Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Po gausaus švenčių stalo gydytoja dietologė rekomenduoja lengvesnį maistą

Paulius Liškauskas
2023-02-24
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kadangi Kalėdų savaitė buvo kupina gardžiausių tradicinių valgių, kuriuos paruošti užtruko laiko, sutinkant Naujuosius metus nesinori ilgai suktis virtuvėje. Naujųjų pasitikimo vaišės nebūtinai turi būti gausios – verta rinktis tik tai, ką labiausiai mėgstame. Pasak „Rimi“ atstovės Olgos Suchočevos, pastebima tendencija, kad pirkėjai Naujų metų sutikimo stalui dažniau renkasi jau pagamintus patiekalus iš prekybos centruose paruošto asortimento. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja per šventes nepamiršti sveikatai palankios mitybos principų – maistu mėgautis saikingai, nedidelėmis porcijomis, daugiau dėmesio skiriant kokybiškam bendravimui su artimaisiais.  

Naujųjų sutiktuvėms – nuo vieno kąsnio užkandžių iki Kijevo kotleto 

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, dėl greito gyvenimo tempo keičiasi žmonių gyvenimo būdas: laisvalaikis mieliau skiriamas bendravimui, o ne maisto ruošimui. Todėl pirkėjai Naujųjų metų sutiktuvėms dažniau renkasi jau paruoštus patiekalus iš prekybos centro šventinio asortimento.

„Pastebime, kad Naujų metų stalui pirkėjai renkasi jau paruoštus vieno kąsnio užkandžius, mišraines, mėsos vyniotinius, kiaulienos arba jautienos liežuvius, įvairius mėsos kepsnius, užtepėles, sušius, žuvų gaminius. Turime paruoštų patiekalų kiekvieno skoniui: yra pirkėjų, kurie renkasi egzotiškesnį maistą, bet yra ir tradicinio vaišių stalo mėgėjų, kurie neįsivaizduoja šventinės vakarienės be Kijevo kotleto: jis jau ne vieneri metai yra vienas populiariausių pasirinkimų“, – pastebi O. Suchočeva.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Prie paukštienos ar kiaulienos kepsnelių, įvairių užpiltinių, keptos anties, įdarytos vištos ar žuvies pirkėjai dažniausiai renkasi gurmaniškesnes salotas su įdomesniais priedais. „Šiais metais taip pat turime sūdytos lašišos su įvairiais priedais bei įvairių mėsos kepsnių su jiems pritaikytais padažais,  – pristato ekspertė. – Svarbu atkreipti dėmesį ir neperkrauti vaišių stalo, nes dažniausiai po švenčių lieka nemažai maisto. Jam sunaudoti svarbu pasitelkti kūrybiškumą: keptą paukštieną vėliau galima panaudoti salotoms ar tortilijoms, o likusius vaisius – glotnučiams, bananų duonai ar kitiems desertams.“

Norintiems greitai ir be vargo pasiruošti užkandžių šventiniam stalui, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria nusipirkti sūrios tešlos krepšelių ar šaukštelių ir pripildyti juos norimomis salotomis su daržovėmis, taip pat lašišos ar vištienos gabaliukais, pasiruošti įvairių vieno kąsnio sumuštinukų. „Vietoje riebaus torto desertui galima greitai susiplakti gaivius putėsius: tereikės į elektrinį kokteilių plaktuvą sudėti supjautytus bananus, suberti kelias saujas šaldytų uogų ar kelis šaukštus uogų tyrės ir suplakti iki vientisos putotos masės. Iš šaldytų uogų tyrės, į ją pridėjus želatinos, galima pasidaryti ir natūralios želė“, – lengvais deserto receptais dalijasi kulinarė.

Sutaupyti padės planavimas 

Pasak O. Suchočevos, ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, aliejui, prieskoniams, kavai iš anksčiau, o prieš pat vakarienę išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva.

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“

Kaip nepersivalgyti ir paskui savęs negraužti

Per šventes prie maistu nukrauto stalo sėdame dažniau nei įprastai, valgome tiek namuose, tiek lankydamiesi pas giminaičius ar draugus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tendencija, jog per šventes žmonės yra linkę persivalgyti, pastebima visame pasaulyje.

„Nors šventės nėra metas, kai turėtų būti laikomasi griežtų mitybos taisyklių, nereikėtų užmiršti, kad persivalgymas nėra žaidimas, tai – kūno alinimas, kuris pablogina žmogaus savijautą ir gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Dažniausiai jis pasireiškia nevirškinimo jausmu, pilvo skausmais, pykinimu, prisideda ir vangumas, mieguistumas bei energijos stoka. Didelis maisto kiekis, o dažnai ir gausus riebalais bei cukrumi racionas gali išprovokuoti ūminius virškinamojo trakto sutrikimus. Nors maisto porcijos dydį per šventes išties sunkiau kontroliuoti, tačiau čia gali padėti supratimas, kad skrandžio talpa nėra beribė“, – sako E. Gavelienė ir siūlo dažniau prisiminti žodį „ragauti“, ypač, jei ant stalo yra daug patiekalų.

„Persivalgęs žmogus dažnai pasąmoningai savimi nusivilia ir pradeda suktis užburtame kaltės jausmo, sąžinės graužaties, beviltiškumo rate. Todėl mėgaujantis šventiniu maistu reikėtų tai daryti dėmesingiau, kad išvengtume skausmo, kitų negalavimų, o ir nuotaika išliktų pakili“, – pataria ekspertė.

Anot gydytojos dietologės, šventinei vakarienei puikiai tiks įvairios gaivios salotos, žuvis ar jūros gėrybės, jei tik prie stalo nebus joms alergiškų žmonių. Jos ne tik gurmaniškas, bet ir labai maistingas patiekalas. „Jūros gerybės vertinamos dėl didelės vertės baltymų, žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Be to, jas nesudėtinga paruošti. Todėl tai labai tinkamas pasirinkimas tiems, kurie nori pasimėgauti gardžiu ir sveiku maistu, tik reikėtų ir jų skanauti saikingai“, – įspėja gydytoja dietologė.

„Rimi“ siūlo pasigaminti lengvų ir originalių užkandžių Naujųjų metų stalui: orkaitėje skrudintų vynuogių su rozmarinu ir krevečių su šonine. Šis elegantiškas užkandis kilęs iš Japonijos, kur vietoje krevečių kartais naudojamos ir vištienos kepenėlės. 

Skrudintos vynuogės su rozmarinu 

RECEPTAS

Reikės: 

500 g mėlynųjų vynuogių;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 žiupsnelio druskos dribsnių;

1 ryšulėlio rozmarino;

6 riekelių saldžiarūkštės kaimiškos duonos;

250 g rikotos sūrio.

Kaip gaminti: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Vynuoges nuplaukite ir gerai nusausinkite.
  3. Vynuoges sudėkite ant kepimo skardos. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska ir rozmarinu.
  4. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Leiskite šiek tiek atvėsti.
  5. Paskrudinkite duoną. Ant riekelių užtepkite rikotą ir uždėkite vynuogių.

Krevetės su šonine

RECEPTAS

Reikės: 

150 g pjaustytos kiaulienos šoninės;

16 vnt. tigrinių krevečių;

sojų padažo pagal skonį;

bambukinių iešmelių pagal poreikį.

Kaip gaminti: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 225 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Šoninės griežinėlius perpjaukite per pusę.
  3. Kiekvieną krevetę įsukite į šoninės riekelę ir perverkite mediniu iešmeliu.
  4. Išdėliokite suktinukus ant keptuvės ir kiekvieną apšlakstykite keliais lašais sojos padažo.
  5. Kepkite orkaitėje 15 minučių, kol šoninė iškeps. Patiekite karštą.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti