Rudens laikotarpiu obuolių pyragas tampa itin populiariu desertu. Šiandien šio pyrago receptų skaičius yra tiesiog nesuskaičiuojamas, o kiekviena virtuvės šeimininkė šiuos receptus neretai nusprendžia patobulinti, todėl obuolių pyrago variacijų yra tikrai daug. Pyragas su obuoliais yra pasirenkamas dėl labai įvairių priežasčių: jis pasižymi itin puikiu skoniu, šį desertą yra paprasta paruošti, ir taip pat galima efektyviau panaudoti sode užderėjusius obuolius, kurių rudens laikotarpiu tikrai nestinga. Obuolių pyragai yra kepami jau nuo labai senų laikų, taigi, pasidomėkime šio deserto istorija – tikime, kad kai kas jus nustebins.
Kur buvo sukurtas pirmasis obuolių pyrago receptas?
Nors šiandien tą nustatyti tikrai nėra paprasta, tačiau spėjama, kad šis saldus kepinys yra kilęs iš Anglijos. Būtent čia buvo rastas seniausias obuolių pyrago receptas, kuris buvo sukurtas 1381 metais. Manoma, kad šis desertas jau nuo labai senų laikų yra kepamas visoje Europoje, kur obuolių derliumi tikrai negalėtume skųstis. Po kurio laiko europiečiai obuolių pyrago receptą nusivežė ir į JAV, kur neilgai trukus obuolių pyragas smarkiai išpopuliarėjo. Šiandien lankydamiesi Amerikoje galime išbandyti labai skirtingas obuolių pyrago variacijas: kavinėse šis desertas neretai yra patiekiamas su ledais, plakta grietinėle, ir t.t. Įdomu ir tai, kad JAV yra ganėtinai populiarus pyragas su obuoliais, kurių sudėtyje nėra cukraus. Nors gali atrodyti, kad tokiu pasirinkimu paprasčiausiai siekiama užtikrinti sveikesnę mitybą, tačiau tai – ne visai tiesa. Kurį laiką cukrus buvo labai retas ir brangus, todėl šeimininkėms teko ieškoti būdų, kurie padėtų sukurti desertą be šios sudedamosios dalies. Saldumo šiam kepiniui suteikdavo džiovinti vaisiai arba uogos.
Vienas paprasčiausių receptų
Norintys išsikepti obuolių pyragą neprivalo turėti patirties ar tam tikrų įgūdžių. Svarbiausia – pasirinkti kelis esminius pyrago ingredientus, ir juos sumaišius kepimo procesą patikėti orkaitei. Klasikiniam obuolių pyragui tereikia supjaustytų obuolių, miltų, cukraus ir kiaušinių, o visi kiti priedai priklausys nuo jūsų pačių norų ir galimybių. Kepant obuolių pyragą į tešlą neretai įmaišoma vanilinio cukraus, cinamono arba kitų mėgstamų prieskonių, kurie šiam saldžiam kepiniui suteikia ypatingą skonį.
Kokius obuolius pasirinkti?
Nusprendus kepti pyragą su obuoliais neretai yra pasirenkami ganėtinai rūgštūs obuoliai, kuriuos valgyti vienus nėra labai skanu. Kadangi obuolių pyragas yra kepamas su cukrumi ar su kitais saldžiais priedais, obuolių rūgštumo nesijaučia, tačiau tikri gurmanai pastebi, kad tam tikrų veislių obuoliai gali užtikrinti kur kas geresnį kepinio skonį. Daugybėje šalių obuolių pyragas yra kepamas su „Granny Smith“ veislės obuoliais, kurie yra labai sultingi ir rūgštūs. Šių obuolių veislės pavadinimas lietuviškai reikštų „Senelė Smith”: XVIII a. pabaigoje Anglijoje gyveno moteris, vardu Marija Ana Smith, kuri emigravo į Australiją, ir ten garsėjo savo kepamais obuolių pyragais.