Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Spalio derliaus kalendorius: 5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Paulius Liškauskas
2022-11-08
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui.

Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas.

„Nors auginimo šiltnamiuose technologijos jau leidžia įvairius daržoves ir vaisius auginti ištisus metus, sezoninių daržovių ir vaisių pirkimas turi daug privalumų. Pirmiausia, šis įprotis užtikrins, kad vartosite pačius šviežiausius produktus, į parduotuves pristatytus iš mūsų šalies ūkių. Be to, sezoniniai produktai paprastai džiugina ir ypač gera kaina, nes jų pasiūla būna pike, o pristatymo grandinė – trumpa“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Spalį nuo sezoninių gėrybių pasirinkimo raibsta akys: vis dar gausu slyvų, vynuogių, džiugina morkos, bulvės, įvairios salotos, valgomi cukinijų likučiai, jau prasideda ir sezoninių egzotinių vaisių sezonas.

Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, išrinkti TOP 5 spalio gėrybes nelengva užduotis, mat pasirinkimas išties platus. Visgi, ji rekomenduoja šį mėnesį atkreipti į keturias daržoves ir vieną vaisių. Nors jie gerai pažįstami, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pažėrė ir originalių receptų, kaip gerai pažįstami maisto produktai virtuvėje atgims naujais šedevrais.

Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.

Išbandykite: burokėlių ir vištienos krūtinėlės kotletus. Reikės: 350 g burokėlių, vištienos filė, 80 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 kiaušinių, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, raudonojo svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos stambia tarka. Į burokėlius dėkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, kiaušinius, fetą, česnaką ir svogūną. Galite įdėti ir gabalėlį aitriosios paprikos. Galiausiai įdėkite smulkiai supjaustytą vištienos krūtinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Šaukštu formuokite nedidelius kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės.

Kopūstai. „Įdomu tai, kad senovės romėnai prieš gausias puotas valgydavo žalius kopūstų lapus, kad organizmui būtų lengviau susitvarkyti su gausiu maistu ir gėrimais. Kopūstas iki šiol siejamas su sveika mityba, jis dažnai atsiduria norinčių numesti svorio meniu. Šiose daržovėse yra vitamino C, vitamino K ir kitų naudingų elementų, kurie gali padėti reguliuoti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, organizmo rūgštingumą“, – atkreipia dėmesį daržovių žinovė.

Išbandykite: keptą kopūstą su sojų padažu ir sviestu. Reikės: 3 šaukštų sviesto, pusės galvos kopūsto, 1 šaukšto sojų padažo, 3 šaukštų vandens, 1 šaukšto sezamo sėklų.

„Kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus sviesto. Sudėkite į keptuvę smulkintą kopūstą ir kepkite, kol jis lengvai karamelizuosis, retkarčiais pamaišydami (apie 3 minutes). Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą sojų padažo, 3 šaukštus vandens ir troškinkite dar 3 minutes, kol kopūstai suminkštės. Įmaišykite dar vieną šaukštą sviesto ir nukelkite nuo ugnies. Papuoškite sezamo sėklomis ir patiekite šiltus“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.

Moliūgai. Nebrangūs, bet sotūs moliūgai naudingi tiek piniginei, tiek organizmui. Juose ypač daug beta karoteno (vitamino A), taip pat yra vitaminų E ir C, o 100 g virtos daržovės yra vos 20 kcal. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas moliūgas nepraranda naudingų medžiagų, todėl jį drąsiai galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis bus mažiau vertingas. Trinta kvapni sriuba iš moliūgo yra rudens klasika, bet ši daržovė puikiai dera ir troškiniuose, kariuose, blynuose ir net desertuose.

Išbandykite: sviestinį moliūgą su cinamonu. Reikės: 1 didelio sviestinio moliūgo, 1 ½ šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 ½ šaukšto klevų sirupo, druskos, pipirų, šaukštelio malto cinamono, šaukšto smulkinto šviežio rozmarino.

„Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite kubeliais, dubenyje apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir klevų sirupu, tada pabarstykite druska, cinamonu ir pipirais. Išmaišykite, ir paskleiskite vienu sluoksniu kepimo skardoje, pateptoje aliejumi. Kepkite orkaitėje 25-30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad moliūgų kubeliai apskrustų iš visų pusių. Išimkite iš orkaitės ir viršų apibarstykite rozmarinais. Patiekite šiltus“, – kviečia kulinarijos technologė.

Salierai. Jie tikriausiai yra viena iš labiausiai neįvertintų daržovių. Šiame iš pažiūros kukliame produkte slypi didelis potencialas – iš salierų galima ne tik paruošti aibę įdomių ir skanių patiekalų, bet jie bus naudingi ir kūnui. Pavyzdžiui, tarp naudingų juose esančių mineralinių medžiagų – kalis, geležis, magnis.

Išbandykite: keptą visą saliero šaknį. Reikės: saliero šaknies, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 skiltelės česnako, mėgstamų alyvuogių, šiek tiek aliejaus, druskos.

„Šaknį gerai nuplaukite, nusausinkite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, gausiai pabarstykite druska, tada pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 2 valandoms. Laikas priklauso nuo saliero dydžio – kepkite tiek, kad odelė būtų traški, o vidus – minkštas. Tai galite patikrinti įsmeigę šakutę į salierą. Paskutines 10 minučių pakeiskite orkaitės režimą į grilio ir į kepimo skardą įdėkite alyvuogių. Kol baigia kepti, sumaišykite majonezą su citrinos žievele, citrinos sultimis ir druska. Keptą salierą perpjaukite pusiau ir patiekite su padažu bei alyvuogėmis“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

Obuoliai. Britai mėgsta sakyti, kad suvalgius vieną obuolį per dieną neteks lankytis pas gydytoją (angl. „An apple a day keeps the doctor away“). Šiame teiginyje yra nemažai tiesos. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Tyrimai atskleidę, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo po obuolį, tikimybę susirgti storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu gali sumažėti net perpus. Tai lemia ne tik skaidulinės medžiagos, bet ir šio vaisiaus odelėje esantys flavonoidai. Todėl. J. Sabaitienė rekomenduoja juos valgyti su odele.

Išbandykite: karštą sumuštinį su obuoliu, kumpiu ir bri. Reikės: 2 šaukštelių Dižono garstyčių, 2 šaukštelių sviesto, 2 riekelių sumuštinių duonos, 2 riekelių kumpio, 3 riekelių bri sūrio, obuolio.

Sumaišykite Dižono garstyčias su sviestu ir patepkite šiuo mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Ant vienos jų dėkite gabalėlį kumpio, bri sūrio ir obuolio griežinėlių. Uždenkite kita rieke, tuomet sumuštinio išorę labai lengvai aptepkite likusiu garstyčių ir sviesto mišiniu. Dėkite į „panini“ kepsninę arba vidutinio karštumo keptuvę. Mėgaukitės šiltu, šalia derės ir salotos“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Žymos: AppleBurokėliaiMaisto produktaiMoliūgaiObuoliaiReceptaiSalotossudSveika mitybaTechnologijosVerta žinotiVienaVirtuvė

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti