Jei po švenčių pasižadėjote sveikiau maitintis, dabar puikus metas į savo racioną įtraukti daugiau žuvies. Nuo keptos orkaitėje ar griliuje iki žuvies pyrago bei kukulių – būdų įvairiai paruošti žuvį yra daugybė, tereikia pasirinkti tinkamą jos rūšį.
Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų parduotuvėse galima atrasti vis įvairesnių – šviežios žuvies asortimentas yra nuolat atnaujinamas, atsižvelgiant į pirkėjų poreikius.
„Panašu, kad lietuviai vis dažniau į savo savaitės meniu įtraukia žuvies ir jūros gėrybių patiekalus, bent jau mūsų pirkėjų tarpe šių produktų pardavimai jau keletą metų nuosekliai auga. Pastebime, kad pirkėjai dairosi ne tik gerai žinomų, tradicinių žuvų, bet ir drąsiai išbando egzotiškesnes, todėl visada stengiamės užtikrinti, kad klientai galėtų rinktis iš plataus šviežios žuvies asortimento. Be jau visiems gerai žinomų žuvų, mūsų parduotuvėse jie gali įsigyti ir išbandyti ryklinį šamą, paltusines plekšnes ar atlantinę argentiną. Pastaroji yra ypač universali, todėl vis dažniau patenka į kasdienius pirkėjų krepšelius“, – sako V. Budrienė.
Nuo keptuvės iki griliaus: 3 greiti būdai iškepti atlantinę argentiną
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad atlantinę argentiną ypač verta rinktis retai gaminantiems ir valgantiems žuvies patiekalus – ją paruošti lengva. Be to, ji kupina įvairių naudingų medžiagų.
„Šios žuvies mėsa yra balta, joje gausu baltymų, B grupės vitaminų, sočiųjų riebalų rūgščių, ji yra neįtikėtinai švelnaus skonio ir aromato. Dėl didelio baltymų kiekio ši mėsa išlaiko drėgmę, todėl yra puikiai tinkama patiekalams iš maltos žuvies gaminti“, – teigia V. Juodkazienė.
Pasak jos, prie šios žuvies tinka įvairūs garnyrai, prie jos dera tiek kreminis grietinėlės, tiek rūgštesnis pomidorų padažas. Be to, „Iki“ atstovė sako, kad atlantinę argentiną galima kepti tiek orkaitėje ar keptuvėje, tiek ant grotelių, ir dalijasi patarimais, kaip tai padaryti.
Ant grotelių. Žuvį marinuokite alyvuogių aliejaus, česnako, citrinos sulčių ir mėgstamų prieskoninių žolelių (itin tinka rozmarinas ir čiobreliai) mišinyje. Kepkite ant vidutiniškai įkaitinto grilio apie 8–10 minučių.
Orkaitėje. Žuvį įdėkite į kepimo indą ir gausiai aptepkite ištirpinto sviesto, citrinos sulčių ir druskos, pipirų bei paprikos prieskonių mišiniu. Kepkite iki 200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.
Keptuvėje. Įkaitinkite didelę keptuvę sunkiu dugnu, įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite žuvį. Kepkite iš abiejų pusių maždaug po 4–5 minutes. Žuvį patiekite su padažu, pagamintu iš sviesto, citrinos sulčių ir pasirinktų žolelių.
Idealiai tinka maltos žuvies patiekalams: 2 receptai
Dėl savybės gerai išsaugoti drėgmę, atlantinė argentina yra ypač puikus pasirinkimas ir ketinantiems gaminti žuvies kukulius ar pyragą. Todėl „Iki“ atstovė dalijasi būtent šių patiekalų receptais.
Žuvies mėsos pyragas
Jums reikės:
350–400 g maltos atlantinės argentinos mėsos
150 g šaldytų daržovių mišinio (žirnių, morkų, šparaginių pupelių ir kt.)
240 ml pieno
1 v. š sviesto
1 v. š kvietinių miltų
1 a š. Dižono garstyčių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Šaldytos sluoksniuotos tešlos
1 kiaušinio
Gaminimas:
Atitirpinkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių. Didesniame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir nuolat maišydami virkite 1–2 minutes. Pamažu ir nuolat maišydami, supilkite pieną. Leiskite padažui užvirti, o tuomet sumažinkite kaitrą ir 2–3 minutes silpnai kaitinkite, kol jis sutirštės. Tuomet įmaišykite garstyčias, druską ir pipirus. Sudėkite šaldytas daržoves ir maltą žuvį.
Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite į pailgą stačiakampį. Ant jo tolygiai paskleiskite žuvies, daržovių ir padažo mišinį. Tuomet uždėkite antrąjį, šiek tiek į didesnį stačiakampį iškočiotą tešlos sluoksnį. Pirštais kruopščiai užspauskite abiejų lakštų kraštus. Pyragą aptepkite plaktu kiaušiniu, o jo paviršiuje šakute padarykite skylučių karštam orui išgaruoti. Pyragą kepkite 25–30 minučių.
Žuvies kukuliai
Jums reikės:
450 g maltos atlantinės argentinos mėsos
1 kiaušinio
1/2 puodelio džiūvėsėlių
1/4 puodelio pieno
1/4 puodelio smulkintų šviežių petražolių
1 smulkintos česnako skiltelės
1/2 a. š druskos
1/4 a. š juodųjų pipirų
2 v. š saulėgrąžų aliejaus
Gaminimas:
Dubenyje kruopščiai sumaišykite maltą žuvį, kiaušinį, džiūvėsėlius, pieną, petražoles, česnaką, druską ir pipirus. Tuomet iš gautos masės suformuokite maždaug golfo kamuoliuko dydžio mėsos kukuliukus. Jų turėtų gautis maždaug 10–12 vienetų.
Didelėje keptuvėje sunkiu dugnu įkaitinkite aliejų. Sudėkite mėsos kukulius į keptuvę ir vis pavartydami kepkite maždaug 4–5 minutes. Patiekite karštus, su grietinėlės ir krapų ar kitu mėgstamu padažu.