Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nustebinkite savo skonio receptorius: vasarą pagrilinkite šviežut šviežutėlį moliūgą

Paulius Liškauskas
2021-12-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.

 

„Sezoninės daržovės ir vaisiai vasarą sudaro didelę pirkėjų krepšelio dalį. Gausus jų asortimentas netgi koreguoja įpročius – šiltuoju metų laiku pirkėjai į parduotuves užsuka dažniau, kad namuose Lietuvos ūkininkų užaugintų gėrybių visuomet turėtų pačių šviežiausių. Daug dėmesio visad susilaukia naujienos, todėl aktyviai dirbame su vietos tiekėjais, kad pirmieji jų pasiūlytume pirkėjams. Ir štai dar liepos pabaigoje galime pasiūlyti šviežių, Lietuvoje užaugintų moliūgų už patrauklią kainą – 1,59 eur/kg“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25

 

Nauda – ir akims, ir žarnynui

 

Moliūgai savo populiarumo piko sulaukia rudenį, kai ir lietuviai jais puošia namus artėjant Helovinui. Tačiau jie vertingi ne tik kaip dekoracija, bet ir kaip naudingų medžiagų šaltinis.

 

„Iki“ darbuotoja Jolanta Sabaitienė įvardija net kelias priežastis, kodėl moliūgus reikėtų įtraukti į savo mitybą.

 

„Apie šią daržovę gana dažnai prisimename tik prieš lapkričio pirmąją, o gaila. Apie moliūgą verta prisiminti daug dažniau, nes jis turi daug privalumų. Jame mažai kalorijų, todėl jis puikus pasirinkimas prižiūrintiems savo svorį. Moliūguose yra daug vertingų medžiagų: mikroelementų (pavyzdžiui, magnio, cinko, kalio), vitaminų (A, B2, C) ir skaidulų“, – vardija J. Sabaitienė.

 

Naudos yra ir daugiau. Moliūguose yra labai daug karotinoidų – beta karoteno net daugiau nei morkose. O liuteinas ir zeaksantinas veikia tarsi vidiniai saulės akiniai, saugantys tinklainę nuo UV spindulių. Moliūgai taip pat gali padėti tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Ši daržovė žarnyne veikia kaip šepetėlis.

 

„Be oranžinio minkštimo, moliūguose taip pat yra labai skanių bei naudingų sėklų. Jos dažnai neįvertinamos ir tiesiog išmetamos į šiukšlių dėžę, tačiau tai didelė klaida. Moliūgų sėklose yra labai daug magnio, reikalingo tinkamam nervų ir kraujotakos sistemų funkcionavimui, fosforo, būtino mūsų kaulams, taip pat cinko, gerinančio odos būklę, ir B grupės vitaminų.  Tačiau mineralai – dar ne viskas. Moliūgų sėklose taip pat yra omega-3 ir 6 polinesočiųjų riebalų rūgščių derinio, kuris mažina blogojo cholesterolio kiekį“, – pastebi daržovių žinovė.

 

Moliūgas… ant grilio!

 

Ką pasigaminti iš moliūgo? Ši daržovė ne be reikalo tokia populiari – ji puikiai tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems gaminiams. O svarbiausia – ji yra nebrangi, tad ja mėgautis galima neišlaidaujant.

 

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pastebi, kad dažniausiai iš moliūgų gaminami su vėsesniais orais siejami patiekalai: verdamos sriubos, kepami pyragai, ruošiami įvairūs troškiniai.

 

Tuo tarpu vasarą verta pasinaudoti tuo, jog grilio sezonas dabar – pačiame įkarštyje. V. Juodkazienė siūlo ant grotelių pakepti tiek moliūgo minkštimą, tiek ir jo sėklas. Taip nešvaistysite pinigų, sunaudosite visą nusipirktą daržovę, o šeimą ar svečius nustebinsite sveikais, mažai kaloringais, skaniais ir nebrangiais užkandžiais.

 

Salotos su grilintu moliūgu, špinatais ir feta bei apelsinų padažu

 

Reikės: 100 g špinatų, 200 g moliūgo, 150 g vyšninių pomidorų, 1 nedidelio raudonojo svogūno, 150 g fetos sūrio, 2 šaukštų moliūgų sėklų, 0,5 šaukšto aliejaus, žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių

 

Padažui: 3 šaukštų aliejaus, 0,5 šaukšto obuolių sidro acto, 2 šaukštų šviežiai spaustų apelsinų sulčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

 

Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Moliūgą supjaustykite riekelėmis, nulupkite odelę, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite čili dribsniais. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol suminkštės – prireiks maždaug 5 minučių vienai pusei. Atvėsinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais. Lėkštėje išdėliokite špinatus, moliūgą, supjaustytus vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytą svogūną ir fetos kubelius. Sumaišykite padažo ingredientus. Salotas užpilkite padažu ir pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis. Patiekite iš karto.

 

Grilintos moliūgų sėklos dviem būdais

 

Reikės: žalių moliūgų sėklų, kelių šlakelių alyvuogių aliejaus, druskos

 

I variantui: tarkuoto parmezano sūrio

II variantui: 2 šaukštelių rudojo cukraus, 1 šaukštelio čili miltelių, 1 šaukštelio česnako miltelių, 1 šaukštelio svogūnų miltelių, 1/4 šaukštelio rūkytos paprikos, žiupsnelis kajeno pipirų

 

Gaminame: moliūgų sėklas nuplaukite rėtyje ir gerai nudžiovinkite. Sudėkite jas į dubenį su alyvuogių aliejumi ir šiek tiek druskos. Kepkite sėklas ketaus keptuvėje kepsninėje arba orkaitėje, kol jos taps auksinės spalvos – maždaug 10 minučių. Išimkite iš keptuvės, sudėkite į dubenėlį ir dar šiltas pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu, jeigu gaminate pagal pirmąjį variantą.

 

Jeigu renkatės antrą, kol sėklos keps, sumaišykite visus ingredientus. Trimis ketvirtadaliais mišinio pabarstykite apkeptas sėklas ir grąžinkite į keptuvę ar orkaitę dar 5 minutėms. Tuomet išimkite, apibarstykite likusiu mišiniu ir mėgaukitės.

 

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

2025-05-13
Ateities miestas

Filmo „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ prodiuseris padavė į teismą „Tesla“, „Warner Bros“ dėl dirbtinio intelekto vaizdų

2025-05-13
Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

2025-05-13
Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

2025-05-13
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti