Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiemos pramoga – mėsos kepimas ant griliaus

Paulius Liškauskas
2023-04-23
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Tamsiomis žiemos dienomis pasiilgstame saulės ir smagių išvykų su bičiuliais gamtoje. Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti. Pasak prekybos tinklo „Rimi” technologo Vido Nadzeikos, mėsos kepimas ant griliaus žiemą mažai kuo skiriasi nuo šiltojo sezono, tereikia žinoti kelias taisykles. Norintiems mėgautis sveikatai palankiais patiekalais gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimui visada reikėtų rinktis šviežią ir liesesnę mėsą, o ne rūkytą ar kitaip apdorotą.

 

Žiemos iškylai – daugiau kuro kepsninėms

 

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25

Vis dažniau pradžiuginant saulei, grilinimo mėgėjai nors trumpam išsiruošia į gamtą ar nutaria pasičirškinti kepsnių savo kiemo terasose. Daug kam iškyla klausimas dėl kepsninių kuro: galbūt vertėtų rinktis kitokį, nei vasarą, labiau pritaikytą šaltajam sezonui. Pasak mėsos technologo, temperatūra virš įkaitusių anglių nelabai priklauso nuo oro temperatūros, tad svarbu tik tai, kad tiesiai ant žarijų nekristų snaigės ar lietaus lašai: „Visiškai nesvarbu, kuriuo metų laikų kursite grilių, nerekomenduoju naudoti jokių briketų ar tablečių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, klijai.”

O kepti ant griliaus taip pat galite viską, ką renkatės ir vasarą: mėsą, daržoves, vaisius.  „Tik reikėtų atsižvelgti į tai, kad dienos dar trumpos, anksti temsta, tad jei planuojate išvyką, apgalvokite, kiek laiko būsite gamtoje, kad neužkluptų tamsa. Taip pat vertėtų pasiimti daugiau anglių ar malkų, nes jos sudega greičiau nei vasarą. Patogiau būtų mėsą susiverti ant iešmų jau namuose ir vežtis paruoštą, kad lauke nereikėtų šalti”, – pataria mėsos technologas.

 

Skanaukime mėsos saikingai

 

Ant žarijų galima išsikepti įvairiausių daržovių, kurios bus puikus priedas prie mėsos – dažnai iškyloms gamtoje pasirenkama kiauliena. Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad kiaulienos reikėtų skanauti 2-3 kartus per mėnesį, rinktis liesesnes mėsos dalis ir ruošti ją be papildomų riebalų.

„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitamino), o lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Todėl, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti, o mėsos gaminių iš jos (vyniotinių, rūkytos, vytintos mėsos) skanauti reikėtų dar rečiau”, – įspėja dietologė.

 

Kiauliena – mėgstama lietuvių mėsa

 

Kiauliena visada Lietuvoje buvo bene populiariausia mėsa, o jos panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. Nors tradiciškai ši mėsa laikoma gana kaloringa ir riebia, prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausios yra išpjova, kumpis ir nugarinė.

Kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje, tad jos asortimentas visais metų laikais itin platus. „Jei vasarą kepimui gamtoje dažnai buvo ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose. Į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, fasuoti nedideli jos gabalėliai, sveriami nefasuoti mėsos gaminiai. Na, o skubantiems visada turime jau paruoštų kepti, marinuotų kiaulienos kepsnių, tinkamų kepti tiek ant griliaus, tiek keptuvėje”, – primena specialistė.

Pasak ekspertės, „Rimi” parduotuvėse mėsos tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad lietuviškos bei atvežtinės produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus kokybiška ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas”, – sako vadovė.

Mėsos technologas iškyloms į gamtą visada renkasi mažus mėsos gabaliukus, nes žiemą juos paprasčiausia išsikepti. Taigi, ir kitiems siūlo pasinaudoti išbandytu, paprastu ir niekada nenuvylusiu receptu.

 

Kiaulienos sprandinės šašlykas

 

RECEPTAS 

Šašlykui reikės:

1 kg kiaulienos sprandinės;

12–14 g druskos;

1 vnt. svogūno;

3–4 skiltelių česnako;

3–4 g džiovintų čiobrelių;

Penkių grūstų pipirų mišinio – pagal skonį.

Kaip paruošti: 

1. Supjaustykite mėsą gabaliukais, kurių kiekvienas svertų apie 50-60 gramų.

2. Smulkiai sutarkuokite svogūną ir česnako skilteles.

3. Druska, pipirais, prieskoniais ir svogūnų bei česnakų mišiniu gerai įtrinkite mėsos gabaliukus.

4. Taip paruoštą mėsą galima kepti iškart, bet galite palaikyti ją per naktį.

Skanaus!

Žymos: GriliusMėsa

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

2025-05-13
Ateities miestas

Filmo „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ prodiuseris padavė į teismą „Tesla“, „Warner Bros“ dėl dirbtinio intelekto vaizdų

2025-05-13
Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

2025-05-13
Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

2025-05-13
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti