Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį: dietistė V. Kurpienė dalijasi jų savybėmis ir pataria, ką pasigaminti

Paulius Liškauskas
2024-02-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Viena populiariausių daržovių – pomidorai – prielankumą užsitarnavo ne tik dėl puikaus skonio, bet ir daugybės naudingų savybių sveikatai. Tačiau ne visi žino, jog įvairių spalvų pomidorai, kuriuos artėjant vasarai ypač atrandame, turi sveikatai skirtingą naudą, kurią lemia ir daržovės dydis ar spalva.

Dietistė, prekybos tinklo „Maxima“ sveikos mitybos partnerė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kokius pomidorus rinktis, norint gauti daugiausiai naudos, ir ką skanaus pasigaminti, užderėjus šviežiam jų derliui.

Kuo margiau lėkštėje – tuo didesnė nauda

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Pasak V. Kurpienės, pomidorai superdaržovės titulą užsitarnavo ne veltui – juose esančios medžiagos gali padėti sumažinti daugelio ligų riziką ir sustiprinti imunitetą.

„Pomidorai yra antioksidantų šaltinis. Pastarieji mūsų organizmui itin svarbūs, nes padeda stiprinti imunitetą, apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, palankiai veikia akių, burnos, odos būklę. Tad įsitraukti šių daržovių į savo kasdienį mitybos racioną ne tik galima, bet ir rekomenduojama. Tiesa, į tam tikrus aspektus visgi reikėtų atkreipti dėmesį“, – sako V. Kurpienė, pridurdama, jog saikas būtinas tiems, kas turi jautresnį skrandį ir padidėjusį rūgštingumą.

Renkantis šias daržoves, svarbu žinoti, kokių savybių turi skirtingų spalvų pomidorai. Pavyzdžiui, geltonuose pomidoruose yra gana daug karotinoidų – tai medžiaga, kuri aptinkama morkose ir geltonose daržovėse. Karotinoidai gerina atmintį, taip pat dalyvauja organizmui gaminant vitaminą A. Siekiant, kad šias medžiagas organizmas geriau įsisavintų, geltonus pomidorus V. Kurpienė pataria vartoti su riebalais: grietine, natūraliu jogurtu ar kokybišku aliejumi.

Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo – pastarasis gali didinti energiją ir darbingumą, stiprinti imunitetą, gerinti žarnyno mikroflorą bei skatinti ląstelių atsinaujinimą. Tuo tarpu tamsiuose pomidoruose – juoduose ar violetiniuose – yra daug likopeno ir antocianino, kurie veikia kaip antioksidantai. Na, o bene patys populiariausi – raudonieji pomidorai pasižymi didele likopeno koncentracija, vitaminais C ir K, kurie gali padėti stiprinti organizmą ir kovoti su virusais.

„Į maisto racioną rekomenduojama įtraukti visų spalvų pomidorus – kuo margiau lėkštėje, tuo didesnė nauda organizmui. Tuomet gauname didesnę vitaminų ir naudingųjų medžiagų koncentraciją bei mėgaujamės įvairesniais skoniais“, – pataria ekspertė.

Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo – pastarasis gali didinti energiją ir darbingumą, stiprinti imunitetą, gerinti žarnyno mikroflorą bei skatinti ląstelių atsinaujinimą. Tuo tarpu, tamsiuose pomidoruose – juoduose ar violetiniuose – yra daug likopeno ir antocianino, kurie veikia kaip antioksidantai. Na, o bene patys populiariausi – raudonieji pomidorai pasižymi didele likopeno koncentracija, vitaminais C ir K, kurie gali padėti stiprinti organizmą ir kovoti su virusais.

Naudingi tiek švieži, tiek termiškai apdoroti

Pasak V. Kurpienės, daržovės dydis taip pat gali lemti jose esančių maistinių savybių kiekį: „Vertingiausi yra ne patys didžiausi, o vidutinio dydžio ar net maži pomidorai. Didžiuosiuose pomidoruose naudingų medžiagų koncentracija yra mažesnė“.

Ji taip pat primena, kad vitaminai slypi ir pomidorų žievelėse, tad neturint skrandžio jautrumo ar rūgštingumo problemų šią daržovę naudingiau valgyti su žievele. Dietistė pažymi, kad ši daržovė naudinga tiek šviežia, tiek termiškai apdorota bei rekomenduoja pasigaminti naminę pastą arba tyrę. Jos tinka įvairių patiekalų gamybai, o maistine verte nenusileidžia šviežiems pomidorams.

V. Kurpienė taip pat pataria šaldyti ir džiovinti pomidorus – abu būdai išlaiko gana nemažą naudingųjų savybių koncentraciją. Šiltuoju metų laiku, ypač užderėjus šviežiam pomidorų derliui, rekomenduojama valgyti kuo daugiau šviežių daržovių ir taip kaupti naudingųjų medžiagų rezervą ateičiai.

Viena perkamiausių ir laukiamiausių daržovių

Tai, kad šalies gyventojai pomidorams yra neabejinga tauta, patvirtinti gali ir didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Ši daržovė neabejotinai patenka į populiariausiųjų penketuką. Ją pirkėjai mėgsta ir perka ištisus metus, o į prekybos tinklą atkeliavus vietos augintojų derliui, pardavimai dar labiau šokteli į viršų. Šiemet prekybos tinklo daržovių skyriuose Lietuvoje užaugintų smulkiavaisių pomidorų buvo galima rasti jau kovą. Tačiau labiausiai laukiami yra jų didesni giminaičiai, kurių prekyba paprastai prasideda kiek vėliau – šiemet parduotuvių lentynose jie pasirodė balandžio pirmąją“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pomidorų asortimentą parduotuvėse sudaro keliolika skirtingų rūšių, tarp kurių rikiuojasi vyšniniai, slyviniai, uoginiai, kokteiliniai skirtingų spalvų ir dydžių pomidorai. Fiksuojama, jog praėjusiais metais šiltuoju sezonu daugiausiai nupirkta importuotų pomidorų su šakelėmis – iš viso 1500 tonų. Tarp lietuviškų, vietos augintojų užaugintų pomidorų, paklausiausi buvo dideli apvalieji pomidorai.

Norintiems pasimėgauti šviežių pomidorų derliumi, dietistė V. Kurpienė rekomenduoja išbandyti kelis receptus, kurie puikiai pasitarnaus šiltą vasaros dieną ar tuomet, kai šaldytuve ieškosite vertingų „paruoštukų“.

Pomidorų ir Chalapos paprikų pagardas

Reikės: 2-3 didesnių apvalių raudonųjų pomidorų, 2 geltonųjų paprikų, 1 Chalapos paprikos, 6-8 skiltelių česnako.

Gaminame: pomidorus, geltonas paprikas supjaustykite stambiais gabalais, o Chalapos papriką žiedeliais. Daržoves sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Į smulkintuvą sudėkite iškepusias daržoves, česnaką ir sutrinkite iki vientisos masės. Gautą masę išpilstykite į nedidelius stiklainius ir laikykite šaldytuve. Tokį keptų daržovių pagardą galite patiekti kaip priedą prie mėsos, žuvies, keptų ar troškintų daržovių.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės: 800 g raudonųjų pomidorų, 1 stiklinės pomidorų sulčių, 1 mėlynojo svogūno, 2 saldžiųjų paprikų, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio cukraus, šlakelio „Tabasco“ padažo , druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: į keletą dalių perpjautus pomidorus (be odelių), nuvalytas, kubeliais pasmulkintas paprikas, susmulkintą svogūną bei česnako skilteles dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite stiklinę pomidorų sulčių, alyvuogių aliejų, šaukštelį cukraus, šliūkštelėkite „Tabasco“ padažo, druskos ir pipirų bei dar kartą sutrinkite. Sriubą patiekite šaltą, pagardinę mėgstamomis šviežiomis žolelėmis, prie sriubos tiks paskrudintas ir aliejumi apšlakstytas skrebutis.

Rauginti pomidorai su česnaku ir krapais

Reikės: 2 kg pomidorų, 60 g krapų, 4 skiltelių česnako, 0,5 v. š. druskos.

Gaminame: subadykite pomidorus dantų krapštuku. Juos nepjaustytus drauge su česnakais ir krapais sudėkite į dėžutę ar stiklainį bei pabarstykite druska. Viską papurtykite ir dėkite į šaldytuvą maždaug parai laiko. Taip raugintus pomidorus galima valgyti su žuvies ir mėsos patiekalais. Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti