Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Savaitgalį išbandykite netikėtus ir pigius derinius ant grilio

Paulius Liškauskas
2024-04-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kai ant grilio ruošiamės gaminti savaitgalio pietus, skanią bei pigią vakarienę šeimai ar draugų kompanijai išsikepti norime ne tik sultingos paukštienos, mėsos arba žuvies, bet ir šalia derančių garnyrų. Kas su kuo labiausiai tinka ilgai galvoti neteks, nes prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika žino ne vieną puikų derinį: nuo vištienos, ananasų ir svogūnų kombo iki krevečių su keptais ananasais, paprika ir svogūnais. Vis dėlto, kepsninėje išsikepti valgiai turėtų būti ne tik netikėti ir skanūs, bet ir sveikatai palankūs. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena maisto ant grilio pernelyg nesuskrudinti ir dar keletą svarbių taisyklių.

 

Svarbiausia – neperkepti ir neperskrudinti

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14

 

Maisto kepimas ant ugnies – ne tik malonus procesas, bet ir mūsų valgiaraštį paįvairinantis maisto gaminimo būdas. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja, kad kepant patiekalus ant grilio labai svarbu pasirinktų ingredientų neperkepti. Be to, nors skonių receptorius ir sužadina persipynę kepto maisto bei dūmų aromatai, tačiau visiškai suskrudinti paukštienos, mėsos, žuvies arba grilintų daržovių bei vaisių nerekomenduojama.

 

„Bene svarbiausia taisyklė, kepant maistą ant grilio – jo neperkepti, neperskrudinti. Tai būtina ne tik todėl, kad išsaugotume kuo didesnę patiekalo maistinę vertę ir malonų skonį, bet ir dėl to, kad perkeptoje mėsoje gali atsirasti organizmui kenksmingų kancerogeninių medžiagų. Šios medžiagos apsunkina virškinimą, gali sukelti sunkumo jausmą ar net apsinuodijimą. Jei mėsa per daug apskrunda, o jos kraštai apdega ir net apanglėja, pastaruosius reikėtų nupjauti, kad galimi kancerogenai nepatektų į kūną. Be to, gaminant maistą kepsninėje svarbu jo nekepti ant tiesioginės ugnies, galima tik ant žarijų“, – įspėja dr. E. Gavelienė.

 

Gydytoja dietologė priduria, kad apsaugoti kepamą maistą nuo įvairių kenksmingų darinių gali padėti ir marinavimas: „Vyno, alaus, terijakio padažo, alyvuogių aliejaus ar kitų produktų išskiriamos medžiagos padeda mėsą iškepti tolygiau, be jos nudegimų. Žinoma, svarbu pasirinkti tokius marinatus, kuriuose nebūtų sveikatai nepalankių priedų, pavyzdžiui, daug cukraus arba druskos. Mėsą, paukštieną ir žuvį geriausia marinuoti patiems, švelniame prieskoninių žolelių, česnakų bei citrinos sulčių marinate.“

 

Dar dr. E. Gavelienė primena, kad mėgautis ant grilio keptais valgiais neturėtume kasdien. Taip pat svarbu greta keptų valgių neužmiršti ir pakankamo kiekio daržovių: „Auksinė taisyklė, kad daržovių turėtume suvalgyti daugiau nei mėsos galioja visuomet. Šalia grilio patiekalų puikiai tinka ant grotelių išsikeptos arba švelniai pamarinuotos daržovės ir, žinoma, šviežios salotos. Dabar tam puikus metas, nes gausu šviežio derliaus pigesnių daržovių (ridikėlių, salotų, svogūnų laiškų, agurkų, įvairių daigų), savuose šiltnamiuose ar ant namų palangių taip pat jau galime šio to rasti. Sezoninių daržovių reikėtų valgyti kasdien, o jas galima paskaninti alyvuogių aliejumi, prieskoninėmis žolelėmis, apšlakstyti citrinos sultimis.“

 

Ant grilio siūlo išbandyti tokius pigius derinius

 

Grilio meistras, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika pasakoja, kad grilinimo sezonui po truputį įsibėgėjant į lauko kepsnines gali keliauti daug skirtingų pigių ir gardžių ingredientų, tad reikia tik šiek tiek fantazijos juos derinant. Tiesa, eksperimentuoti laiko randa ne kiekvienas, todėl šefas turi paruošęs keletą derinių, kurie ne tik sužadins skonio receptorius, bet ir gali būti netikėti bei dar neatrasti.

 

„Turbūt vienas populiariausių ingredientų ant grilio – vištiena. Ją galima derinti su įvairiomis ant grotelių keptomis daržovėmis ir net vaisiais, pavyzdžiui, nustebins vištienos, ananasų ir svogūnų derinys. Kitas variantas – vištienos, cukinijų bei moliūgo trio. Griežtų taisyklių, kokias daržoves pasirinkti, tikrai nėra, bet naudojant skirtingų tekstūrų, spalvų bei skonių derinius tikrai mėgausitės geriausiu rezultatu. Kalbant apie mėsą, jautiena tinka su svogūnais, paprika, pievagrybiais, o kiaulieną verta paragauti su ant grotelių keptais mangais, persikais bei svogūnais“, – skirtingų grilio ingredientų tarpusavio derinimu dalijasi V. Nadzeika.

 

Kepant ant grilio žuvį ir jūrų gėrybes dažniausiai nepersistengiame – pagardiname jas mėgstamais prieskoniais, šviežiomis žolelėmis, gausiai apšlakstome citrusų sultimis. Vis dėlto, kulinarijos technologas rekomenduoja išbandyti ir kiek drąsesnius derinius, šalia žuvies bei jūrų gėrybių išsikepant ir vaisių, daržovių.

 

„Krevetes patariu paragauti su keptais ananasais, paprikomis ir svogūnais. Mėgstamą žuvį taip pat galima derinti su paprikomis ir svogūnais, taip pat tinka vyšniniai pomidorai. Įsileiskite naujų skonių ir spalvų į savo lėkštes, taip grilio sezonu galėsite pasimėgauti netikėtais ir naujais deriniais. Kiekvieną grilio patiekalą praturtins ir pasirinktas pigesnis marinatas bei pačių pasigaminti padažai, o šalia grilintų daržovių visuomet tiks ir šviežios salotos“, – rekomenduoja specialistas.

 

Šefas kviečia nepamiršti ir įvairių vaisių bei uogų – iškepti kepsninėje jie taps tikru atradimu bei tobulu desertu smaližiams: „Ant grilio galima kepti įvairius vaisius, kokius tik mėgstame. Populiariausi yra ananasai, kriaušės, persikai, arbūzai, mangai, bananai ir net citrusiniai vaisiai bei braškės. Vaisius kepti patogiausia ant grotelių, galima atskirai arba smulkiau supjaustytus jų gabalėlius sumauti ant medinių iešmelių. Persikai, braškės ir ananasai tobulai dera vieni su kitais, nes šių vaisių skoniuose pajausime ir malonaus saldumo, ir gaivumo, ir šiek tiek rūgštumo. Mėgstantys saldesnius desertus ant vaisių papildomai galima pabarstyti truputį rudojo cukraus arba cukraus pudros, kurie kepant karamelizuosis. Tiksli kepimo trukmė priklauso nuo vaisių ir jų sunokimo, todėl atidžiai stebėkite, kad jie neperkeptų.“

 

Norintiems įsigyti ingredientų kepimui ant grilio pigiau, prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena sekti akcijas, pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programos suteikiamais pasiūlymais bei papildomomis nuolaidomis.

Žymos: Grilis

Kiti straipsniai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30

Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją

2025-06-30
Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

Kaip suderinti norą sulieknėti ir gerą savijautą? 4 esminės taisyklės

2025-06-29
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Lankoma

„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos
Technologijos

„Samsung Galaxy S25“ serija Europoje gauna naują „One UI 7“ atnaujinimą

2025-06-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti