liškauskas
2021-01-20
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Lašiša yra viena iš labiausiai mėgstamų ir populiariausių žuvų. Specialistai giria jos poveikį mūsų organizmui, vaikams patinka, kad joje beveik nėra kaulų, o net paprasčiausiai paruošta sukuria gurmanišką patiekalą. Tiesa, kai kurie ją ruošdami pasimeta – ar ją saugu valgyti, kai ant kepamos žuvies išsiskiria balta medžiaga?

Kas tai ir ką daryti, aiškina „Iki“ specialistai.

Sveiki riebalai ir daugiau kalio nei banane

Kiti straipsniai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

Lašiša laikoma viena riebiausių žuvų. Tačiau, priešingai paplitusiai nuomonei, ne nuo visko, kas riebu, tunkama. Lašiša dažnai rekomenduojama tiems, kas laikosi dietos.

„Priežastis – didelis baltymų kiekis, kuris padeda medžiagų apykaitai ir ilgam suteikia sotumo jausmą, norisi mažiau užkandžiauti tarp valgymų. Be to, žuvyje esantys riebalai yra mums naudingi – omega-3 riebalų rūgštys reikalingos sveikai odai, plaukams, geresnei dėmesio koncentracijai. Deja, mūsų organizmas negali pats jų pasigaminti, todėl labai svarbu jų reguliariai, bent du kartus per savaitę, gauti su maistu“, – primena „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

Nepaisant didelio riebalų kiekio, lašiša yra mažai kaloringa. 100 g žuvies porcijoje yra tik 207 kcal, iš kurių net 25 g baltymų.

Verta pastebėti ir tai, kad lašiša yra geras kalio šaltinis. Mažai kas žino, kad porcijoje šios žuvies kalio yra daugiau nei banane. Lašišoje taip pat gausu B grupės vitaminų, beta karotino ir vitamino D.

„Noras maitintis sveikiau skatina lietuvius dažniau į savo racioną įtraukti žuvį. Statistika rodo, kad lietuviai jos vis dar valgo per mažai, tačiau džiugu matyti, kad metams bėgant situacija taisosi. Pirkėjai girdi specialistų rekomendacijas įvairios žuvies ar jūrų gėrybių valgyti 2–3 kartus per savaitę. Ir būtent lašiša yra pats populiariausias pasirinkimas žuvies ant ledo kategorijoje“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.Ką reiškia balta medžiaga ant keptos lašišos?

Kepdami lašišą turėjote pastebėti, kad ant žuvies atsirado specifinis baltas apnašas. Kai kuriems tai gali sukelti susirūpinimą – kas tai, iš kur atsirado, ar tai yra įspėjamasis ženklas, kad lašiša netinkama valgyti?

„Tai visiškai natūralus ir saugus reiškinys, tikrai nėra ko bijoti, – aiškina G. Bačkovas. – Pradedantieji kepėjai taip pat gali atsikvėpti – šios baltos dėmelės tikrai nėra gaminimo klaidos. Baltoji medžiaga yra tiesiog skystas baltymas albuminas, kuris veikiant temperatūrai sutirštėja ir išsiskiria, kai raumenų skaidulos nuo karščio susitraukia. Ši balta medžiaga nėra nei bloga, nei kenksminga, taip pat neturi jokios neigiamos įtakos žuvies skoniui.“

Vienintelė priežastis, dėl kurios galima nuvalyti baltą masę nuo žuvies, yra estetiniai sumetimai. Tai padaryti paprasta lengvai lašišą patapšnojant paprasčiausiu popieriniu rankšluosčiu. Galite baltą masę pašalinti ir žuvį patepant konditeriniu teptuku, pamirkytu ištirpintame svieste ar alyvuogių aliejuje, – taip lašiša bus dar skanesnė.

Su kuo derinti lašišą

Lašiša yra išskirtinio skonio žuvis, kuri puikiai dera su įvairiais ingredientais. Pasirinkę tinkamus priedus galite praturtinti lašišos skonį ir sukurti unikalias, harmoningas kulinarines kompozicijas. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė rekomenduoja ingredientus, kurie puikiai papildo lašišos skonį:

Citrusiniai vaisiai. Tai klasikiniai priedai, suteikiantys gaivumo ir pabrėžiantys sodrų lašišos skonį.

Krapai. Subtilus, bet išskirtinis krapų aromatas puikiai papildo lašišą – ypač šaltuosiuose patiekaluose, pavyzdžiui, salotose ar pyraguose.Šparagai. Švieži, šiek tiek traškūs šparagai puikiai kontrastuoja su minkšta lašišos tekstūra.

Migdolai. Skrudinti migdolai suteikia traškumo ir subtiliai praturtina patiekalo skonį.

Grietinėlė arba jogurtas. Jogurtas ir grietinėlės padažai puikiai sušvelnina ir subalansuoja intensyvų lašišos skonį.

Raudonieji pipirai. Raudonųjų pipirų aštrumas gali puikiai papildyti riebią lašišą.

Medus. Šiek tiek saldumo, kuris subalansuotas su kitais skoniais, lašišą pakels į kitą lygį.

5 produktai, vos 20 minučių: skaniausias lašišos pjausnių receptas

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 lašišos pjausnių, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, druskos, šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina).

Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C. Skardą arba kepimo indą išklokite folija.
Ant folijos sudėkite nusausintus lašišos pjausnius, jei norite – šiek tiek pagardinkite druska.
Dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus ir užpilkite ant lašišos. Užvyniokite foliją, padarykite laisvus „maišelius“.
Kepkite 10–15 minučių arba kol lašiša iškeps iki galo. Priklausomai nuo orkaitės ir lašišos pjausnių storio tai gali užtrukti iki 10 minučių ilgiau, todėl geriausia patikrinkite lašišą maisto termometru.

 

Žymos: Gailė UrbonavičiūtėGintaras Bačkovas

Kiti straipsniai

Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Daugiau

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos ir kaina prieš pristatymą šį mėnesį

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Samsung Galaxy Z Fold 7

„Samsung Galaxy Z Fold 7“ pristatytas: teigiama, kad jis bus ploniausias, lengviausias ir pažangiausias sulankstomas įrenginys

2025-06-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti
Laisvalaikis

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti