Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Naujovės ant šventinio stalo: trys netradiciniai patiekalai iš tradicinių Kūčių ingredientų

Paulius Liškauskas
2020-06-24
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kūčių ir Kalėdų tradicijos – lietuviams ypač svarbios, kurios puoselėjama iš kartos į kartą. Visgi, tyrimas atskleidžia, kad pirkėjų įpročiai keičiasi gerokai dažniau nei kartos: tik kas antras žmogus rūpinasi, kad per žiemos šventės būtų valgomi vien gerai pažįstami tautiški patiekalai.

Anot apklausų, kasmet tuos pačius, jau šeimos tradicija tapusius patiekalus, per Kalėdas valgo 43 proc. lietuvių.

Atitinkamai po 27 proc. stengiasi paįvairinti kalėdinį stalą kokiu nors patiekalu, kurio praėjusiais metais nebuvo bei stengiasi, kad būtų ir tradicija tapusių, ir dar neragautų šventinių patiekalų. 3 proc. – gamina vis kitokius patiekalus, kad būtų galima nustebinti šeimos narius.

Kiti straipsniai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05

 

Ieško sušių, krevečių ir pagamintų patiekalų

 

Paklausti, kokius patiekalus deda ant šventinio Kalėdų stalo, 52 proc. apklaustųjų patikino, kad ant jo atsiduria tik tradiciniai lietuviški patiekalai.

Net kas trečias teigia vaišes paįvairinantis netradiciniais patiekalais, pvz., japoniškais sušiais, meksikietiškais takais ar azijietiškomis sriubomis.

„Kiekvienais metais stebime vis stipresnius naujovių vėjus, kurie nustebintų mūsų protėvius. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį sušių, sašimių, sušių suktinukų ir jų rinkinių paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu. Šiemet itin populiarūs yra daržovių suktinukai „Spring rolls“, – statistika dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Vengdami mėsos, ant šventinio stalo lietuviai noriai deda ir vis įvairesnes jūros gėrybes: midijas, skraidkalmares, Klarko vėžius, peilenius, aštuonkojus, šukutes.

 

Principai – tie patys, tačiau idėjos – naujos

 

„Net ir ieškant naujovių ne visada reikia radikalių pokyčių ant šventinio stalo. Visgi dažnai šventei susiburia įvairios kartos su savais požiūriais į tradicijas, savais skoniais, tad pasitelkus sumanumo ir subtilumo galima įtikti visiems. Pavyzdžiui, sveikesnio maisto šalininkai dabar parduotuvėse gali rasti veganiškas net ir tos pačios baltosios mišrainės ar legendinio „Medus pyrago“ versijas, tad patenkinti gali likti visi“, – pastebi Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Maloniai nustebinti artimuosius galima įsigijus tokių tradicinių produktų kaip silkė, duona, grybai, tačiau juos paruošus kiek kitaip. Ieškantiems naujų idėjų, kaip panaudoti pamėgtus šventinius ingredientus, specialistė siūlo 3 nesunkiai pagaminamus ir dažno negirdėtus receptus:

 

Silkė škotiškai

 

Reikės: 300 g silkės filė (be aliejaus), druskos, ½ puodelio garstyčių, ½ puodelio pieno arba grietinėlės, 1½ puodelio avižų, ¼ puodelio aliejaus arba sviesto

Gaminame: filė nuplaukite ir gerai pasūdykite, jeigu ji nesūdyta. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir grietinėlę, į mišinį sudėkite silkes. Palikite pastovėti bent 10-60 minučių. Avižas gerai sumalkite – dalis jų turėtų pavirsti miltais, tačiau palikite ir didesnių gabalėlių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Silkes gerai apvoliokite avižose ir kepkite, kol jos taps auksinės spalvos (maždaug 2-3 minutes iš kiekvienos pusės). Padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad jie sugertų riebalų perteklių. Patiekite su salotomis ir virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 

Kepta duona amerikietiškai

 

Reikės: 1 traškios duonos kepalo (puikiai tinka natūralaus raugo (sourdough)), 1 puodelio smulkinto Mozzarella sūrio, 100 g nesūdyto sviesto, 2 didelių skiltelių česnako, ¾ šaukšto druskos, petražolių

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Sviestą, smulkintą česnaką ir druską sumaišykite karščiui atspariame dubenyje ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite smulkiai supjaustytas petražoles. Duoną supjaustykite įstrižai 2 cm rombais, bet neperpjaukite iki galo. Pirštais arba peiliu į  kiekvieną plyšį įtepkite šaukštelį sviesto ir įdėkite žiupsnelį sūrio. Aptepkite visą duonos paviršių likusiu sviestu. Apvyniokite folija ir kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, tada išvyniokite ir kepkite dar 5-10 minučių, kad duona gražiai apskrustų. Patiekite iš karto.

 

Pievagrybiai meksikietiškai

 

Reikės: 700 g pievagrybių, 350 g pomidorų, 100 g svogūnų (supjaustytų kubeliais), Chalapos paprikų (tiek, kokio aštrumo patiekalo norėsite), petražolių, česnako skiltelės, aliejaus, druskos ir pipirų.

Gaminame: pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus ir svogūnus – kubeliais. Pasmulkinkite pipirus taip, kaip norite. Susmulkinkite česnaką, supjaustykite petražoles. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite 2 minutes, tada sudėkite aitriąsias paprikas ir pakepinkite dar minutę. Įmaišykite česnaką ir palikite kepti, kol jis pakvips. Tuomet dėkite pomidorus, pagardinkite druska, pipirais ir nuolat maišydami kepkite, kol pomidorai išleis sultis. Įmaišykite grybus ir uždenkite keptuvę. Troškinkite apie 8 minutes, kol grybai suminkštės, kartkartėmis pamaišydami. Galiausiai nuimkite dangtį ir leiskite mišiniui virti dar minutę. Įmaišykite smulkintų petražolių ir patiekite.

Žymos: KalėdosKūčiosPatiekalaiTradicijos

Kiti straipsniai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Daugiau

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Ar Riri Williams taps naujuoju Tony Starku?

Ar Riri Williams taps naujuoju Tony Starku?

2025-06-18
Naują albumą ruošiantys „Lilas ir Innomine“ pristato pirmąjį kūrinį

Naują albumą ruošiantys „Lilas ir Innomine“ pristato pirmąjį kūrinį

2025-06-18
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18
Ar tikrai renkantis motociklą kartais tenka mokėti už vardą?

Ar tikrai renkantis motociklą kartais tenka mokėti už vardą?

2025-06-18
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Ar Riri Williams taps naujuoju Tony Starku?
Kinas

Ar Riri Williams taps naujuoju Tony Starku?

2025-06-18

Lankoma

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?
Įdomu

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti