Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ypatingi pyragai su paslaptimi: ką per Tris Karalius gamina skirtingos tautos?

Paulius Liškauskas
2023-08-08
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Šiandien, sausio 6-ąją, pasaulyje minima Trijų Karalių diena, žyminti didžiųjų žiemos švenčių pabaigą. Skirtingose šalyse skiriasi šios šventės tradicijos, tačiau daugelį jų sieja pyragai su paslaptimi. Desertų šią dieną nevengia ir lietuviai, tačiau renkasi jau iškeptus, su minima proga tiesiogiai nesusijusius pyragus ar tortus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai įvairiomis progomis ieško dar nebandytų konditerijos gaminių ir kepinių, visada laukia naujienų.

 

Pyragai ir kitos tradicijos: kaip skirtingos šalys mini Tris Karalius?

 

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25

Italija. Trijų Karalių šventė yra itin svarbi visoje Italijoje, tačiau kiekviename regione jos minėjimo tradicijos skiriasi. Venecijos kanaluose šią dieną rengiamos specialios valčių lenktynės, o Florencijoje, Sinjorijos aikštėje, vyksta tradicinis vėliavų mėtymas į viršų. Tačiau visoje šalyje sausio 6-osios naktį vaikai sulaukia dovanų ir tiki, kad jas atnešė senoji La Befana. Ši tradicija, pagrįsta pasaka, kad karaliai, eidami aplankyti kūdikėlio Kristaus, sustojo paklausti senos moters kelio. Šie paprašė jos prisijungti, o ji atsisakė. Vėliau senolė persigalvojo, tačiau karalių neberado, pasiklydo ir iki šiol lanko vaikus su dovanomis.

Paklydėlės vardą gavo ir tradicinis, Trijų karalių šventei gaminamas pyragas. Prieš kepant „Befana“, į jo tešlą įdedama didelė džiovinta pupelė – kas ją randa savo gabalėlyje, tampa tos dienos karaliumi arba karaliene.

Vokietija. Trijų Karalių dieną Vokietijoje vaikai arba jaunuoliai persirengia išminčiais ir beldžiasi į kaimynų duris bei gieda giesmes arba meldžiasi. Keliaudami po apylinkes, jie prašo aukoti jų bažnyčių organizacijų labdaringoms akcijoms, o bendruomenės nariai juos paprastai vaišina riešutais ir obuoliais. Jie dažnai kartu su savimi nešasi žvaigždę, simbolizuojančią tą, kuri kelią iki kūdikėlio Kristaus rodė dovanų jam nešusiems karaliams. Šių giesmininkų grupes paprastai sudaro keturios mergaitės arba du berniukai ir dvi mergaitės.

„Dreikönigskuchen“ – dar žinomas kaip Trijų karalių pyragas. Tai tradicinis, pietų Vokietijoje ir Šveicarijoje populiarus kepinys iš mielių. Šio puraus ir saldaus pyrago viduje slepiasi migdolas, lazdyno riešutas arba net maža karaliaus figūrėlė. Kas randa ją ar riešutą – tampa dienos karaliumi arba karaliene, gauna karūną, kartais ir mažą dovanėlę.

Puerto Rikas. Šventės dieną visame Puerto Rike rengiami įvairūs paradai, tačiau griausmingiausiai Tris Karalius mini šalies sostinė. Joje visą dieną vyksta festivalis su gyva muzika, tradiciniu maistu ir gėrimais bei nemokamomis dovanomis vaikams. Pagrindinio festivalio akcentu tampa persirengėliai karaliais, įspūdingai įžingsniuojantys į miesto centrą.

„Rosca de Reyes“ – tai apvalios arba ovalios formos pyragas, kurio viduje yra saldus kreminis įdaras, o viršų puošia cukruoti vaisiai arba saldi plakta grietinėlė. Vieni jį vadina keksu, kiti – saldžia duona. Įdaras gali būti įvairus, tačiau į pyrago tešlą būtina įmaišyti karaliaus figūrėlę. Kas ją randa, gauna popierinę karūną, kuri dažniausiai būna įdėta į pyrago dėžutę.

Jei norite paragauti šio šventinio pyrago, nebūtina vykti iki Puerto Riko – jį galite išsikepti patys.

 

Pyragas „Rosca de Reyes“

 

Jums reikės:

7 g sausų mielių

¼ puodelio šilto vandens

1 v. š cukraus

1/3 puodelio šilto pieno

200 g tirpinto sviesto

3 puodelių miltų

5 kiaušinių

¼ v. š cinamono

½ a. š druskos

½ puodelio cukraus pudros

Cukruotų džiovintų vaisių (vyšnių, figų, apelsinų, citrinų, mangų)

Žiupsnelio skiltelėmis supjaustytų migdolų

Gaminimas:

Į nedidelį dubenį suberkite sausas mieles ir užpilkite jas šiltu vandeniu. Įmaišykite cukraus. Palikite pastovėti 5–10 minučių. Į kitą dubenį supilkite šiltą pieną, tirpintą sviestą ir gerai išmaišykite. Trečiame, jau didesniame dubenyje, sumaišykite 2/3 miltų, 3 kiaušinius, cinamoną ir druską. Tuomet supilkite mielių bei pieno ir sviesto mišinius – viską maišykite bent kelias minutes. Palaipsniui įmaišykite likusį puodelį miltų – tešla turi gautis minkšta ir šiek tiek lipni. Išverskite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus. Minkykite tešlą, kol ji taps lygi ir elastinga. Tešlą sudėkite į sviestu arba aliejumi pateptą dubenį (geriausia, kad ji būtų apvali). Palikite šiltai 1–2 valandoms arba kol tešla iškils.

Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Suplakite likusį kiaušinį ir juo patepkite tešlos kraštą. Pyragą puoškite cukruotų vaisių gabalėliais ir migdolų griežinėliais. Kepkite 25–35 minutes arba kol tešla taps auksinės spalvos. Apiberkite cukraus pudra. Visiškai atvėsinkite ir mėgaukitės!

Žymos: ItalijaPuerto RikasPyragasTrys karaliaiVokietija

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

2025-05-13
Ateities miestas

Filmo „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ prodiuseris padavė į teismą „Tesla“, „Warner Bros“ dėl dirbtinio intelekto vaizdų

2025-05-13
Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

2025-05-13
Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

2025-05-13
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti