Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kepsnių ekspertas atkreipia dėmesį į mėsainio kepimo eigą: dažnas ją supainioja

Paulius Liškauskas
2020-12-10
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kulinarijos ekspertai pastebi, kad lietuviai ieško naujų skonių ir šią vasarą ėmėsi naujų kepimo tendencijų – nuo veganiškų iki desertinių mėsainių. Tačiau populiariausių griliaus kepinių olimpe – tradicinis mėsainis. Kepsnių ekspertas ragina neatsisveikinti su grilio sezonu ir kviečia pasinaudoti patarimais, kaip išsikepti tobulą mėsainį.

Nauji vėjai ant kepsninių

Kulinarijos projekto „Wild Chef Kitchen“ vadovas ir kepsnių entuziastas Jonas Cimerman šį sezoną pastebėjo nemažai į Lietuvą atkeliaujančių naujovių.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

„Lietuvoje ir užsienyje tendencijos tikrai keičiasi. Tiek Lietuvoje, tiek keliaujant ir tyrinėjant maisto kultūrą Europoje, JAV ar Azijoje pastebiu nemažai mėsainių variacijų – kepama ne tik tradicinė mėsa, bet ir veganiški ar vegetariški priedai, žuvis. Jei vis tik renkamės mėsą, svarbu ir jos kilmė – kaip gyvūnai buvo užauginti, ar mėsa ekologiška ar ne. Labiausiai populiarūs yra standartiniai jautienos paplotėliai su brandintos jautienos paplotėliais, kiti renkasi pasaulinio masto delikatesą – Wagyu, dar vadinama Japoniška Kobe, jautieną ar plėšytą kiaulieną. Taip pat populiari yra jaučio krūtininės (angl. brisket) bei šonkauliukų mėsa. Kiti renkasi jūros gėrybių ir mėsos miksą (angl. Surf & Turf)“, – vardijo Jonas Cimerman.

Mėsainiui – kepimo planas

Kiekvienam, ketinančiam gaminti mėsainį, Jonas Cimerman primena tinkamai pasiruošti kepsninę, tai yra, pasirinkti ir teisingas groteles.

„Patarčiau rinktis ketaus groteles – jos dažniausiai naudojamos kepant kepsnius. Dėl storo metalo grotelių paviršius išlieka karštas ant jo uždėjus kepsnį bei išdegina ir gražias kepimo žymes. Patogu ir tai, kad prie šių karštų grotelių mėsa nelimpa. Svarbios ir kokybiškos anglys – kokybiška anglis leidžia kepsninę įkaitinti ir iki 200 laipsnių temperatūros“, – vertino Jonas Cimerman.

Kalbėdamas apie kepimo eigą, kepsnių entuziastas patarė pirmiausia kepti norimą pagrindinį ingredientą.

„Kepimo eiga labai svarbi norint iškepti tobulą mėsainį, o dažnas ją supainioja. Suformuokite vienodus mėsos rutulius po maždaug 150 g. Viduryje paplotėlio padarykite mažą negilią duobutę ir dėkite ant įkaitusios kepimo plokštumos bei prispauskite. Kiekvieną pusę kepkite apie 2-3 minutes. Apvertę ant apskrudusios pusės dėkite sūrį, kad išsilydytų. Bandeles pašildykite ant grotelių, kad šios gerai laikytų sultingus ingredientus ir neprarastų formos. Patį mėsainį formuokite taip – ant bandelės dėkite salotą, svogūnus, padažą, mėsos paplotėlį, agurkus ar pomidorus bei padažą. Padažą reikia tepti ant viršutinės bandelės – vadinamosios kepurėlės“, – sakė Jonas Cimerman.

Desertinės gudrybės ir ryžiai

Ekspertas kaip naujieną išskiria desertinius mėsainius.

„Naudojamos saldžios bandelės arba paplotėliai formuojami net iš ryžių, o į vidų dedame braškes, papają, mango, kivį ar ananasą, pagardiname sezamų sėklomis ir mėtos lapeliu. Pats mėsainis yra nuostabus tuo, kad galima labai daug dėmesio skirti improvizacijai ir atrasti naujų skonių bei galimybių“, – sakė Jonas Cimerman.

Anot jo, bandelių mėsainiams pasirinkimas parduotuvėse yra tikrai įvairus ir didelis, o labiausiai tinka tam skirtos sviestinės brijošė (pranc. brioche) bandelės.

„Svarbu ruošiant bandelę jos neperkepti – kad ji būtų traški išorėje, o viduje minkšta, kad išlaikytų maltinukus, sugertų padažą ir mėsos sultis. Dar labai svarbu, kad bandelės nebūtų „pūstos“, „orinės“, tada jos pradės težti net nebaigus valgyti“, – patarė kepsnių entuziastas.

Atsižvelgiama į gyventojų skonius

Ievą Žilinskienė, „Fazer Lietuva“  produktų vystymo specialistė, sako, kad atsižvelgiant į gyventojų skonius ir pageidavimus, svarbu kurti naujus, šiuolaikinius lūkesčius ir mitybos įpročius atitinkančius gaminius.

„Ne išimtis ir mėsainiai. Žinome, koks tai populiarus kepinys – vien mėsainių bandelių mūsų kepykla per metus parduoda daugiau nei šimtą tonų, o pardavimai ypač išauga gegužės–rugpjūčio mėnesiais. Mėgstamiausios yra mūsų sviestinės brijošė mėsainių bandelės, nuo jų nedaug atsilieka ir mūsų poliarinės duonelės. Tačiau kiekvienais metais ieškome, kuo nustebinti savo vartotojus – nuo beigelių iki įprastų bandelių. Ieškome naujų, tvarių sprendimų, pavyzdžiui, ketiname vartotojams pasiūlyti veganišką bandelę, kuri savo skoniu nenusileistų mūsų brijošė bandelėms“, – sakė I. Žilinskienė.

„Poliarinio“ (angl. Polar Bread Burger) mėsainio receptas

J. Cimerman mėgstamiausias receptas, kurį šefas rekomenduoja išbandyti dar šį sezoną.

Vienam mėsainiui pagaminti reikės:

·          4 vnt. brandintos jautienos paplotėlių (~150 g)

·          6 vnt.  Paplotėlių poliarinės „Fazer“ duonelės

·          2 a. š. druskos

·          2 a. š. pipirų

·          2 v. š. mėgstamo BBQ padažo

·          2 v. š. garstyčių

·          10 v. š. aliejaus

·          2 vnt. Čili pipirų

·          600 gramų čederio sūrio

·          200 ml 30 proc. grietinėlės

Gaminimas

Įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir dedame kepti jautienos paplotėlius. Pakepame iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Iškeptus paplotėlius atidedame į kitą indą, ir trumpai keptuvėje iš abiejų pusių pašildome „Fazer“ poliarinę duonelę.

Paimame indą su dangčiu ir pilame grietinėlę. Palaukiame, kol grietinėlė įkais ir tada sudedame supjaustytą gabaliukais čederio sūrį. Sūris turi ištirpti grietinėlėje, todėl reikia dažnai maišyti, kad nepridegtų ir nebūtų sūrio gumuliukų.

Formuojame mėsainį: dedame paruoštą poliarinę duonelę, pilame sūrį, dedame kitą duonelę ant viršaus, kad susidarytų tvirtas pagrindas aukštam burgeriui. Ant duonelės pilame BBQ padažą ir dedame mėsos paplotėlį, garstyčias, dedame duonelė ir vėl dedame mėsos paplotėlį užpildami sūrio. ir taip pakartojame 4 kartus. Ant mėsainio viršaus pilame ištirpusį čederio sūrį ir uždedame paskudintą čilį pipirą. Perveriame mediniu pagaliuku, kad mėsainis tvirtai stovėtų.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti